Latvijā varēs vadīt ārvalstī reģistrētu automašīnu, ja būs samaksāts nodoklis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

No šā gada persona, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Latvija, valsts teritorijā varēs vadīt ārvalstī reģistrētu M1 vai N1 kategorijas automobili, ja būs samaksāts transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis.

To paredz Saeimas pieņemtie grozījumi Ceļu satiksmes likumā un Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā.

Nodokļa samaksu varēs veikt ar bankas norēķinu karti, izmantojot elektronisko norēķinu sistēmu e-CSDD (pakalpojumu varēs izmantot arī personas, kuras nav reģistrētas Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) e-pakalpojumu izmantošanai), kā arī direkcijas nodaļās skaidrā naudā vai ar bankas norēķinu karti.

Nodokļa apmērs par vienu dienu būs 10 eiro, par mēnesi 250 eiro, par sešiem mēnešiem 600 eiro, bet par gadu - 1000 eiro.

Vienlaikus spēku zaudē līdz šim piešķirtās atļaujas dalībai ceļu satiksmē ar ārvalstī pastāvīgi reģistrētu vieglo automobili. Jaunā kārtība attiecas gan uz ārvalstī pastāvīgi reģistrētu transportlīdzekļu vadīšanu, gan arī uz tādu transportlīdzekļu vadīšanu, kas ārvalstī reģistrēti uz laiku vai saņēmuši tranzīta numura zīmes.

Ārvalstī reģistrētu transportlīdzekli iespējams reģistrēt Latvijā gan pastāvīgi, gan uz laiku. Reģistrējot transportlīdzekli Latvijā uz laiku, ārvalsts reģistrācijas dokumentus un numura zīmes uzglabā CSDD un tos atdod iesniedzējam, kad transportlīdzekli noņem no uzskaites izvešanai no Latvijas.

Nodoklis gan nebūs jāmaksā par transportlīdzekļiem, kuri ir vai tiek reģistrēti diplomātiskās, konsulārās vai starptautiskās organizācijas pārstāvniecības vai tādas personas īpašumā, turējumā vai valdījumā, kurai ir diplomātiskās vai konsulārās privilēģijas.

Tāpat nodokli nevajadzēs maksāt par Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku amatpersonas (darbinieka) vai karavīra īpašumā, valdījumā vai turējumā esošo ārvalstīs reģistrētu automobili, ja tas reģistrēts valstī, kurā šī persona pilda dienesta vai darba pienākumus.

M1 kategorijas transportlīdzekļi ir mehāniskie transportlīdzekļi, kuri projektēti un būvēti galvenokārt cilvēku un viņu bagāžas pārvadāšanai un kuros papildus transportlīdzekļa vadītāja sēdvietai ir ne vairāk kā astoņas sēdvietas. Savukārt N1 kategorijas transportlīdzekļi ir mehāniskie transportlīdzekļi, kas projektēti un būvēti galvenokārt kravu pārvadāšanai, kuru maksimālā masa nepārsniedz 3,5 tonnas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu