Auto īpašniekam būs tiesības pārsūdzēt ar fotoradaru fiksēta pārkāpuma sodu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpmāk transportlīdzekļa īpašniekam būs Satversmē garantētās tiesības apstrīdēt un pārsūdzēt viņam piemēroto sodu, ja braukšanas ātruma pārsniegšanu fiksēs ar fotoradaru, bet automašīnas īpašnieks pārkāpuma brīdī nebūs vadījis transportlīdzekli. To paredz trešdien, 13.novembrī, Saeimas Tautsaimniecības agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā izskatīšanai Saeimā trešajā galīgajā lasījumā atbalstītie Ceļu satiksmes likuma grozījumi.

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, likuma grozījumi izstrādāti, ņemot vērā arī šī gada Satversmes tiesas spriedumu, kas Ceļu satiksmes likuma normu par administratīvā soda piemērošanu automašīnas īpašniekam, ja pārkāpumu fiksē ar fotoradaru, atzina par neatbilstošu Satversmei. Pašlaik soda kvīti par ceļu satiksmes pārkāpumu nosūta automašīnas īpašniekam, un likums liedz viņam pārsūdzēt piemēroto sodu, ja ar automašīnu ir braucis kāds cits un ja pārkāpums fiksēts ar fotoradaru.

Tāpat automašīnas īpašnieks varēs norādīt transportlīdzekļa vadītāju, kuram viņš ir uzticējis savu automašīnu un kurš pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus. Ja pierādījumi apliecinās, ka pārkāpuma izdarīšanas brīdī automašīnu ir vadījusi cita persona, sodu transportlīdzekļa īpašniekam atcels un piemēros personai, kas vadīja automašīnu.

Likuma izmaiņas ieviesīs jaunu ietekmēšanas līdzekli, kuru varēs piemērot autovadītājam atbilstoši pārkāpumu uzskaites punktu sistēmai. Atbilstoši pārkāpumam autovadītājam būs jāpiedalās braukšanas uzvedības korekcijas grupas nodarbībās.

Grozījumi noteiks pārrobežu informācijas apmaiņu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Šādu regulējumu paredz Eiropas Savienības direktīva, un līdz šim šāda informācijas apmaiņas kārtība nepastāvēja. Tas nozīmē, ja ārvalstu pilsonis Latvijā pārkāps ceļu satiksmes noteikumus, mūsu valsts atbildīgie dienesti varēs pieprasīt datus par transportlīdzekļa reģistrāciju ārvalstīs un otrādi.

Likuma grozījumi arī noteic, ka turpmāk bērni varēs patstāvīgi ar velosipēda tiesībām braukt no 10 gadu vecuma. Pašlaik tas ir atļauts no 12 gadiem.

Likumprojekts arī precizē transportlīdzekļu izgatavošanas un pārbūves kārtību.

Likumprojekta autori norāda, ka šos grozījumus izstrādāja, rūpīgi meklējot līdzsvaru starp personas tiesībām uz taisnīgu tiesu un nepieciešamību valstī samazināt ceļu satiksmes negadījumu un bojā gājušo skaitu, kas galvenokārt rodas pārsniegta atļautā braukšanas ātruma dēļ.

Ceļu satiksmes likuma grozījumi trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimai.

Tautsaimniecības komisija trešdien otrajā lasījumā atbalstīja arī grozījumus Autopārvadājumu likumā, kas precizēs pasažieru neregulāro pārvadājumu definīciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu