7 fakti par automašīnu koplietošanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pavisam nesen Latvijā radīts pakalpojums Carguru, piedāvājot mašīnu koplietošanu (car sharing) un īslaicīgo nomu. Būtība tas nozīmē, ka cilvēkiem jebkurā laikā ir pieejamas automašīnas, bet nav jāuztraucas par izdevumiem, kas saistīti ar mašīnu uzturēšanu, maksājot tikai par laiku, kad auto reāli tiek izmantots. Šajā rakstā skaidrojam, kā izmantot šo pakalpojumu un par tā priekšrocībām.

Auto koplietošana

Car sharing jeb auto koplietošana ir īslaicīga mašīnas noma, kur izīrētājs maksā tikai par laiku, kad auto tiek lietots, neuztraucoties par uzturēšanas izmaksām, degvielu vai stāvvietas apmaksu. Pirmās atsauces uz šādu servisu atrodamas jau 1948.gadā Cīrihē. Visstraujāk auto koplietošana pasaulē sāka attīstīties 2000.gadu sākumā, līdz ar moderno un viedtehnoloģiju strauju attīstību. 2017.gada maijā Rīgā darbu uzsāka kompānija Carguru un nu arī Latvijā ir šāds pakalpojums.

Auto koplietošanas un īslaicīgās nomas priekšrocības

Īslaicīgajai auto nomai ir daudz priekšrocību gan personiskā līmenī, kad atkrīt raizes par mašīnas uzturēšanu, gan globālāk, taupot dabas resursus un atslogojot satiksmi pilsētā. Piemēram, viena koplietošanas automašīna var aizstāt līdz 35 privātām mašīnām, atvieglojot satiksmi pilsētā, atbrīvojot autostāvvietas un samazinot CO2 izmešus gaisā. Privātie auto tikai mazu daļu laika pavada braucot, pārējo laiku pavadot stāvvietās.

Mašīnu koplietošana arī taupa degvielu, jo nav jāuzpilda daudz mašīnas, tikai viena. Ja tas ir hibrīd vai elektro auto, tad ietaupītie resursi ir vēl lielāki. Samazinoties auto skaitam pilsētā, izpaliks nepieciešamība būvēt aizvien jaunas stāvvietas, dodot vietu bērnu laukumiem, parkiem un citām pilsētas iedzīvotājiem nepieciešamām struktūrām.

Pakalpojuma izmantošana

Carguru pieejams fiziskām personām, kas sasniegušas 21 gada vecumu, ir B kategorijas vadītāja apliecība un vismaz divu gadu braukšanas stāžs. Lai izmantotu Carguru no App Store vai Google Play veikala jālejupielādē Carguru lietotne un jāreģistrējas, iesniedzot vadītāja apliecību un verificējot bankas kontu.

Pēc tam, kad lietotnē atrasts tuvākais auto un veikta rezervācija, lietotājam ir 20 bezmaksas minūtes, kuru laikā nokļūt līdz mašīnai un izvēlētais automobilis nebūs pieejams citiem lietotājiem. Pirms sākt braukšanu, pārliecinieties, ka mašīnai nav bojājumi vai defekti,

Aplikācijā nospiežot pogu «Sākt braukšanu» mašīna tiks atslēgta. Šajā brīdī sākas noma. Automobiļa salonā būs atslēgas, dokumenti un degvielas karte. Atslēga jāievieto aizdedzē un var sākt braukšanu. Beigās jānovieto automobili Carguru noteikumos atļautā vietā. Pirms beigt nomu, jāpārliecinās, ka atslēga un dokumenti atrodas automobiļa iekšpusē, salonā nav palikušas personīgās mantas un automobilis ir tīrs un kārtībā. Izkāpiet, aizveriet durvis un nomas lodziņā nospiediet «Beigt braukšanu». Automobilis tiks aizvērts. Summa par automobiļa lietošanu tiks automātiski noņemta no kontam piesaistītās bankas kartes.

Tarifi

Nomas maksa iekļauj pilnīgi visas ar automobiļa uzturēšanu saistītās izmaksas. Tā ir OCTA/KASKO apdrošināšana, regulāra tehniskā apskate, nodokļi, autostāvvietas Rīgas ielās (tostarp centrā un vecpilsētā), benzīns, apkope, regulāra automobiļa mazgāšana un riepu nomaiņa.

Pakalpojuma maksa ir 27 eirocenti minūtē braukšanas režīmā, 5 centi minūtē no 08:00 – 20:00 un 3 centi no 20:00 – 08:00 gaidīšanas režīmā. Minimālā brauciena maksa ir viens eiro. Piemēram, automobilis tika iznomāts plkst. 13:30 un ar to tika braukts 10 minūtes. Tad apstājās un uz 5 minūtēm iegāja veikalā. Pēc tam brauca vēl 7 minūtes un pabeidza nomu. Maksājamā summa = (10 minūtes braukšanas režīmā * 0,27€) + (5 minūtes dienas gaidīšanas režīmā * 0,05€) + (7 minūtes braukšanas režīmā * 0,27€) = 2,7€+ 0,25€+ 1,89€ = 4,84 €.

Jāpiezīmē, ka Carguru šobrīd aktīvi strādā pie tā, lai tuvākajā nākotnē lietotājiem piedāvātu vēl draudzīgākus tarifus un lietošanas nosacījumus.

Mašīnu koplietošanas labā prakse

Ziņo par bojājumiem – pirms sākt nomu, pārliecinies vai automobilim nav redzamu bojājumu. Ja tomēr tādus pamana, jāziņo palīdzības centram, izmantojot atsauksmes funkciju.

Palīdzi turēt mašīnu tīru – neatstāj aiz sevis papīrus, dzēriena pudeles un nekārtību. Visiem patīk iekāpt tīrā, skaistā mašīnā. Ja mašīnai tomēr nepieciešama tīrīšana no iekšpuses vai ārpuses, par to var paziņot, izmantojot atsauksmju funkciju.

Nesmēķē – Carguru mašīnās tiek vesti bērni un pārvietojas nesmēķētāji. Būsim iecietīgi un saprotoši, mašīnas salons, kas pievilcies ar cigarešu dūmiem un krēsli, kuros izdedzināti caurumiņi nevienam nav pievilcīgi! Par smēķēšanu Carguru mašīnās var tikt piemērota soda nauda.

Dzīvnieku pārvadāšana – tāpat kā nesmēķēšana, nākamajiem mašīnas lietotājiem var būt alerģijas pret dzīvnieku spalvām, tāpēc lūgums Pūciņu un Reksi pārvadāt dzīvniekiem paredzētā somā vai krātiņā.

Stāvvietas un degvielas uzpilde

Automašīnas cimdu nodalījumā ir degvielas karte. Ja degvielas līmenis nokrities zem 25%, klientiem jāiebrauc tuvākajā «Circle K» degvielas uzpildes stacijā. Par mašīnas uzpildīšanu pienākas 10% atlaide no visas brauciena summas.

Nomas maksā ir iekļauta automobiļa novietošana visās RP SIA Rīgas Satiksme pārvaldībā esošo pašvaldības maksas autostāvvietu zonās. Tās ir A, B, C, D, R un V zonas. Ja klientam nepieciešams īslaicīgi novietot automobili citā vietā, kur tiek iekasēta atsevišķa maksa par stāvvietu, klients par automobiļa novietošanu stāvvietā maksā patstāvīgi. Nomu atļauts pabeigt tikai autostāvvietās, kas atrodas ar zaļu krāsu iekrāsotās teritorijas iekšpusē.

Nākotnes plāni

Koplietošanas automašīnu veiksme slēpjas auto blīvumā – pieejamas jebkurā vietā un laikā. Tuvākajā nākotnē Carguru mašīnu skaitu plānots palielināt līdz 50 vienībām. Tiek strādāts arī pie tā, lai klientiem piedāvātu ne tikai Toyota Yaris, bet arī citu ražotāju automašīnas. Vēl paradīsies ērta sadaļa korporatīvajiem klientiem, kas ļaus uzņēmumiem ietaupīt uz sava autoparka uzturēšanas rēķina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu