Valdība uzdod sagatavot plašāku informāciju par fotoradaru tehnoloģijām (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valdība šodien uzklausīja Iekšlietu ministrijas (IeM) pārraudzībā izstrādāto informatīvo ziņojumu par fotoradaru ieviešanu uz Latvijas ceļiem un uzdeva sagatavot plašāku informāciju par fotoradaru tehnoloģijām.

Valdība atbalstīja fotoradaru ieviešanas risinājuma otro variantu, proti, Ceļu satiksmes drošības direkcija ir atbildīga par fotoradaru iegādes un darbības nodrošināšanu.

Valdība gan uzdeva sagatavot plašāku informāciju par fotoradaru tehnoloģijām, proti, kāda ir atšķirība starp lāzera un doplera tehnoloģiju fotoradariem,

kādas ir to izmaksas un kā tie darbojas.

Premjerministru Valdi Dombrovski (V) gan neapmierināja, ka Iekšlietu ministrija protokollēmumā ir paredzējusi jau CSDD peļņas sadali, vēl pirms vispār ir apstiprināti grozījumi Ceļu satiksmes likumā. Viņš aicināja vispirms sagatavot un iesniegt grozījumus likumā, kas paredz CSDD peļņas sadali, lai Saeima tos var apstiprināt un tikai tad nodarboties ar CSDD peļņas dalīšanu.

Savukārt par CSDD peļņas un budžeta sadali lems pēc tam, kad Saeimā būs pieņemti grozījumi likumā.

Saskaņā ar ziņojumu Finanšu ministrijai (FM) jāparedz valsts pamatbudžetā iemaksājamo ieņēmumu no fotoradaru naudas sodiem prognoze. No ziņojuma izriet, ka 2014.gadā valsts plāno iekasēt 810 000 latu, 2015.gadā - 3 834 000 latu, 2016.gadā - 7 236 000 latu, 2017.gadā - 9 396 000 latu, bet 2018.gadā - 11 124 000 latu par fotoradaru fiksētiem pārkāpumiem.

FM arī IeM budžetā būs jāparedz papildu resursi izdevumu segšanai. 2014.gadā tie būtu 442 945 lati, tajā skaitā 136 385 lati - Valsts policijas izdevumu segšanai un 306 560 lati - samaksas veikšanai CSDD par pakalpojumu sniegšanu. Laika gaitā summa augtu, un 2018.gadā šim mērķim abām iestādēm būs nepieciešami 2 549 798 lati.

Sākotnēji bija iecerēts, ka valsts līdz 2017.gadam katru gadu stacionāro fotoradaru iegādei un uzstādīšanai plāno tērēt 700 000 latu jeb kopumā 3,5 miljonus latu.

No 2013. līdz 2017.gadam ik gadu paredzēts iegādāties 20 fotoradarus.

Jau vēstīts, ka ziņojumu jūnija sākumā valdības komiteja vienojās novirzīt pilnveidošanai.

Ziņots arī, ka Iekšlietu ministrija izstrādājusi jaunus valdības noteikumus par tehnisko līdzekļu - fotoiekārtu un videoiekārtu - izmantošanas kārtību, ko pagājušā nedēļā skatīja valsts sekretāru sanāksmē.

Saskaņā ar noteikumiem tehnisko līdzekļu izvietošanas vietas nosaka, ņemot vērā vairākus kritērijus, piemēram, ceļu satiksmes negadījumu skaitu un ceļa posma stāvokli un tā infrastruktūru. Turklāt

projekts paredz, ka radaru izvietošanas vietas noteikšanā ņem vērā arī ceļu satiksmes negadījumu analīzes un ceļu drošības audita rezultātus,

kā arī uzklausa attiecīgās pašvaldības, ceļa pārvaldītāja un nevalstisko organizāciju viedokli. Pašreiz spēkā esošajos noteikumos izvietošanas kritēriji vispār nav minēti.

Jaunie noteikumi arī paredz, ka pirms izvietotajiem stacionārajiem tehniskajiem līdzekļiem uzstāda attiecīgas ceļa zīmes. Transportlīdzekļu vadītāju informēšanai par fotoradariem var izmantot arī Ceļu satiksmes noteikumos paredzētos ceļa apzīmējumus.

Savukārt attiecībā uz atļautā braukšanas ātruma kontroles pasākumiem projektā ietverts regulējums par tiesībām Valsts policijai, izvietojot tehniskos līdzekļus, noteikt pārkāpumus, kurus ar šiem tehniskajiem līdzekļiem ir paredzēts fiksēt.

Kamēr tiek ieviesti fotoradari, ieviešanas risinājumiem Valsts policija ar konkursā uzvarējušu uzņēmumu AS «Inkomerc Holding» noslēgusi līgumu par policijas automašīnu aprīkošanu ar radariem un video ieraksta sistēmām, kā arī esošo radaru modernizāciju. Uzņēmums policijas automašīnu aprīkošanu vēl nebija sācis, jo iepirkumam valdība tikai jūlijā piešķīra nepieciešamos 518 435 latus.

Pērn, pēc pirmā fotoradaru projekta izgāšanās, valdība uzdeva IeM kopīgi ar Satiksmes ministriju izvērtēt jaunus iespējamos stacionāro fotoradaru ieviešanas risinājumus. Pagaidām uz ceļiem darbojas četri Valsts policijas savulaik iegādātie fotoradari.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu