Britu eksperti sāk pieredzes apmaiņu ar Latviju savienoto un autonomo auto attīstībā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lielbritānija novērtē Latvijas potenciālu kā inteliģento transporta tehnoloģiju attīstības centram un uzsāk semināru ciklu pieredzes apmaiņai šajā jomā, šodien Rīgā, atklājot semināru ciklu «Inteliģentās transporta sistēmas», apliecināja Lielbritānijas vēstnieka Latvijā vietniece Sāra Hārpere.

Kā TVNET pavēstīja Lielbritānijas vēstniecības Latvijā komunikācijas pārstāve Andra Jakoviča, Lielbritānija ir definējusi savu ambīciju būt pasaules līderim inteliģento transporta sistēmu jomā, mainot to, kā cilvēki, preces un pakalpojumi nākotnē pārvietosies, seminārā norādīja Lielbritānijas Savienoto un autonomo auto centra padomnieks Keshavs Hakijs (Keshav Phakey).

Transporta nozare šobrīd piedzīvo bezprecedenta tehnoloģiskās izmaiņas, ko sniedz 5G mobilo sakaru tehnoloģijas, lietu interneta attīstība un viedās pilsētvides infrastruktūra.

AXA Insurance UK Tehniskais direktors Deivids Viljams (David J. Williams) vērsa uzmanību uz to, ka 90 % ceļu satiksmes negadījumu izraisa autovadītāja kļūda; tas ir biežākais nāves iemesls 15-29 gadus veciem jauniešiem. Šajā statistikā inteliģentās transporta sistēmas var nest milzīgas pozitīvas izmaiņas. Viņš norādīja, ka jau līdz 2025. gadam 100 % mašīnu izmantos savienoto auto tehnoloģijas, bet līdz 2035. gadam 75 % mašīnu būs autonomas.

«LMT jau sadarbojas ar telekomunikāciju infrastruktūras partneri Nokia, lai izveidotu īpaši pielāgotu mobilo sakaru tīklu savienoto un autonomo auto testu trasei Rīgā. To varēs izmantot tehnoloģiju izstrādātāji no visas pasaules. LMT ir arī savs bezpilota testu auto, kas pieejams arī citu valstu izstrādātājiem. Līdz ar 5G attīstību savienoto auto tehnoloģijas attīstīsies ļoti strauji, un Latvijai ir labas iestrādes, lai mēs kļūtu par nākotnes transporta infrastruktūras kompetenču centru,» uzsvēra LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis. Plānots, ka testu trases izveide un pirmie testi Rīgas pilsētvidē notiks jau 2018. gadā, apliecināja Pūķis.

Rīgas Augsto tehnoloģiju biedrības pārstāvis Anrī Leimanis aicināja Latvijas publisko sektoru straujāk strādāt pie nepieciešamā tiesiskā regulējuma izstrādāšanas, kā arī norādīja Latvijas priekšrocības, tostarp valdības atbalstu, elastību, vietējo talantu bāzi un pieredzi auto inovācijās, finansējuma pieejamību zaļo tehnoloģiju inovāciju attīstībai, izcilu telekomunikāciju infrastruktūru, testiem piemērotus ceļus un klimatu.

CSDD Kvalifikācijas daļas priekšnieks Juris Teteris tikmēr informēja, ka Latvijā jau ir izstrādāts vadlīniju projekts automatizēto transportlīdzekļu testēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu