Trešdaļa vecāku savus bērnus mašīnā pārvadā nepareizi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Šonedēļ Latvijas Automoto biedrība (turpmāk LAMB) atklāj informatīvu kampaņu «150&12 Mazulis drošībā!», kuras galvenais mērķis ir mudināt vecākus, pārvadājot bērnus, lietot bērnu autosēdeklīšus un darīt to pareizi, TVNET pavēstīja LAMB komunikācijas konsultante Guna Kaše. Vienlaikus LAMB prezentējis arī pētījuma rezultātus, kas liecina, ka 33% vecāku šo drošības aspektu mēdz pārkāpt un nepārvadā bērnus atbilstoši drošības prasībām, tādējādi pakļaujot viņu veselību un dzīvību lielam riskam.

«Dažādi pētījumi liecina, ka nepareiza vai neatbilstoša bērnu drošības sēdeklīša lietošana ir viens no galvenajiem iemesliem bērnu bojāejai ceļu satiksmes negadījumos. Arī Latvijā ik gadu vairāki bērni iet bojā vai gūst smagas traumas ne tikai ceļu satiksmes negadījumos, bet arī pie straujas bremzēšanas,» norāda LAMB prezidents Juris Zvirbulis.

Pētījumā arī konstatēts, ka liela daļa sabiedrības ir ļoti slikti informēta par dažādiem drošības nosacījumiem, kurus nepieciešams ņemt vērā, izmantojot bērnu autosēdeklīti, piemēram,

tikai 39% bērnu vecāku ir informēti, ka automašīnas drošības spilveni ir atslēdzami ikreiz, kad bērns tiek atmuguriski sēdināts auto priekšējā sēdeklī.

«Par bērnu drošību automašīnā ir atbildīgi tieši pieaugušie, kuriem atvases jau no mazotnes ir jāradina pie drošas braukšanas paradumiem. Pat tad, ja pārbrauciens ilgst vien dažas minūtes, bērnu sēdeklīšu pareizai lietošanai būtu jābūt ikdienas normai, bez kuras braukšanu sākt nedrīkst,» norāda Ingus Savickis, kampaņas atbalstītāja – apdrošināšanas sabiedrības BALTA atlīdzību direktors, komentējot pētījumā atklātos faktus, ka mazāk nekā ceturtā daļa (24%) vecāku ir informēti par to, kā pilnībā pareizi nostiprināt un nospriegot bērna drošības jostas, bet 5% aptaujāto sprādzēšanos mēdz pilnībā atstāt bērna ziņā.

Pētījuma biedējošos secinājumus apstiprina arī Valsts policijas statistika, proti,

par noteikumu neievērošanu, kas paredz bērnu pārvadāšanai paredzēto drošības līdzekļu lietošanu, 2018.gadā jau ir sastādīti 180 administratīvā pārkāpuma protokoli,

savukārt 2017.gadā – 459.

«Kā sevišķi bīstamu tendenci jāmin, ka, jo vecāks kļūst bērns, jo vieglprātīgāk vecāki izturas pret autosēdeklīšu lietošanu automašīnā. Tāpat cilvēki nereti vienkārši nav informēti par dažādiem it kā sīkumiem, kuri nelaimes gadījumā var izglābt bērna dzīvību, – piemēram,

tikai 3% vecāku vienmēr pirms drošības jostu sprādzēšanas bērnam novelk siltās virsdrēbes.

Tas ir bīstams pārkāpums, jo bērns biezā apģērbā, automašīnai strauji bremzējot, var viegli izslīdēt no jostām un gūt traumas,» turpina Juris Zvirbulis.

Pētījuma ietvaros aptaujāti 400 respondentu – ģimenes ar bērniem līdz 8 gadu vecumam, kurām ir automašīnas. Pētījumā izmantotā metode: datorizētas intervijas internetā (CAWI). Pētījuma datu ieguves periods 07.05.2018. – 15.05.2018.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu