Cīņa par naudu ceļiem nav galā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēl joprojām nav skaidrības par pašvaldībām atvēlētās naudas daudzumu no Valsts autoceļu fonda līdzekļiem. Tiek lēsts, ka lielākā daļa summas aizies Dienvidu tilta būvniecībai Rīgā, par ko pārējās Latvijas pašvaldības paudušas sašutumu.

Jau rakstījām, ka šogad Ceļu fondam atvēlētā summa krasi palielinājusies, sasniedzot 70,9 miljonus latu. Taču nesamērīgi daudz – 36 procentus – no šīs naudas paredzēts novirzīt galvaspilsētai – Dienvidu tilta būvniecībai. Pārējo pašvaldību pārstāvji pauda lielu neapmierinātību par šādu nodomu.

Tādēļ sākotnēji satiksmes ministrs Ainārs Šlesers apsolījis, ka Dienvidu tilta būvniecībai naudu atradīs citur.

"Mēs vēl aizvien cīnāmies," par situāciju sacīja rajona Ceļu fonda priekšsēdētājs Mārtiņš Bite. Viņš norādīja, ka pašvaldībām atvēlētā summa, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, nesamazināsies, taču mazāk varēšot padarīt. "Inflācija taču, cenas visam pieaug!"

Jautājumu par valsts atbalstu ceļiem paredzēts izskatīt kādā no tuvākajām Ministru kabineta komitejas sēdēm, redakcija uzzināja Latvijas Pašvaldību savienībā. Tajā aicināti piedalīties arī domju un padomju vadītāji. "Arī es Pašvaldību savienībai esmu piedāvājis savu līdzdalību," neslēpa M.Bite. Pašvaldību nostāju atbalstot arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija.

"Kamēr noteikumi nav spēkā, pašvaldībām ir neskaidrības par budžetu – ko un kā plānot," sacīja LPS padomnieks Aivo Salmiņš. Pieņemot Liepājas Rajona padomes speciālo budžetu 2008.gadam, izpilddirektors Indulis Ozoliņš skaidroja, ka rajona Ceļu fondam pagaidām ieplānots tikpat daudz naudas, cik tika saņemts pērn, jo normatīvie akti nosaka – mazāk kā iepriekš nedrīkst būt. Ja būs vairāk, budžetā varēs izdarīt izmaiņas.

"Es esmu optimists," jautāts par paredzamo cīņas rezultātu, sacīja A.Salmiņš. "Noteikti tiks meklēts kompromiss. Šī valdība neies kā tanks, citādi pieaugs neticība teritoriālajai reformai. Jo tieši ceļu stāvoklis ir viena no galvenajām problēmām, kas satrauc cilvēkus." Turklāt daudzas pašvaldības esot iesniegušas savus priekšlikumus, valdība tos nevarot neņemt vērā.

Pašvaldību savienības pārstāvis uzsver: "Mēs neesam teikuši, ka Rīgai nevajag naudu. Tai vienkārši vajag atsevišķu valsts programmu." Ņemot vērā kopējās izmaksas, Dienvidu tilta būvniecībai paredzamā nauda no Valsts autoceļu fonda nebūs glābšanas riņķis. Turpretī pagastiem tā ir vienīgā nauda brauktuvju sakārtošanai, norādīja A.Salmiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu