OCTA nozīme un būtība (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Jau vairākus mēnešus autovadītāji raizējas par OCTA polises cenu izmaiņām, tomēr diskusija gan publiskajā telpā, gan virtuvē ģimenes vai draugu lokā pamatā ir tikai par cipariem polises rēķinā. Nepietiekama uzmanība tiek pievērsta šī apdrošināšanas veida nozīmei, vērtējot no cietušo skatupunkta.

Atcerēsimies, ka OCTA pamatā ir autovadītāju interešu aizsardzība - ja nepaveicas uz ceļa, un autovadītājs ir izraisījis kādu ceļu satiksmes negadījumu, visbiežāk nav jāsatraucas, ka par saviem personiskajiem līdzekļiem būs jālabo cietušā auto. Remonts var izmaksāt dārgi, var nebūt pa kabatai un radīt gan pašam, gan ģimenes locekļiem neplānotas finanšu problēmas. OCTA to atrisina, un vainīgais autovadītājs var nesatraukties, ka turpmākos gadus būs jāmaksā kādi kredīti, kas ņemti, lai saremontētu cietušā spēkratu.

Tajā pašā laikā Rietumeiropas valstīs un pakāpeniski arī Latvijā OCTA loma samīcītu dzelžu taisnošanā, tātad auto remontā it kā atkāpjas otrajā plānā, un arvien lielāku nozīmi iegūst izdevumu kompensēšana par cietušās personas ārstēšanu, slimības pabalsti, kompensācijas par darbaspēju zaudēšanu, fiziskām traumām, invaliditāti un citiem ar veselības stāvokli saistītiem apdrošināšanas gadījumiem. Traģiskas, bet tuviniekiem svarīgas ir kompensācijas, zaudējot apgādnieku, apgādājamo vai laulāto.

Šobrīd OCTA likums nosaka, ka apdrošinātājs ceļu satiksmes negadījumā cietušai personai atlīdzina nodarītos materiālos un nemateriālos zaudējumus līdz 5 miljoniem eiro un mantai nodarītos zaudējumus līdz 1 miljonam eiro. Tomēr konkrētas polises cenu un izmaksājamo summu nosaka katrs apdrošinātājs pats brīvas konkurences apstākļos, bet Finanšu un kapitāla tirgus komisija un Konkurences padome ir tās institūcijas, kurām ir jāseko, lai apdrošinātāji strādātu godīgas konkurences apstākļos atbilstoši likumdošanas prasībām. Jāatceras, ka kompensācijas var tikt maksātas cietušajai personai mūža garumā, arī gadu desmitiem pēc tam, kad pati polisi izsniegusī apdrošināšanas kompānija jau sen vairs nestrādā. Atcerēsimies apdrošināšanas kompāniju «Balva», kura tika likvidēta 2013. gadā. Tās vietā apdrošināšanu sedz Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs no Garantijas fonda, kurā savu daļu iemaksā katrs apdrošinātājs. Aizvadītajā gadā par likvidēto «Balvu» izmaksātās summas jau tuvojās miljonam, un tiks turpinātas izmaksāt gan šogad, gan turpmākos gadus, kamēr vien aktuāls būs kāds «Balva» apdrošināšanas gadījums.

Jau šodien saskatām iespēju palielināt OCTA lomu satiksmes drošības stiprināšanā, jo autovadītājiem, kuriem nav soda punktu, polise varētu būs lētāka. Tas atbalstītu drošu braukšanu un stimulētu ievērot satiksmes noteikumus.

Aicinām izmantot visas iespējas, kā atvieglot sev maksājumus. Pirmkārt, jau izvēlēsimies lētāko, jo bez kādām papildus funkcijām nav jēga meklēt starp dārgākajiem piedāvājumiem. Otrkārt, varētu izmantot iespēju nopirkt polisi uz gadu, bet maksāt reizi mēnesī. Gada polises ir lētākas nekā pērkot uz īsāku laiku un tad atkal uz tādu pašu laiku. Par iespēju pakāpeniski norēķināties vajadzētu sazināties ar konkrētiem apdrošinātājiem.

Būsim gudri un izmantosim tās iespējas, kuras jau šobrīd ir mūsu rīcībā, lai neizveidotos situācija kā daudziem autovadītājiem, kuri nesen karstā vasaras dienā garu garās rindās gaidīja, lai iebrauktu Jūrmalā. Jau sen ir iespēja iegādāties caurlaidi nosūtot vienkāršu sms, tomēr acīmredzami maz braucēju to bija izmantojuši, un rezultātā gaidīja gan tie, kam jāpērk iebraukšanas atļauja, gan tie, kas to jau nopirkuši, jo vienkārši netika garām. Zināt par iespējām, kā atvieglot dažāda veida maksājumus, netērēt naudu uzreiz, bet pa daļām, maksāt elektroniski, nevis stāvēt garās rindās, izmantot elektroniskos sakarus informācijas iegūšanai, nevis, piemēram, gaidīt kādā klientu apkalpošanas filiālē ir mūsu interesēs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu