Radarus uzskata par mēģinājumu koriģēt braucēju uzvedību (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Fotoradaru izvietošana ir mēģinājums koriģēt neuzmanīgāku braucēju uzvedību nākotnē, turklāt pirms radaru uzstādīšanas netika veikta izskaidrošana sabiedrībai, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja Latvijas Auto klubu apvienības valdes priekšsēdētājs Mikus Zelmenis.

«Fotoradaru uzstādīšana nav preventīvs pasākums, drīzāk tas ir mēģinājums koriģēt neuzmanīgāka braucēja uzvedību nākotnē, tomēr par to neviens nerunā. Nav atrodama informācija ne par vienu ierīci, kas tiktu uzstādīta, lai fotografētu šoferus, kas krustojumus šķērso pie sarkanās gaismas. Cita Latvijas specifika ir dzelzceļa pārbrauktuvju šķērsošana, kad tām tuvojas vilciens,» sacīja Zelmenis.

Viņaprāt, Latvijā fotoradari tiek izvietoti tikai ātruma kontroles nolūkos, tomēr veiksmīgai un pareizai fotoradaru uzstādīšanai vajadzēja sākties ar sabiedrības sagatavošanu.

«Pirms radaru uzstādīšanas vajadzēja sabiedrībai skaidrot, ka konkrētie radari konkrētajās vietās sabiedrības dzīvi padarīs labāku un drošāku. Tas netika izdarīts. Radari izvietoti tikai ātruma mērīšanai, bet cietušajiem ir vienalga, ar kādu ātrumu tie tiek notriekti,» norādīja Zelmenis.

Viņam arī nav skaidrs, kāpēc Latvijā pie gājēju pārejām būtu jāmēra automašīnu kustības ātrums, nevis jākontrolē ceļu satiksmes noteikumu ievērošana kopumā.

«Sabiedrības atbalsts jāpanāk, ievērojot tās intereses, nevis pārliecinot, ka uzspiesta sistēma un plānoto fotoradaru izvietošanas shēma ir sabiedrības interesēs. Izlietu ūdeni nesasmelt, kas sabojāts, tas sabojāts, bet viss vēl nav zaudēts,» sacīja Zelmenis.

Kā ziņots, saskaņā ar līgumu SIA «Vitronic Baltica un partneriem» jāpiegādā un jāuzstāda 160 stacionārie fotoradari, no kuriem 100 ir ar mērierīcēm un 60 - tukši ietvari, un jānodrošina 30 pārvietojamo iekārtu darbība.

Latvijas Auto klubu apvienība dibināta 2010.gada 31.decembrī. Viens no apvienības darbības virzieniem - veidot pasākumu un notikumu kalendāru, kurš aptvertu informāciju par visiem auto klubiem un atvieglotu kopīgu un individuālu pasākumu saskaņošanu. Apvienības sastāvā ietilpst vairāki automašīnu modeļu klubi - «Škoda», «Honda», «Saab», «Subaru Power», «Volkswagen Golf», «Audi Style», «Mercedes-Benz», «Audi», «Kabrioletu», «Volvo» un citi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu