Jauni fotoradari parādīsies visai drīz (75)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeima šodien apstiprināja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas dos spēcīgu impulsu jaunu fotoradaru ieviešanai.

Saeimā šodien pieņemtie grozījumi, kas stāsies spēkā 2011. gada 1.janvārī, bija nepieciešami, lai varētu finansēt pērn izsludinātā fotoradaru piegādes konkursa uzvarētāja izdevumus. Tā kā valsts patlaban nav spējīga nopirkt stacionāros fotoradarus, to iegādi un apkalpošanu ir iecerēts uzticēt privātiem uzņēmējiem, kas līdz ar grozījumu pieņemšanu likumīgā kārtā varēs saņemt daļu no iekasētajiem sodiem.

Ar grozījumiem Ceļu satiksmes likums tiek papildināts ar 43.7 pantu "Pārkāpumu fiksēšanas ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, pakalpojuma nodrošināšana". Šajā pantā tiek noteikts, ka gadījumā, ja pārkāpumi ceļu satiksmē tiks fiksēti ar komersanta uzstādītajiem fotoradariem, uzņēmējs kā samaksu par šo tehnisko līdzekļu uzstādīšanu un uzturēšanu varēs saņemt Ministru kabineta noteiktu valsts pamatbudžeta faktisko ieņēmumu daļu no naudas sodiem, kas piemēroti par fotoradaru fiksētajiem administratīvajiem pārkāpumiem.

Būs arī radaru maketi

Kaut arī konkurss 160 jaunu stacionāro fotoradaru piegādei tika izsludināts jau ziemā, joprojām nav skaidrs, cik liela daļa no soda naudās iekasētajiem līdzekļiem pienāksies komersantam. Šāds Ministru kabineta noteikumu projekts vēl nav izstrādāts. Pētot citu valstu pieredzi šajā jautājumā, Iekšlietu ministrija (IeM) iepriekš konstatējusi, ka ārvalstīs privātais uzņēmums saņem 30% līdz 40% no naudas, kas iekasēta par fotoradaru fiksētajiem autovadītāju pārkāpumiem.

Ceļu satiksmes likuma grozījumu projekts ir izstrādāts, pamatojoties uz 2007.gadā valdībā apstiprināto Ceļu satiksmes drošības programmu 2007.-2013.gadam, kurā noteikts, ka fotoradaru ieviešana ir viens no risinājumiem ceļu satiksmes dalībnieku kontroles pilnveidošanai, kā arī citiem valdības dotiem uzdevumiem, lai uzlabotu satiksmes drošību valstī.

Kā TVNET informēja Saeimas Preses dienestā, ātruma pārkāpumus fiksējošo iekārtu ieviešana uzlabos ceļu satiksmes dalībnieku kontroli un samazinās ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaitu. Vismaz 40 procentos gadījumu avārijas iemesls ir saistīts ar atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, norāda likumprojekta autori.

Kā minēts, plānots uzstādīt 160 radarus, bet daļa no tiem būs tukšie radari - tie būs tādi paši kā strādājošie fotoradari, tikai nedarbosies, jo tajos nebūs iekšā mērierīces. Taču to klātbūtne vienalga liks vadītājiem padomāt par ātruma ievērošanu.

Patlaban policijas rīcībā ir četri fotoradari.

Komentāri (75)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu