Vai esam gatavi pieņemt auto bez stūres?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Peugeot

Tehnoloģijas attīstās un pienāks brīdis, kad būs iespējams iesēsties savā automobilī, ievadīt galamērķa adresi, atlaisties sēdeklī un atslābināties, līdz nokļūšanai vajadzīgajā vietā. Tāda varētu būt mobilitāte ar bezpilota transporta līdzekļiem. Goodyear palīdz autovadītājiem iedomāties, kāda varētu būt nākotnes ceļu satiksme.

Goodyear kā viens no pasaulē lielākajiem riepu ražotājiem vēlējās noskaidrot, ko autovadītāji domā par autonomās vadības transporta līdzekļiem. Lai to noskaidrotu, Goodyear sadarbībā ar Londonas Ekonomikas un politisko zinātņu skolu (LSE) realizēja aptauju 11 Eiropas valstīs un fokusa grupu intervijas četrās Eiropas valstīs.

Tikai mazliet vairāk nekā ceturtā daļa aptaujas respondentu sacīja, ka viņi labprāt izmantotu autonomās vadības transporta līdzekli, savukārt mazāk nekā trešdaļa, - ka justos omulīgi, piedaloties satiksmē kopā ar šādu transporta līdzekli. 43% aptaujāto piekrita, ka bezpilota automobiļi varētu būt drošāki, jo patlaban vairums negadījumu notiek cilvēku pieļauto kļūdu dēļ. Tajā pašā laikā joprojām pastāv bažas par šo tehnoloģiju, un 73% respondentu baidās, ka «auto varētu rasties kādi neparedzēti darbības traucējumi».

Fokusa grupu interviju dalībnieki izteica cerību, autonomās vadības transporta līdzekļi «darbosies labi» un spēs pārvietoties atbilstoši ceļu satiksmes noteikumiem. Aptaujātie saskata iespēju ar bezpilota automobiļiem iznīdēt citu autovadītāju «nekorekto rīcību» uz ceļa. 37% respondentu uzskata, ka tehnoloģijas varētu labāk kā cilvēki vadīt auto, jo tām nav emociju. Tajā pašā laikā 60% ir bažīgi par to, ka mašīnām nav veselā saprāta, kas vajadzīgs mijiedarbībai ar autovadītājiem - cilvēkiem. Divām trešdaļām respondentu bija pozitīva attieksme pret «viedajām riepām» ar sensoriem, kas spēj novērtēt ceļa segumu un laika apstākļus, lai palīdzētu autonomās vadības transporta līdzekļiem pārvietoties.

Intervijās cilvēki entuziastiski apsprieda iespēju uz ceļa kļūt par laiskiem pasažieriem, kuriem, pārvietojoties no viena punkta līdz otram, ir laiks atpūsties vai strādāt. Taču izteikts respondentu vairākums (82%) norādīja, ka viņi tomēr vēlētos saglabāt kontroli un dotu priekšroku iespējai pašiem sekot norisēm uz ceļa.

«Ļoti svarīgi ir saprast, kā autovadītāji patlaban uztver ceļu satiksmi un kā tajā iederētos autonomās vadības transporta līdzekļi. Tieši tāpēc Goodyear pēta dažas galvenās jomas, kas veido mobilitātes nākotni. Mēs ceram, ka šī pētījuma atziņas palīdzēs visām iesaistītajām pusēm kopīgi strādāt līdz veiksmīgai bezpilota automobiļu ieviešanai,» saka Goodyear Inovāciju centra Luksemburgā ģenerāldirektors Karloss Čipoliti [Carlos Cipollitti].

Par pētījumu

Pētījums ir daļa no Goodyear platformas ThinkGoodMobility. Tas tika realizēts, iesaistot 48 cilvēkus fokusa grupu intervijās četrās Eiropas valstīs, un tiešsaistē aptaujājot 12 000 respondentu no 11 Eiropas valstīm. Tas attīsta 2015. gadā veiktu pētījumu sadarbībā ar LSE, kura ietvaros tika pētīta autovadītāju uzvedība uz ceļa.

Pārbaudi savu vīziju par nākotnes mobilitāti, izpildot ThinkGoodMobility testu

Materiāls tapis sadarbībā ar Goodyear

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu