Toyota saka «Atā!» dīzeļdzinējiem vieglajos auto

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Toyota

No 2018.gada maija Toyota Latvijā, Igaunijā un Lietuvā pārtrauks vieglo automobiļu ar dīzeļdegvielas dzinējiem pārdošanu.

2017. gads Toyota iezīmēja pagrieziena punktu Baltijā, jo

pagājušajā gadā pirmo reizi šajā reģionā tika pārdots vairāk hibrīdauto nekā automobiļu ar dīzeļdegvielas dzinējiem.

Latvijā, Igaunijā un Lietuvā pēdējo gadu laikā pircēju interese par dīzeļdegvielas dzinēju auto iegādi ievērojami samazinājusies. Vienlaikus būtiski audzis pieprasījums pēc hibrīdauto. Pircēju izvēli par labu hibrīdauto sekmējis arī Toyota hibrīdauto plašais piedāvājums un cilvēku zināšanas par hibrīdtehnoloģijām.

Interese par vieglajiem auto ar dīzeļdegvielas dzinējiem ik gadu samazinās. 2011. gadā no Toyota vieglajiem auto, kas tika pārdoti Baltijas tirgū, hibrīdi bija tikai 3%, savukārt 39% bija auto ar dīzeļdegvielas dzinējiem un 58% – auto ar benzīna dzinējiem. Pagājušogad no visiem šajā reģionā pārdotajiem automobiļiem hibrīdauto veidoja jau 27%, savukārt auto ar dīzeļdegvielas dzinējiem 20% un benzīna dzinēja auto – 53% no kopējiem pārdošanas apjomiem.

Latvijas pircēju vidū populārākie Toyota hibrīdi pērn bija RAV4 Hybrid, Yaris Hybrid un Auris Hybrid ar attiecīgi 55%, 43% un 38% daļu no kopējā katras modeļu saimes pārdošanas apjoma. Igaunijā hibrīdauto pērn veidoja 22% no kopējiem pārdošanas apjomiem, savukārt Lietuvā 2017. gadā hibrīdauto priekšroku deva vēl vairāk cilvēku, proti, gandrīz 35%. Auto ar dīzeļdzinēju iegādājās gandrīz divas reizes mazāk cilvēku.

Tieši Lietuva Baltijas valstu vidū izceļas ar dīzeļdegvielas dzinēju auto pārdošanas straujāko kritumu un hibrīdauto pārdošanas apjomu lielāko pieaugumu.

No 2018. gada Toyota modeļi Yaris, Auris, Auris Touring Sports, C-HR, Avensis un RAV4 ir pieejami tikai benzīna dzinēja un hibrīdauto versijā. Savukārt modeļi Prius, Prius+ un Prius Plug-in tiek pārdoti tikai hibrīdauto versijā.

Toyota ik gadu Eiropā samazina savu dīzeļdegvielas dzinēju auto piedāvājumu.

Eiropā kopumā hibrīdauto šobrīd veido 40% no kopējā auto pārdošanas apjoma,

savukārt dīzeļdegvielas auto tirgus daļa samazinājusies līdz 10%. Piemēram, jaunajam Toyota C-HR krosoveram, ko sāka piedāvāt 2016. gadā, dīzeļdegvielas dzinēja versija pat netika izstrādāta, un gandrīz 80% visu Eiropā pārdoto Toyota C-HR ir hibrīdauto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu