Par spīti izbrīnam, likums dzērājus pie stūres nelutinās (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc vairāku mediju un politiķu brīvdienās veltīgi saceltās trauksmes par it kā kļūdaini publicētiem Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumiem, vakar deputāti attapa, ka kļūdas nav un, kā Saeimā nobalsots, tā arī būs – dzērumā pie stūres pieķertos šoferus tiešām arestēs.

Nedēļas nogalē izskanēja ziņas, ka, iespējams, publikācijas kļūdas dēļ oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis, izsludinot Saeimas pieņemtos grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), administratīvais arests būtu jāpiemēro visiem aizturētajiem autovadītājiem, kuru organismā konstatēta vairāk nekā viena alkohola promile. Brīvdienās vairākiem medijiem šķitis, ka tas ir par traku.

Vakar, turpinot skaidrošanos, izrādījās, ka likums tiešām paredz arestu dzērājiem un brīvdienu panika ir bijusi nekompetenta. Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Mareks Segliņš vakar skaidroja, ka ziņu aģentūrai LETA kāds ir sniedzis nepatiesu informāciju, jo esot "paskatījies nepareizajā tabulā". "Kad man žurnālisti nedēļas nogalē jautāja, kas tā par kļūdu, es precīzi nevarēju atbildēt, un solījos to noskaidrot pirmdien. Kad pārbaudīju Saeimas stenogrammas un laikrakstā publicēto tekstu, konstatēju, ka mūsu pieņemtie grozījumi vārds vārdā sakrīt ar publicēto un nekādas kļūdas nav," sacīja M. Segliņš. Arī Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš vakar pēc grozījumu tapšanas gaitas pārbaudes apliecināja, ka nekādas kļūdas nav.

Ceļu policijas biroja vadītājs Edmunds Zivtiņš pauda gandarījumu par izsludināto bargo likumu: "Uzskatu, ka šāds likums ir pareizs. Ņemot vērā, ka Latvijā auto avārijās gadā iet bojā vairāk nekā 500 cilvēku, bet reibumā aiztur ap 15 tūkstošus šoferu, tik stingra likuma norma ir pilnībā pieņemama."

Valstī vidēji ik dienas policija aiztur 10 līdz 15 šoferus, kuru reibums pārsniedz vienu promili. No 14. oktobra, kad grozījumi APK stāsies spēkā, policijai būs tiesības ikvienu šoferi, kura organismā tiks konstatēta vairāk nekā viena promile alkohola, aizturēt un nogādāt izolatorā. Šoferi vispirms aizvedīs pie tiesneša, kurš nolems, cik ilgam jābūt arestam (maksimāli 15 diennaktis), bet viņa mašīnu novietos maksas stāvlaukumā. Kad braucējs būs izcietis arestu un samaksājis piespriesto sodu (līdz 500 latiem), viņš varēs saņemt savu auto. Tomēr atkal braukt šis šoferis varēs tikai pēc gada vai diviem, kad būs atguvis atņemto autovadītāja apliecību.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Nepalaid garām!
Uz augšu