Jaguar Land Rover izstrādā sistēmu, kas brīdina par bedrēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars, TVNET

Elektroniskus asistentus, kas skenē ceļu un informāciju par tā stāvokli nogādā inteliģentiem amortizatoriem, lai brauciens būtu iespējami komfortabls un patīkams, autobūve piedāvā jau vairākus gadus.

Jaguar Land Rover grupas inženieri tagad ir ķērušies pie šo palīgsistēmu pilnveidošanas, lai tās vērotu ne tikai ceļu tieši priekšā automobilim, bet arī krietni tālāk uz priekšu un savlaicīgi brīdinātu par potenciāliem draudiem bīstamu bedru, vaļēju kanalizācijas lūku, šķībi stāvošu kanalizācijas vāku un ceļa apmaļu dēļ.

Testu nolūkos kompānija izmanto ar jauna tipa sensoriem un stereokameru sistēmu aprīkotu Range Rover Evoque prototipu. Atbilstoši iecerei automašīnas digitālās acis vēro ceļu un meklē tos draudus, kas līdz šim bieži vien palikuši nepamanīti un bijuši par cēloni pārsistām riepām vai ekstrēmākos gadījumos pat salauztām balstiekārtām.

Ja Jaguar Land Rover inženieriem izdosies sasniegt mērķi, automobiļos nonāks Pothole Alert (bedru brīdinājuma sistēma), kas ar audiovizuāliem signāliem vadītāju brīdinās par bedrēm un cita veida nelīdzenumiem, lai viņš varētu laikus reaģēt un mēģināt no šķēršļiem izvairīties. Papildus tam paredzēts, ka atbilstoši signāli tiek nosūtīti arī adaptīvajai balstiekārtai, kas sagatavojas un triecienu iespēju robežās mīkstina. Raugoties perspektīvā, tiek domāts arī par autonomiem auto, kas patstāvīgi pratīs apbraukt šķēršļus, bet, ja tas nebūs iespējams, palēninās gaitu vai pat pilnībā apstāsies.

Visbeidzot Jaguar Land Rover ir iecerējuši, ka informācija par bedrēm un to atrašanās vietu nonāk datu mākonī un no tā tiek nosūtīta vēlāk konkrētajā ceļa posmā braucošajiem automobiļiem.

Latvijā, kur asfalta seguma kvalitāte daudzviet joprojām ir zem katras kritikas, Jaguar Land Rover Pothole Alert sistēma varētu lieti noderēt
Latvijā, kur asfalta seguma kvalitāte daudzviet joprojām ir zem katras kritikas, Jaguar Land Rover Pothole Alert sistēma varētu lieti noderēt Foto: Ingars, TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu