NASA izstrādā nepārduramas riepas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA

Nacionālās Aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) zinātnieki astronauta Džona Glena vārdā nosauktajā izpētes centrā izstrādā jauna tipa riepas, kurām nekaitē pārduršana un kuras spēj atjaunot formu pēc deformēšanas. Jaunās riepas primāri tiks izmantotas Marsa izpētes robotu aprīkošanai. Tomēr NASA eksperti uzskata, ka tās tikpat labi varētu aizstāt tradicionālās automobiļu pneimatiskās riepas.

Superelastīgās riepas ir NASA un Goodyear kopīgi izstrādāto atsperu riepu evolūcija. Tās būtībā ir kā blīvs pinums, kura izgatavošanā izmantotas niķeļa un titāna sakausējuma stieples. Arī par nitinolu dēvētajam materiālam piemīt ļoti labas formas atmiņas īpašības; tas spēj pilnībā atgūt sākotnējo formu pat pēc deformācijas 10% apmērā. Iepriekš izstrādātajām tērauda atsperu un kompozītmateriālu riepām pieļaujamā deformācija ir 0,3 - 0,5%.

Nitinola riepu vēl viena būtiska priekšrocība ir neliels svars (9 kilogrami), iespēja regulēt saķeri ar faktiski jebkuru virsmu un teicamas triecienu slāpēšanas īpašības, raksta Motor.ru.

Foto: NASA

Superelastīgās riepas varētu izmantot ne tikai, lai apgādātu citu planētu izpētei domātos pašgājējus. Šādas riepas varētu tikt lietotas arī tepat uz Zemes, turklāt ne tikai vieglajiem auto un apvidus automobiļiem, bet arī lauksaimniecības, militārajā un aviācijas nozarēs. To, ka superelastīgajām riepām piemīt potenciāls noderēt arī mūsu ikdienā, pierāda eksperimentālais Jeep Wrangler.

Var piebilst, ka šā gada septembrī kompānija Continental Frankfurtes auto šovā prezentēja konceptuālas riepas, kuras spēj mainīt formu, tas ir - kontakta laukumu, atkarībā no ceļa stāvokļa. Pavisam šādām riepām ir paredzēti četri darbības režīmi: slidens ceļš, slapjš ceļš, nelīdzens ceļš un un standarta režīms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu