Elektroauto uzlādes tīkls Eiropā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Autoražotāji nav muļķi un saprot, ka automašīnas ar elektromotoru un baterijām būs vieglāk pārdot tad, kad ar vienu uzlādes reizi veicamais attālums sasniegs saprātīgu apmēru vai arī «uz katra stūra» būs pieejams ātrās uzlādes punkts.

Ar pilnu bateriju nobraucamais attālums pakāpeniski aug, un arī bateriju uzlādēšanas iespējas kļūst plašākas. «Uz katra stūra» gan vēl nav pa brīvi pieejamam lieljaudas elektrouzlādes punktam, taču vairāki lielie Eiropas autoražotāji ir izveidojuši kopuzņēmumu IONITY, kura galvenais uzdevums ir situācijas mainīšana.

Circle K izveidojis sadarbību ar IONITY (kopuzņēmums, ko veido BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company un Volkswagen Group (tostarp Audi & Porsche)) un plāno ierīkot lieljaudas elektrouzlādes tīklu Eiropā. Plānots, ka arī Latvija būs daļa no lieljaudas elektrouzlādes tīkla, sākotnēji nodrošinot uzlādes iespējas vienā degvielas uzpildes stacijā.

IONITY tīklā būs aptuveni 400 lieljaudas elektrouzlādes vietas. Katrā no tām paredzēti vidēji seši uzlādes punkti.

Elektroauto uzlāde notiks ievērojami ātrāk, jo uzlādes jauda sasniegs pat 350 kW. Lieljaudas uzlādes iespēju varēs izmantot elektriskajiem transportlīdzekļiem, kuri aprīkoti ar CCS - kombinētās uzlādes sistēmu (Combined Charging System). Turklāt lieljaudas atvērtais elektrouzlādes tīkls nodrošinās līdz šim nebijušu iespēju uzlādēt elektroauto tāliem ceļojumiem piemērotās vietās – pie šosejām un lielākajām maģistrālēm.

Pašlaik plānots, ka Latvijā sākotnēji būs viena lieljaudas elektrouzlādes vieta – tā būs daļa no visa Eiropas tīkla, kas nodrošinās pārvietošanos ar elektroauto no valsts uz valsti.

Var piebilst, ka no 400 plānotajām IONITY uzlādes vietām 60 tiks veidotas sadarbībā ar Circle K, un pirmās plānots sākt ierīkot Skandināvijas valstīs jau 2017. gada nogalē. Paredzams, ka pārējās lieljaudas elektrouzlādes vietas tiks ierīkotas 2018. un 2019. gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu