Pirmie iespaidi: Volkswagen Multivan Executive

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Pirms kāda laika veselu nedēļas nogali pavadīju ar automobili, kurš ne vienai vien pasažierei apgāza priekšstatus par veselu automobiļu kategoriju - busiņiem. Tas bija Volkswagen Multivan Latvijā īpaši sagatavotā aprīkojuma versijā Executive.

 
Foto: Ingars Tenis, TVNET

No ārpuses

Ja papēta Volkswagen komercauto nodaļas piedāvājumu, piemēram, Vācijā, tur tādas Executive versijas nav. Trendline, Comfortline un Highline. Tas arī viss.

Izrādās, ka minētais Executive ir Latvijā, Latvijas apstākļiem speciāli izveidota Multivan Highline modifikācija.

Tās būtiskākā atšķirība ir pastiprināta balstiekārta, lai mūsu ceļiem to nogurdināt būtu sarežģītāk.

Foto: Ingars Tenis, TVNET

Vizuāli gan Executive modelis neatšķiras no bāzes versijas. Tas ir mazāk izskatīga (ja tā var teikt), vairāk funkcionāla dizaina automobilis, kura izskatā premium mašīnas iespaidu mēģināts panākt ar hromētām līstēm radiatora režģī, hromētiem durvju moldingiem, kas it kā iezīmē riteņu bāzes garumu, spoguļu korpusiem virsbūves krāsā un tonētiem vidējiem un aizmugurējiem sānu logiem. Laikam lai kādam neienāktu prātā, ka busiņā brauc parasti cilvēki, nevis VIP, ko nav vēlams redzēt bez meikapa vai izpūrušiem matiem.

Foto: Volkswagen

Pārējie virsbūves dizaina raksturlielumi, kam vairāk gan ir funkcionāla, ne stilistiska vērtība, ir augstā virsbūve, klīrenss kā apvidus automobiļiem (21,3 cm), LED lukturi priekšā un aizmugurē un elektriski bīdāmas durvis abās pusēs, milzīgs, augšup ceļams bagāžnieka vāks.

 
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Brauc kā karaļi un priekšnieki

Salons un tā aprīkojums ir Multivan Executive lielākā vērība.

Pirmkārt jau iekļūšana tajā, kas neprasa piepūli, jo bīdāmās durvis abās pusēs ir ar elektropiedziņu.

Atliek vien paraut rokturi, un tās lēnām paver milzīgu ieeju komforta pasaulē. Ja nepieciešams ko novietot bagāžniekā, arī tā vāks paceļas elektriski. Labi vien, ka tas notiek lēnām, lai var pagūt paiet malā. Pretējā gadījumā varētu būtu sāpīgi. Sānu durvis gan varētu šurpu turpu slīdēt nedaudz ātrāk, jo novēroju, ka daudziem cilvēkiem trūkst pacietības un rodas nepārvarama vēlme palīdzēt ar roku. Acīmredzot liekas, ka pretējā gadījumā iekāpšana/izkāpšana šodien nenotiks.

Foto: Ingars Tenis, TVNET

Lai vai kā, kad durvis ir vaļā (tās iespējams atvērt un aizvērt arī ar pogām uz tālvadības pults),

skatam paveras jebkura direktora cienīgs otrās sēdekļu rindas iekārtojums.

Te ir divi atsevišķi sēdekļi ar alcantara un ādas apdari, kā arī transformējams un bīdāms galdiņš starp tiem. Atkarībā no tā, kas ir braucēji, galdiņu var pabīdīt vai izņemt vispār un abus sēdekļus grozīt 360 grādu diapazonā, lai vidējā rindā sēdošajiem būtu ērtāk socializēties ar visdziļākajiem, trešās rindas pasažieriem.

Foto: Ingars Tenis, TVNET

Multivan Executive ir ne tikai komfortabls auto braukšanai, bet arī ļoti piemērots gulēšanai. Tieši tā, jo zem aizmugurējā, trīsvietīgā sēdekļa ir mehānismi, kas ar pāris lenšu pavilkšanu to izloka gultas formā. Ja vēl noloka vidējās rindas sēdekļus, sanāk izlaists dīvāns.

Grūti iedomāties labāku vietu, kur festivālā gaidīt nākamās dienas koncertus,

jo īpaši, ja no priekšējo sēdekļu atzveltnēm līdz bagāžnieka vākam izrullēts mīksts virsmatracis. Protams, var izmantot arī logu tumšo tonējumu un ļauties ar ķermeņu saplūšanu saistītām izklaidēm.

Foto: Ingars Tenis, TVNET

Visvairāk šajā auto var runāt par pasažieru telpu, taču arī vadītājs nav apdalīts. Pie augstās iekāpšanas gan jāpiešaujas, taču braukšanas pozīcija ir ārkārtīgi pārdomāta, augsta un ergonomiska.

Galvenais, ka šajā auto redzamība ir laba visos virzienos, jo, kur skaties, tur milzīgas stiklotas virsmas,

bet pie priekšējiem jumta balstiem prāva izmēra spoguļi. Kas vēl no praktiskā viedokļa būtiski, Multivan netrūkst nodalījumu dažādu sīkumu novietošanai, tai skaitā gumijota niša līdzās ātrumpārslēgam, kur ērti ielikt telefonu. Šis patīkamais sīkums īpaši jāizceļ tādēļ, ka vēl aizvien vairumā automobiļu telefons jāmarinē kabatā vai arī jāuzglabā glāžu turētājos, kas mūsdienu viedierīcēm jau ir krietni par mazu.

Foto: Ingars Tenis, TVNET

TVNET sadaļas EGOISTE vadītāja Gerda Pulkstene savukārt pievērsa uzmanību tam, ka busiņš ir lieliska alternatīva tradicionālajiem kāzu auto.

«Kāzās īpaša loma ir ne tikai līgavas kleitai un svinību vietai, bet liels gods tiek piešķirts arī jaunā pāra automašīnai. Kad mūsdienās pārsteigumu vairs nesagādā nedz limuzīni braucoša ķirbja izskatā, nedz retro auto teju no Motormuzeja stenda, laiks ir kādai svaigai vēsmai. Kāpēc neņemt piemēru no skaistajiem sešdesmitajiem gadiem un hipijiem, kuru dzīve labiekārtojās busiņā? Ja paskatāmies uz šo auto – te patiesībā ir viss jaunā pāra ērtībām. Pirmkārt, līgava kā karaliene var iekāpt, nesaburzot kāzu kleitu, arī līgavainis var nebažīties par sasēdētu uzvalku. Otrkārt, te pietiek vietas visiem – vedējiem, fotogrāfam, filmētājam, kaut trīs līgavas māsām un baltam pūdelim bagāžniekā. Salonā esošais galdiņš lieti noderēs kā svētku šampanieša baudīšanai, tā arī kāzu tradīciju veikšanai - piemēram, mīlas vēstuļu rakstīšanai. Nereti kāzās ir jāveic grūtāks zemesceļš, lai pietuvotos skaistai ainavai, ar ko šis auto arī viegli tiks galā...» - tā Gerda.

Foto: Volkswagen
 
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Zem pārsega - viss nepieciešamais

Izmēģinātajam VW Multivan zem strupā pārsega iebūvēts 2 litru dīzeļdzinējs ar 204 zirgspēkiem un 450 Nm. Strādādams duetā ar DSG pārnesumkārbu, tas griež priekšējos riteņus un to dara diezgan naski. Par busiņa dinamiku sūkstīties būtu grēks, un arī skaņas izolācijai nav ne vainas, ņemot vērā kompakto iepakojumu. Gaita gan šim auto ir kā īstam Volkswagen Nutzfahrzeuge produktam - kad brauciena galamērķi var sasniegt tikai pa ielāpiem klātu ceļu, bez pamatīgas kratīšanās neiztikt. Iespējas no tā izvairīties arī ir tikai divas - kratīties līdzi vai izvēlēties gludu šoseju. Tad Multivan Executive patiešām ir kā executive auto arī no braukšanas komforta viedokļa.

Foto: Volkswagen

Runājot, kas vēl zem Multivan Executive pārsega, var pieminēt arī, ka tam ir visas nepieciešamākās vadītāja atbalsta un komforta sistēmas. Tai skaitā adaptīvā kruīza kontrole, automātiskā ārkārtas bremzēšanas sistēma, navigācijas sistēma, klimata kontrole ar atsevišķu temperatūras regulēšanu otrajā rindā un atsevišķiem deflektoriem pašā aizmugurē.

Faktiski ir tā, ka Executive komplektācijā Multivan gandrīz vairs neko nevar pielikt klāt.

Vienīgi izvēlēties citu krāsu, 150 zirgspēku dīzeļdzinēju vai pilnpiedziņu 204 zirgspēku BiTDI modelim.

Cik maksā? Multivan Trendline tagad pieejams par nepilniem 37 tūkstošiem eiro. Multivan Executive savukārt par 52 tūkstošiem ar astīti.

 
Foto: Ingars Tenis, TVNET

Tehniskie dati VW Multivan 2.0 BiTDI

Dzinējs1968 cm3 4 cilindri
Jauda204 ZS @ 4000 rpm
Griezes moments450 Nm @ 1400 – 2400 rpm
Vidējais patēriņš6,5 l/100 km
Patēriņš pilsētā7,5 l/100 km
Patēriņš ārpus pilsētas5,9 l/100 km
Reālais vidējais patēriņš7 – 9 l/100 km
Degvielas tvertne80 litri
Riteņu bāze3000 mm
Garums4904 mm
Platums, neskaitot spoguļus1904 mm
Augstums1970 mm
Klīrenss213 mm
Apgriešanās apļa diametrs11,9 m
Pašmasa2302 kg
Pilna masa3080 kg
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu