Latvietis, kurš gatavs dzīvot uz Marsa, vērtē jauno RAV4 (44)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Pauls Irbins ir pirmais un vienīgais latvietis, kurš jau pēc 10 gadiem varētu pārcelties dzīvot uz citu planētu.

No vairāk nekā 200 000 pretendentu realitātes televīzijas piedāvātai iespējai uz visiem laikiem pamest Zemi un pārcelties dzīvot uz Marsa par kandidātu izvēlēts arī latvietis Pauls Irbins.

Viņš ir izgājis pirmo bezpeļņas projekta «Mars One» atlases kārtu un kļuvis par vienīgo latvieti, kurš kopā ar 1058 citiem kandidātiem cīnīsies par iespēju lidot uz Marsu.

Patlaban Irbins vada Cēsu novada pašvaldības attīstības un plānošanas nodaļu. Viņš Latvijā izveidojis trīs bērnu zinātnes centrus - «Z(in)oo» Cēsīs, «Zili brīnumi» Rīgā un «Lielvārdi» Lielvārdē.

Ja Irbinam izdosies pārvarēt visus sagatavošanās pārbaudījumus un nākamajā gadu desmitā spert kāju uz sarkanās planētas, viņam var noderēt prasme braukt ar auto. Jo neba jau visu Marsa bāzes tuvāko apkaimi varēs kājām izstaigāt.

Tradicionālo auto uz Marsa gan nebūs, un pārvietoties palīdzēs ar Saules baterijām darbināmi roveri. Kad būs izveidota Zemes sūtņu nometne uz Marsa, tad perspektīvā varam gaidīt arī šādu roveru praktiskos testus un apskatus, bet pagaidām jāiztiek ar automobili, kas visnotaļ atbilst pirmatklājēja tēlam, jo savulaik lika pamatus jaunam autobūves segmentam - krosoveriem. Tas ir Toyota RAV4.

Pirmās paaudzes RAV4 dienas gaismu ieraudzīja 1994.gadā. Kopš tā laika daudz kas ir mainījies. Un tas attiecas ne tikai uz RAV4, bet krosoveru segmentu kopumā. Salīdzinājumā ar pirmās paaudzes modeli jaunais RAV4 ir par veseliem 40 centimetriem garāks, taču pamata vērtības ir palikušas. Ikdienā krosovers ir priekšpiedziņas auto, kam vilkme aizmugurējai asij tiek novadīta tikai nepietiekamas saķeres gadījumā. Var arī piespiedu kārtā asis sabloķēt, lai griezes moments starp tām sadalītos attiecībā 50:50, taču tas strādās tikai ātrumā līdz 40 kilometriem stundā.

Vai šāds auto derētu kosmosa entuziastam un lietošanai uz Marsa, par to raidījuma Tavs Auto sižetā.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu