Saeimā lems, vai fotoradariem jāstrādā līdz +15 km/h (179)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars, TVNET

Nepilna mēneša laikā portālā «www.manabalss.lv» ir savākts nepieciešamais 10 000 iedzīvotāju atbalsts, lai vērstos Saeimā ar iniciatīvu ar fotoradariem fiksēt tikai tos pārkāpumus, kad atļautais braukšanas ātrums ticis pārsniegts par vairāk nekā 15 kilometriem stundā. Saskaņā ar iniciatīvas autoru ieceri līdz +15 km/h robežai ātruma kontrole pilnībā būtu jāuzņemas Ceļu policijai (CP). Atklāts paliek jautājums, vai autovadītāji nesāks braukt pārāk «atraisīti», apzinoties CP darbinieku «cilvēcisko» faktoru.

Svētdienas rītā par šo televīzijas raidījums «Zebra» ierosmi bija nobalsojuši aptuveni 10 100 iedzīvotāji.

Kā ierosinājumu iepriekš skaidroja «Zebras» veidotājs Pauls Timrots, kontrole līdz minētajai robežai tiktu atstāta tikai ceļu policistu kompetencē, kuri, izvērtējot katru konkrēto gadījumu - pārkāpuma bīstamību atkarībā no tā izdarīšanas vietas, personas sodāmību un citus atbildību mīkstinošos vai pastiprinošos apstākļus -, varētu pieņemt objektīvu un pamatotu lēmumu.

Vienlaikus Timrots norādīja, ka raidījums nekādā veidā neatbalsta ātruma pārsniegšanu uz ceļiem. «Gluži pretēji! Aicinām sistēmu padarīt cilvēciskāku, visiem saprotamu, un, pats galvenais, lai tā uzlabotu satiksmes drošību,» sacīja Timrots.

«Šis priekšlikums jau pirms kāda laika izskanēja, bet to neviens neņēma vērā. Bija jau noslēgts līgums ar »Vitronic«, un mainīt noteikumus spēles laikā nebūtu korekti. Taču tagad ir īstais brīdis to atkal apdomāt, jo līgums netiek pildīts un iekšlietu ministrs paziņojis, ka to varētu lauzt,» sacīja satiksmes drošības raidījuma «Zebra» vadītājs.

Jaunie noteikumi mazinātu naidu pret fotoradariem

Timrots ir pārliecināts: «Ja šo iniciatīvu sadzirdētu atbildīgās iestādes, tas stipri samazinātu tagadējo naidu pret fotoradariem. Šā brīža kvītiņu sūtīšana par 11-12 kilometru stundā ātruma pārsniegumiem tiešām nav audzinoša un izraisa tikai dusmas. Tāpēc, manuprāt, būtu tikai godīgi, ja lietas sadalītu tā - fotoradars strādātu, kā jau konveijeram pienākas, bet cilvēki izdarītu smalko un precīzo darbu. Ceļu policisti tomēr ir profesionāļi un prot runāt ar cilvēkiem.»

Šī būs ceturtā caur portālu nākusī iniciatīva, kas nonāks līdz apspriešanai parlamentā - parlamentā atbalstu jau guvuši priekšlikumi nodrošināt iespēju, ka, savācot 10 000 parakstus internetā, sabiedrībai ir iespēja iesniegt dažādas idejas izskatīšanā Saeimas dienas kārtībā un veikt izmaiņas ofšoru darbības regulējumā, bet pašlaik deputāti vērtē iespējas noteikt konkrētāku atbildību par Saeimas deputāta zvēresta laušanu.

Komentāri (179)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu