Latvijā ir 12 elektromobiļu uzlādes stacijas; būvēs vēl 218 stacijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) izsludinājusi iepirkumu par elektromobiļu ātrās uzlādes staciju izvietojuma izpēti, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Prognozētā līgumcena nav norādīta, taču pētījums jāizstrādā ne vēlāk kā sešarpus mēnešu laikā no līguma slēgšanas brīža. Interesenti konkursā var pieteikties līdz 10.oktobra plkst.15.

Vienlaikus joprojām var pieteikties CSDD iepirkumā par elektromobiļu ātrās uzlādes staciju uzstādīšanas vietu izbūves būvprojektu izstrādi un autoruzraudzību. Termiņš - 4.novembra plkst.10.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka marta vidū Centrālā finanšu un līgumu aģentūra apstiprināja CSDD iesniegto projekta pieteikumu par 7,84 miljoniem eiro elektrotransportlīdzekļu uzlādes infrastruktūras izbūvei Latvijā. Projekta apstiprinātās kopējās attiecināmās izmaksas ir 7,84 miljoni eiro, no tiem 6,66 miljoni eiro paredzēti no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF), savukārt 1,18 miljoni eiro - no valsts budžeta.

Projekta mērķis ir izveidot nacionālā līmeņa uzlādes infrastruktūras tīklu, kas nodrošinās elektrotransportlīdzekļu lietošanas iespēju visā Latvijas teritorijā, tādējādi novēršot braukšanas attāluma ierobežojumu. Uzlādes stacijas tiks izbūvētas uz Eiropas transporta tīkla (TEN-T) autoceļiem - 55 uzlādes stacijas, kā arī uz TEN-T autoceļus savienojošiem reģionālajiem autoceļiem - 163 uzlādes stacijas.

Projekta laikā plānots veikt izpēti par potenciālo uzlādes staciju atrašanās vietu, elektropieslēgumu izbūvi un staciju uzstādīšanu. Tāpat paredzēts izveidot uzlādes staciju vadības un monitoringa sistēmu, kas nodrošina uzlādes staciju darbības vadību un kontroli, veikto pakalpojumu uzskaiti, kā arī norēķinu par uzlādi veikšanu.

Atbilstoši informācijai mājaslapā «e-transports.org» Latvijā patlaban ir 12 elektromobiļu uzlādes stacijas, tostarp septiņas Rīgā, bet pa vienai Gulbenē, Jūrmalā, Ogrē, Tērvetē, kā arī Talsu novadā.

Līdz 2015.gada 31.decembrim Latvijā bija reģistrēti 218 elektrotransportlīdzekļu lietotāji. Plānots, ka, attīstot uzlādes staciju tīklu, šo transportlīdzekļu lietotāju skaits varētu palielināties līdz aptuveni 693 lietotājiem.

Ja līdz 2018.gada beigām tiek sasniegts projekta finanšu rādītājs 3,49 miljoni eiro, finansējums var tikt palielināts, sasniedzot kopējo finansējuma apmēru līdz 8,34 miljoniem eiro. Attiecīgi no ERAF līdzekļiem - 7,09 miljoni eiro un 1,25 miljoni eiro būs valsts budžeta līdzekļi. Tad tiks palielināti arī sasniedzamie projekta iznākuma rādītāji - 235 uzstādītas uzlādes stacijas un 747 reģistrēti transportlīdzekļi.

Plānotais projekta īstenošanas ilgums ir līdz 2020.gada 31.decembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu