CSDD vadītājs: Autovadītāja spēkos nav pretoties miegam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sabiedrībā ir nepieciešams mainīt attieksmi pret autovadītāju nogurumu, šodien, atklājot kampaņu «Apstājies, pirms atslēdzies!», teica kampaņas rīkotājas Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš. Viņš skaidroja, ka nogurums ir neapzināts risks, un autovadītāja spēkos nav pretoties miegam.

«Par to ir jārunā skaļi, brīdinot sabiedrību par sekām. Autovadītāja spēkos nav pretoties miegam.

Vienā brīdī cilvēks atslēdzas pie auto stūres, kam sekas var būt letālas

- aizmidzis autovadītājs apdraud ne tikai sevi un pasažierus, bet ikvienu satiksmes dalībnieku,» teica Lukstiņš, norādot, ka cīņa ar nogurumu iespējama, informējot un izglītojot sabiedrību gan par cēloņiem un riskiem, gan noguruma pārvarēšanu īstermiņā un ilgtermiņā, tāpēc attieksmes maiņa sabiedrībai kopumā ir ļoti būtiska.

CSDD sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU) un Miega slimību centru veica pētījumu, kurā secināts, ka trešdaļa autovadītāju hroniski neizguļas, katrs trešais autovadītājs atzīst, ka viņš gada laikā pie auto stūres ir piedzīvojis sekundes miegu. Viņi ilgstoši diennaktī guļ mazāk par septiņām stundām. Katram astotajam autovadītājam ir augsts iemigšanas risks. Taču 40% šoferu, kuriem fiksēts augsts iemigšanas risks, uzskata, ka viņiem nav problēmu vadīt transportlīdzekli.

Lai pievērstu visas sabiedrības uzmanību neapzinātam riskam ceļu satiksmē, CSDD Latvijā uzsāk kampaņu pret nogurumu pie auto stūres «Apstājies, pirms atslēdzies!».

Saskaņā ar Valsts policijas datiem

pērn notikuši 29 ceļu satiksmes negadījumi, kuru iemesls bija iemigšana pie stūres,

savukārt šogad jau septiņi. Tomēr statistika neatspoguļo reālo situāciju, un patiesais negadījumu skaits ir tikai minams, bet noteikti - krietni lielāks. Policija brīdina - pat ja līdz galamērķim atlicis braukt vien dažas minūtes, tās var izrādīties liktenīgas, jo nogurumā miegs piezogas nemanot.

Kampaņas atklāšanā satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) norādīja, ka pērn sasniegts līdz šim zemākais bojāgājušo skaits uz Latvijas ceļiem - 136 cilvēki. Turklāt tas ir par 14% mazāk nekā 2016.gadā.

«Pasaules satiksmes eksperti uzskata, ka nogurums, ātrums un alkohols ir trīs galvenie slepkavas uz ceļiem. Analizējot Latvijas avārijas, vairāk nekā 30% negadījumu ar letālām sekām cēloņi nav skaidri zināmi. Tas var būt gan neuzmanība, mobilā telefona lietošana, transportlīdzekļu tehniskās problēmas, bet tikpat labi arī nogurums. Tieši par šo negadījumu cēloni Eiropā patlaban tiek runāts aizvien vairāk - tas ir maz pētīts, un to nevar pierādīt kā alkoholu vai ātrumu,» uzsvēra Augulis.

RSU Cilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedras asociētais profesors Leons Blumfelds skaidroja, ka

liela daļa cilvēku, ciešot no hroniskas neizgulēšanās, pat ir aizmirsuši, kāda ir sajūta būt mundriem.

«Šo noguruma sajūtu viņi ir pieņēmuši kā pavisam normālu stāvokli un, sēžoties pie stūres, nevar objektīvi novērtēt, cik augsts ir iemigšanas risks,» atzīmēja Blumfelds, aicinot līdzcilvēkus pievērst uzmanību autovadītāju miegainības pazīmēm un nekavējoties norādīt viņiem uz tām, bet šoferiem - nevadīt spēkratu miegainiem vai pārgurušiem.

Ceļu satiksmes drošības kampaņu «Apstājies, pirms atslēdzies!» organizē CSDD, to atbalsta apdrošināšanas sabiedrība «Ergo» un degvielas mazumtirdzniecības uzņēmums «Circle K» Latvia. Kampaņa tiek finansēta no obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas atlīdzības līdzekļiem.

Plašāka informācija par kampaņu un tās materiāliem pieejama CSDD mājaslapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu