Cilvēkiem jāzina, kur paliks ar radariem iekasētā nauda (11)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Radaru ieviešanas un darbības principiem jābūt pilnīgi citādākiem nekā bija līdz šim; cilvēkiem jāzina, kur tērēs par radaru fiksēto ātruma pārsniegšanu iekasētā nauda, LNT raidījumā «900 sekundes» trešdien sacīja Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

«Būtiska atšķirība - pirmkārt, būs tikai stacionārie radari. Pārvietojamie radari, kuriem pieprasīja naudu Iekšlietu ministrija, tiks uzstādīti patruļmašīnās,» skaidroja Lukstiņš. Viņš norādīja, ka uzstādot fotoradarus, galvenais mērķis noteikti nebūs nopelnīt naudu, bet pazemināt vidējo braukšanas ātrumu valstī. Iedzīvotājus arī brīdinās par radariem.

«Ļoti svarīgi, kur [iekasētā] nauda aizies - pirmkārt, radaru pašu apkalpošana. Bet nekādā veidā soda iekasēšana un naudas nopelnīšana nevar būt pašmērķis. Jo mazāk pārkāpj, jo labāk, nevis otrādi kā bija līdz šim,» skaidroja Lukstiņš.

Viņš norādīja, ka iekasētajai naudai būtu jābūt iezīmētai. Tā jātērē konkrētie mērķiem, pēc CSDD vadītāja teiktā, satiksmes drošībai. «Nav svarīgi, vai tā ir jauno vadītāju izglītošana vai ceļu infrastruktūras uzlabošana, kaut vai lai kilometru ceļa par šo naudu noasfaltētu. Lai cilvēks zina, kur tā nauda tiek iztērēta,» skaidroja Lukstiņš.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Ceļu satiksmes drošības padome aprīlī nolēma uzticēt stacionāro fotoradaru ieviešanu Satiksmes ministrijas pārziņā esošajai CSDD. Tiesa, vēl nepieciešams galalēmums.

Ministrijā informēja, ka fotoradaru ieviešana CSDD tiks uzticēta, jo uzņēmums jau pašlaik uztur transportlīdzekļu un vadītāju reģistru, nodrošina tehnisko apskašu veikšanu, kā arī informē un izglīto ceļu satiksmes dalībniekus. Šo pienākumu nolemts uzticēt CSDD, jo līdzīga pieredze ir Lietuvā un Igaunijā, kur radaru darbību nodrošina transporta ministriju pārraudzībā esošās institūcijas.

Pēc Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotā ziņojuma, CSDD laika posmā no šā līdz pat 2017.gadam ik gadu iegādāsies un uz Latvijas ceļiem uzstādīs 20 fotoradaru, kuru pirkšanai izmantos līdzekļus no uzņēmuma peļņas.

Lai CSDD varētu veikt ātruma kontroli ar fotoradariem, nepieciešamas likuma izmaiņas, kas paplašina CSDD pilnvaras.

SM un IeM ziņojumu par stacionāro fotoradaru ieviešanu paredzēts skatīt arī valdībā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu