Volvo drošību pilnveido «mākslīgā pilsētā» (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

21.augustā Burosā, Zviedrijā tika atklāts AstaZero – pasaulē pirmais pilna izmēra automobiļu aktīvo drošības sistēmu izmēģinājuma poligons. Divus kvadrātkilometrus lielajā poligonā ir mākslīgi veidotas pilsētas zonas, kā arī vairāku joslu maģistrāles, un tieši tur Volvo Group izmēģinās un pilnveidos jaunākos drošības risinājumus kravas transportlīdzekļiem.

Volvo Group vīzija par satiksmes drošību paredz panākt, lai neviens no ražotāja transportlīdzekļiem nenonāktu satiksmes negadījumos. Grupas drošības eksperti kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem pēta datus par satiksmes negadījumiem, un to analīze liecina, ka, izmantojot tā dēvētās aktīvās drošības sistēmas,

daudzus negadījumus iespējams laikus novērst vai mazināt to sekas.

Aktīvās drošības sistēmas palīdz vadītājam izvairīties no negadījuma, piemēram, sniedzot nepieciešamo informāciju vai reaģējot ātrāk par vadītāju. Dažas no Volvo Group izstrādātajām aktīvās drošības sistēmām ar ārkārtas bremzēšanu brīdina par iespējamu sadursmi. Pieejama arī joslu maiņas palīgsistēma.

Foto: Volvo

AstaZero izmēģinājumu poligons ir projektēts un uzbūvēts ciešā sadarbībā ar Volvo Group, lai testētu aktīvās drošības inovācijas reālā vidē. Aptuveni divus kvadrātkilometrus lielais poligons līdzinās milzīgai kinostudijai, kurā ir gandrīz seši kilometri ārpilsētas ceļa ar krustojumiem, ielu laternām un autobusu pieturām, pilsētas kvartāls, kur transportlīdzekļus var testēt reālos apstākļos ar intensīvu satiksmi, velosipēdistiem un gājējiem, maģistrāle ar vairākām joslām un īpašu zonu izmēģinājumiem lielā braukšanas ātrumā. Pieejamā infrastruktūra ļauj transportlīdzekļu vadītājiem sazināties gan savā starpā, gan ar citiem satiksmes dalībniekiem apkārtējā vidē.

«Volvo Group ir vadošais kravas transportlīdzekļu drošības risinājumu piegādātājs, savukārt AstaZero rada unikālas iespējas drošības sistēmu izstrādei nākotnē. Pateicoties izmēģinājumu poligona modernajam aprīkojumam un izmēģinājumu videi, mēs varēsim efektīvāk mazināt reālu satiksmes negadījumu sekas,» saka Volvo Group drošības direktors Peters Kronbergs.

«Zviedrijā arvien lielāka loma tiek piešķirta sadarbībai starp ražotājiem, sabiedrisko un akadēmisko sektoru. Apvienojot mūsu rīcībā esošos resursus, mēs varam atrisināt daudzas mūsdienu sabiedrībai aktuālas problēmas.»

Poligona atklāšanas pasākumā 21. augustā Volvo Group demonstrēja gan kā, izmantojot elektronisko stabilizācijas sistēmu, var novērst garu kravas automobiļu sastāvu apgāšanos, braucot pagriezienā ar lielu ātrumu, gan kā,

izmantojot automātisko bremzēšanu, var novērst sadursmi starp kravas un vieglo automobili,

un riteņu ekskavatoru ar autopilotu.

AstaZero rūpējas par drošību ne tikai attiecībā uz testiem, bet arī citās jomās. Poligona zonā dzīvojošās vardes divreiz gadā pārvietojas no vasaras uz ziemas «mājām» un otrādi. Lai tās arī turpmāk varētu to darīt, netiekot apdraudētas, pietiekamā attālumā no ceļa šim nolūkam ir izveidota dabiska taka. AstaZero īpašnieki ir Zviedrijas SP tehniskās izpētes institūts un Chalmers tehnoloģiju universitāte. Volvo Group ir viens no projekta industriālajiem partneriem.

Foto: Volvo
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu