CSDD: Pie stūres piesardzība ir svarīgāka par pieredzi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pie automašīnas stūres piesardzība ir svarīgāka par pieredzi, secināts Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) informatīvi izglītojošās kampaņas par gājēju drošību pilsētā «Redzi-paredzi!» laikā, norādīja CSDD pārstāvji.

Kampaņas laikā CSDD apkopoja pieredzējušu autovadītāju atziņas par galvenajām riska situācijām pilsētas vidē.

Piemēram, pamanot gājēju pāreju, bērnus, vecāka gada gājuma vai iereibušus cilvēkus ielas tuvumā, Drošas braukšanas skolas pasniedzējs Māris Krauze iesaka vadītājiem noņemt kāju no gāzes pedāļa un būt gataviem nobremzēt. Tāpēc, ka šādās vietās ir jābūt gatavam, ka pēkšņi var parādīties gājējs.

Veicot kreiso pagriezienu, īpaši sastrēgumu laikā, autovadītāja uzmanība vispirms tiek veltīta pretim braucošajam transportam, tādēļ gājēji paliek «otrajā plānā». Vadītājs cenšas pēc iespējas ātrāk pabeigt manevru, turklāt redzamību apgrūtina citu automašīnu gaismas, tādēļ gājējs bieži vien tiek pamanīts pēdējā brīdī. Tāpēc, kā uzsvēra autovadītājs ar 28 gadu stāžu Raivo Valters, vietās, kur auto veic kreiso pagriezienu, arī gājējiem ir jāpārliecinās, ka šoferis viņu ir pamanījis.

Pieredzējuši autovadītāji atzina, ka kļūdas pieļauj gan autovadītāji, gan gājēji. Savstarpēja cieņa un izpratne ir teju tikpat svarīga kā noteikumu pārzināšana, teica uzņēmuma «Velokurjers.lv» šoferis Jānis Namiķis.

Pēc Namiķa domām, svarīgi, lai gājēji zinātu ceļu satiksmes noteikumus un izprastu, kādu manevru veic auto. Savukārt autovadītājam jāapzinās, ka sabiedriskā transporta pieturvietās, skolu tuvumā un citās potenciāli bīstamās vietās gājēji var uzvesties neparedzami.

Kā liecina pieredzējušo autovadītāju novērojumi, bieži vien gājēji pārāk paļaujas uz autovadītāju modrību, tādējādi riskējot ar savu veselību un dzīvību. Tādēļ Krauze atgādināja, ka pirms brauktuves šķērsošanas pa gājēju pāreju, kur satiksme netiek regulēta, arī gājējiem jāpārliecinās, ka viņš ir pamanīts un ka auto paspēs nobremzēt.

«Īpaši svarīgi tas ir slidenos laika apstākļos,» piebilda Krauze.

Jau vēstīts, ka CSDD aicina nākamās divās nedēļās gan autobraucējus, gan kājāmgājējus svētku steigā pievērst lielāku uzmanību arī ceļu satiksmei, lai svētku gaidīšanas laiks nebūtu nepatīkamiem notikumiem aizēnots.

Šī gada nogale bijusi tumša un slapja, šādi apstākļi paaugstina bīstamību uz ceļa, arī statistika ir skarba - oktobrī un novembrī ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 23, bet ievainoti 402 cilvēki. Kaut gan, salīdzinot ar šo pašu laiku pērn, bojā gājušo skaits ir samazinājies, ceļu satiksmes negadījumos ievainoto skaits ir ievērojami pieaudzis, informēja CSDD.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu