Īpašā kampaņā noskaidroti «Latvijas atbildīgākie šoferīši»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jau otro gadu pirmsjāņu periodā Latvijā tika organizēta kampaņa «Latvijas atbildīgais šoferītis». Tā ir kampaņa, kuras ietvaros TVNET ar saviem sadarbības partneriem - CSDD, Seesam, Circle K un Cēsu alus - aicināja ikvienu autovadītāju publiski apņemties svētkos neapdraudēt nedz sevi un sev tuvākos, nedz arī citus līdzcilvēkus. To autovadītāji varēja izdarīt, īpašā kartē atzīmējot, kur plānots svinēt Jāņus.

Kopumā šim aicinājumam atsaucās 2370 apzinīgi cilvēki, turklāt vēl aptuveni 700 cilvēkus personīgi uzrunāja

un aicināja atbildīgi attiekties pret transporta līdzekļa vadīšanu svētku laikā viens no sadarbības partneriem kampaņas organizēšanā - degvielas uzpildes staciju tīkls Circle K.

Kampaņas Latvijas atbildīgais šoferītis tīmekļa vietne

Circle K ir arī padomi, kas šoferīšiem noderēs ne tikai svētku reizēs, bet arī ikdienā, lai atrašanās uz ceļa būtu droša visiem.
  • Vasara ir izaicinājums autovadītāju modrībai, jo siltajā laikā gan uz šosejām, gan vietējas nozīmes autoceļiem satiksme kļūst intensīvāka. Diemžēl vienmēr būs kāds satiksmes dalībnieks, kas ir vairāk koncentrējies laiskai atpūtai, tāpēc

    savai un apkārtējo drošībai šofera uzdevums ir nedalīta uzmanība uz ceļa notiekošajam.

  • Tāpat arī jāatceras, ka karsta vasaras saule var mainītceļa seguma īpašības. Piemēram, asfaltam kļūstot mīkstākam, riepu saķere mazinās, līdz ar to pagarinās bremzēšanas ceļš.
  • Tveicīga diena var negaidīti pārsteigt ar intensīvām lietus gāzēm, kuru laikā redzamība, līdzīgi kā sniegputenī, ievērojami mazinās.

    Spēcīgā lietū ieteicams samazināt braukšanas ātrumu, izvairīties no strauju manevru veikšanas,

    kā arī palielināt distanci starp savu un priekšā braucošo transporta līdzekli.

  • Autovadītājiem, kuri diennaktī gulējuši mazāk par sev ierasto, stundu skaitu, potenciāls izraisīt ceļu satiksmes negadījumu ir līdzvērtīgs šoferiem alkohola reibumā. Tāpēc, pamanot tādas

    noguruma pazīmes kā žāvāšanās, nespēja atminēties pēdējos veiktos kilometrus, aizsapņošanās vai dreifēšana starp līnijām, ir pēdējais brīdis apturēt braukšanu nelielai, līdz 20 minūšu garai snaudai.

    Lai atpūtai varētu izvēlēties drošu vietu, uz nozīmīgākajiem Latvijas autoceļiem Circle K ir padomājis par šoferiem ērti izmantojamām autostāvvietām un aicina nepretoties miegam, bet noguruma brīžos piestāt DUS stāvlaukumos.

  • Darba lietu kārtošana vai garlaicības kliedēšana ar paralēlām darbībām mobilajā tālrunī neizbēgami nozīmē autovadītāja uzmanības novēršanu no braukšanas.

    Zaudētai modrībai pie stūres liktenīga var izrādīties pat sekundes simtdaļa.

    Uzrakstīt e-pastu, vai ielūkoties sociālajos tīklos, neapdraudot sevi un citus, daudz drošāk ir pa ceļam esošajā degvielas uzpildes stacijā vai ceļa malās ierīkotajās speciālajās pieturvietās. Iegriežoties Circle K stacijās ikvienam ir iespēja arī uzlādēt savas pārnēsājamās ierīces un izmantot bezmaksas Wi-Fi.

  • Papildus transportlīdzekļu obligātajā aprīkojumā ietilpstošajai avārijas zīmei, medicīniskajai aptieciņai un ugunsdzēšamajam aparātam, vēlams padomāt par lietām, kas attiecīgajā sezonā palīdzēs ceļā justies komfortabli. Vasarā tas noteikti būs ūdens, noderēs arī saulesbrilles, ar kurām netraucēti braukt spožos saules staros, kā arī ceļu karte gadījumos, kad pieviļ elektroniskās ceļu navigācijas ierīces.

Bet ugunsdzēšamais aparāts un aptieciņa nav vienīgais, kam noteikti jābūt auto aprīkojumā.

Apdrošināšanas sabiedrības «Seesam» eksperti norāda, ka atbildīgs transportlīdzekļa vadītājs vienmēr parūpējas arī par auto apdrošināšanu un ne tikai par obligāto civiltiesisko atbildības apdrošināšanu (OCTA), bet arī KASKO,

lai pasargātu sevi no neplānotiem izdevumiem. Ja OCTA sedz zaudējumus, kas nodarīti citam transportlīdzeklim, personai vai objektam, tad KASKO apdrošināšana sedz radušos zaudējumus savam transportlīdzeklim (ceļu satiksmes negadījuma vai auto sadursmē ar dzīvnieku nodarītie bojājumi, zādzība, skrāpējumi un citi sīkie bojājumi, utt.). Apdrošināšanas sabiedrības «Seesam» ir padomājusi arī par Zelta vidusceļu (starp KASKO un OCTA) un piedāvā saviem klientiem iegādāties Zelta OCTA, kas atlīdzina zaudējumus transportlīdzeklim ceļu satiksmes negadījuma, kā arī sadursmes ar dzīvnieku rezultātā.

Atbildīgs autovadītājs ir gudrs autovadītājs, viņš parūpēsies ne tikai par paredzamām situācijām, bet arī par neplānotiem atgadījumiem uz ceļa,

kā arī par sava maka pasargāšanu finansiāli sarežģītās situācijās, kas var piemeklēt ikvienu auto īpašnieku – 2017. gadā Latvijā reģistrēti virs 50 tūkstošiem OCTA atlīdzību pieteikumi visā Latvijā, bet OCTA atlīdzībās apdrošinātāji ir izmaksājuši virs 40 miljoniem eiro.

«Tirgus dati par negadījumu biežumu pēdējos 3 gados liecina, kaut arī vasaras sezonā ceļi nav slideni, sniegs nesnieg, diennakts tumšais laiks ir krietni īsāks un situācija uz ceļiem ir šķietami droša, tomēr negadījumu biežums vasaras mēnešos nebūt nav mazāks kā ziemā, ko pieņemts uzskatīt par braukšanai bīstamu laiku ar lielu iespēju ciest negadījumā. Negadījumu biežums visu gadu ir ap 6%. Tāpēc «Seesam» atgādina, ka droša braukšana ir gudra braukšana, un aicina paturēt prātā dažus nosacījumus: redzi un esi redzams, iepazīsti ceļa segumu un pārzini savu auto!» - tā «Seesam» OCTA Produkta vadītāja Lāsma Ungere.

TVNET pateicas visiem sadarbības partneriem - CSDD, Seesam, Circle K un Cēsu alus, kas 2018.gada Jāņus palīdzēja padarīt drošākus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu