Kozlovskis vēlas publiskot fotoradaru sāgas detaļas (29)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai nodrošinātu maksimālu atklātību pret sabiedrību jautājumos, kas saistīti ar fotoradariem, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) šodien Vācijas uzņēmumam «Vitronic Gmbh» nosūtījis aicinājumu atļaut publiskot Ministru kabinetam piedāvāto fotoradaru pirkuma cenu.

Tāpat Kozlovskis ir informējis «V-Traffic» par vēlmi publiskot starp Valsts policiju un «V-Traffic» jau izbeigtā līguma saturu, informēja ministra padomniece Daiga Holma.

«V-Traffic» un «Vitronic Gmbh» atbildes Kozlovskis gaidīšot iespējami ātrāk, bet ne vēlāk kā līdz šā gada 1.novembrim.

«Saistībā ar fotoradaru jautājumu sabiedrības interese ir pilnīgi saprotama, tāpēc šis process nedrīkst būt nepamatoti slepens un neskaidrs. Valsts pašlaik ir nostādīta neapskaužamā situācijā, kuru radīja iepriekšējā Iekšlietu ministrijas (IeM) politiskā vadība. Šobrīd izkļūšana no šīs situācijas bez būtiskiem zaudējumiem valstij ir apgrūtināta,» uzskata iekšlietu ministrs.

Kozlovskis aicina ministriju un ekspertus nākt klajā ar visiem iespējamiem fotoradaru problēmas risinājumiem, lai pēc tam, iesaistot sabiedrību, atklāti izvērtētu, kurš no tiem ir «mazākais ļaunums», sacīja Holma.

Ministrs ir uzdevis sagatavot priekšlikumus un to īstenošanas seku juridisko analīzi ne vien par iespēju pirkt radarus no «Vitronic Gmbh», bet arī par iespējām rīkot jaunu radaru iepirkumu nākamajos gados.

«Iepriekšējā konkursa rezultātā noslēgtā līguma sekas nāk mantojumā, kaut arī Valsts policija līgumā noteiktajā kārtībā ir paziņojusi par līguma izbeigšanu jau šā gada 28.septembrī,» sacīja Holma.

Kā ziņots, sabiedrība par atklātību «Delna» («Delna») šodien publiski paziņoja, ka ir sākusi gatavot pietikumu Satversmes tiesai (ST) un sūdzību Eiropas Komisijai (EK) saistībā ar tā dēvēto fotoradaru sāgu.

Iestādēm tiks lūgts vērtēt Ministru kabineta lēmumu «nepamatoti izvairīties no atklātības un godīgas konkurences, atļaujot nepiemērot Publisko iepirkumu likumu IeM plānotajai fotoradaru iegādei no uzņēmuma »Vitronic Dr.-Ing.Stein Bildverarbeitungssysteme GmbH«», aģentūru LETA informēja «Delnas» direktors Kristaps Petermanis.

Kā uzskata «Delna», lai arī IeM apgalvo, ka jautājums par radaru pirkšanu bez konkursa vēl nav pieņemts, faktiski valdība jau ir devusi atļauju konkursu nerīkot.

«Delnas» vērtējumā, Ministru kabineta lēmums ir prettiesisks. «Plānotais fotoradaru iepirkums ir tikai jaunākais piemērs ilglaicīgai un sistemātiskai Ministru kabineta praksei bez pamatojuma nepiemērot Publisko iepirkumu likumu, kad tas kādam nav ērti. Uzskatām, ka valdība arī neapzinās šādu lēmumu sekas ekonomikai, kā arī sabiedrības un uzņēmēju uzticībai valsts pārvaldei un politiķiem ilgtermiņā,» aģentūrai LETA norādīja Petermanis.

Pieteikuma gatavošanā ST un sūdzības rakstīšanā EK bezmaksas juridisko palīdzību «Delnai» sniedz zvērinātu advokātu birojs «Sorainen».

Kā ziņots, 25.septembrī valdība uzdeva IeM divu mēnešu laikā izvērtēt iespēju atpirkt no Vācijas ražotāja «Vitronic GmbH» ne vairāk kā 57 radarus, kas jau ir uzstādīti uz Latvijas ceļiem. Vienlaikus Ministru kabinets atļāva nepiemērot Publisko iepirkumu likumu, ja IeM izlems iegādāties fotoradarus no Vācijas uzņēmuma.

«Balstoties uz šo pašu Ministru kabineta lēmumu, bez Publiskā iepirkuma likuma piemērošanas jau ir noslēgts līgums ar līdzšinējo fotoradaru sistēmas ieviesēju »V-Traffic« un tam tiks maksāts par fotoradaru darbību uz Latvijas ceļiem līdz 2012.gada beigām. Arī auditorkompānija »Pricewaterhouse Coopers« izvēlēta bez atbilstošas publiskā iepirkuma procedūras,» sašutusi «Delna».

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu