Avāriju var izraisīt arī auto pasažieris (30)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Renault

Statistikas dati liecina, ka pasažiera atrašanās automašīnā 10% gadījumu var kļūt par cēloni vadītāja uzmanības novēršanai. Autovadītāja uzmanības novēršana vai pat iedrošināšana veikt riskantus manevrus var izraisīt traģiskas sekas. Šī problēma vairāk skar gados jaunus vadītājus, kuriem trūkst pieredzes un kuri ir vairāk gatavi uzņemties risku.

Pasažieris arī ir satiksmes dalībnieks

Pasažieris automašīnā, kas atrodas uz ceļa, līdzīgi kā autovadītājs vai gājējs, arī ir satiksmes dalībnieks. "Pasažiera ietekme uz autovadītāja uzvedību un līdz ar to arī uz drošību ir ļoti nozīmīga. Noteikta pasažiera uzvedība var būt gan drošu braukšanu veicinoša, gan diemžēl uz riskantiem manevriem pavedinoša. Tāpēc jāatceras, ka arī pasažieriem ir jābūt ļoti atbildīgiem," atzīmē Renault Braukšanas skolā.

Pasažiera dzimuma ietekme

Ja pasažieris ir draugs, tad tam var būt lielāka negatīva ietekme nekā, piemēram, ja pasažieris ir kāds no ģimenes locekļiem. Pētījumu rezultāti liecina, ka autobraucējas sievietes biežāk veic riskantus manevrus, ja kāds no pasažieriem ir pretējā dzimuma pārstāvis. Pasažieri vīrieši daudz biežāk iedrošina autovadītājas sievietes veikt riskantus manevrus nekā tad, ja vadītājs ir vīrietis un pasažieris – sieviete vai ja gan vadītāja, gan pasažiere ir sievietes. "Tas lielākoties izskaidrojams ar to, ka vīrieši tic, ka ir labāki autovadītāji, un būtībā sievieti šajā lomā neakceptē," norāda Renault Braukšanas skolas direktors.

Bīstamie ieradumi

"Pasažieriem jāatceras uzvesties tā, lai pat uz visīsāko brīdi nenovērstu autovadītāja uzmanību no notiekošā uz ceļa. Nekādā gadījumā nedrīkst neko rādīt, piemēram, fotogrāfijas vai celtnes, kas redzamas ārā pa logu.

Nekādā gadījumā nedrīkst autovadītāju biedēt, jo pretējā gadījumā autovadītājs var veikt pēkšņu, neplānotu un bīstamu manevru," brīdina Renault Braukšanas skolā

Traucējoša un bīstama pasažieru rīcība ir "palīdzība", pieturot stūri, ieslēdzot logu tīrītājus vai regulējot radio darbību ar pogām, kas atrodas uz stūres.

Riskanta uzvedība ir īpaši bīstama tieši gados jaunu autovadītāju vidū - viņi nereti neapzinās manevru bīstamību uz ceļa. Reizēm jaunie autovadītāji vēlas "pazīmēties" draugu priekšā, kas atrodas vienā automašīnā, tāpēc pieņem ļoti riskantus lēmumus, apdraudot gan savu, gan pasažieru dzīvību. "Pieredzes trūkums, bravūra, ticība savai profesionalitātei un vēlme pierādīt savas spējas par jebkuru cenu, lielākoties pasažieru iedrošinātiem, - tas viss kopā veido ļoti bīstamu kombināciju," brīdina Renault Braukšanas skolas instruktori.

Īpaša pasažieru daļa ir bērni. Ja autovadītājs atrodas automašīnā viens ar bērnu, viņam jāpārliecinās, ka bērnam ir rotaļlieta rokas stiepiena attālumā un ka tas sevi nodarbinās pats. Ja brauciena laikā bērns sāk raudāt, ieteicams apstāties drošā vietā un turpināt braucienu tikai tad, ja bērns ir nomierinājies.

Kā kļūt par atbildīgu pasažieri?

Atbildīgs pasažieris ir tāds, kas brauciena laikā nenovērš autovadītāja uzmanību, tomēr palīdz situācijās, kad tas nepieciešams, piemēram, lasot karti. Ceļojuma drošība ir atkarīga arī no pasažiera, tāpēc, ja autovadītājs pārkāpj satiksmes noteikumus, pasažierim uz to vajadzētu norādīt. Pasažierim nekad nevajadzētu piekrist braukt kopā ar apreibušu autovadītāju vai tādu, kas izskatās apreibis.

Esiet atbildīgs pasažieris:

- neuzstājiet uz skaļas mūzikas klausīšanos automašīnā;

- nesmēķējiet automašīnā, ja tas var radīt neērtības autovadītājam;

- nepiekrītiet, piemēram, paturēt stūri braukšanas laikā;

- nenovērsiet autovadītāja uzmanību;

- neatļaujiet autovadītājam izmantot mobilo telefonu bez brīvroku sistēmas;

- pēkšņi neiekliedzieties, jo tas var nobiedēt vadītāju;

- nesāciet strīdu ar autovadītāju brauciena laikā;

- neiedrošiniet vadītāju veikt riskantus manevrus, ja viņš nav pārliecināts, ko darīt;

- nekādā gadījumā nesēdieties automašīnā ar apreibušu vadītāju vai tādu, kas lietojis narkotikas, – centieties pārliecināt viņu mainīt lēmumu.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu