Datorvīruss sabojā fotoradarus Maskavas apkaimē (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Datorvīruss un, iespējams, citas nekārtības no ierindas izsitušas fotoradarus Krievijas galvaspilsētas Maskavas apkaimē, raksta informācijas tehnoloģiju (IT) portāls «The Register».

Ļaundabīga programmatūra ieperinājusies kādā no Maskavas apkaimes policijas datortīkliem, traucējot satiksmes novērošanu un pārkāpumu fiksēšanu ar 144 ceļmalās izliktām ātruma mērīšanas iekārtām jeb fotoradariem, raksta portāls.

Nav skaidrs, vai datorvīruss ir galvenais cēlonis fotoradaru dīkstāvei, jo konstatēts, ka vairāki fotoradari atvienoti no elektrības, tiem bijuši nosmērēti objektīvi un metāla sarūsēšanas pazīmes. Turklāt iespējams, ka iedarbojas vairākas ļaundabīgas programmas - viena, kas kaitē policijas datu tīkla darbībai, bet cita, kas atrasta kāda fotoradara cietajā diskā un darbojas, bloķējot pārkāpēju attēlu un datu nosūtīšanu policijas sistēmai, lai tiktu izrakstīta soda kvīts.

«The Register» norāda, ka nelaimes piemeklējušas Maskavas satiksmes drošības sargus tieši brīdī, kad ar skandāliem tika nomainīts fotoradaru uzturētājs. Sistēmas uzturēšanas un apkopes līgums nodots kompānijai «IntechGeoTrans» no agrākā uzturētāja «SK Region».

Pēc nekārtību atklāšanas politiķi vaino «IntechGeoTrans» par jucekli ar fotoradariem, kuriem vajadzēja iekasēt ap 3,2 miljonus ASV dolāru (1,6 miljonu latu) mēnesī soda naudās. «IntechGeoTrans» taisnojas, ka fotoradaru tīklu saņēmis pussabrukušā stāvoklī, raksta «The Register».

Savukārt vīrusu infekcija gan policijas datortīklos, gan atsevišķās ātruma mērīšanas ierīcēs esot tik nopietna, ka «IntechGeoTrans» ar to nav ticis galā un Maskavas policija saukusi palīgā pazīstamo starptautisko datu drošības kompāniju «Kaspersky Lab», kuras galvenais birojs ir Maskavā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Nepalaid garām!
Uz augšu