TVNET tests: Hyundai i30

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropā darinātais korejiešu kompaktnieks demonstrē ievērojamu progresu «gatavs valkāšanai» tipa automobiļu radīšanā.

 
Foto: Hyundai

Kas tas ir?

Hyundai i30 trešās paaudzes modelis (pirmā un otrā paaudze debitēja attiecīgi 2007. un 2012. gadā) radīts uz pilnīgi jaunas šasijas, kas paredz ne tikai absolūti citādus izmērus, bet arī tādus modernās autobūves smalkumus kā daudzsviru aizmugurējā piekare. Sekojot jaunākajai tendencei, ka automašīnas kļūst garākas, platākas un zemākas, i30 ir par 4 centimetriem garāks nekā iepriekš (4,34 m), par veseliem 9,5 cm platāks (1,80 m) un par vienu centimetru zemāks (1,46 cm). Universāli tīkama industriālā dizaina izstrāde neizbēgami noved pie atsaucēm ne tikai uz saviem, bet arī svešiem produktiem, tāpēc i30 vienlaikus līdzinās visam un nekam. Katrs hečbekā saskata kaut ko citu – BMW, Mazdu, Infiniti un pat Audi. It kā gaisā pakārtā numurzīme fakturētā radiatora režģī patiešām ir četru riņķu pazīšanās zīme, bet ar to arī visa līdzība ir galā. Kas attiecas uz iepriekšminētajiem gabarītiem, tie gan nav rekorda cienīgi – tā, piemēram, aktuālā Opel Astra ir par trīs centimetriem garāka.

Salons izskatās reāli kvalitatīvs no augšas līdz apakšai. Viduskonsoles arhitektūru mēs pazīstam no jaunā i20, bet stūri no Hyundai Ioniq, tikai te vēl nākusi klāt oriģināla, ļoti pārskatāma mērskalu kombinācija un desmitgades beigu automašīnām raksturīgā, panelī burtiski iespraustā multimediju iekārtas «planšete». Tur arī viss ir labi, un i30, kam navigācija nav tikusi standartā, to var piepirkt klāt par samērīgiem 495 eiro. To pašu var paveikt ar aktīvajiem LED starmešiem (995 eiro) un drošības pakotni (1195 eiro), kas sastāv no padsmit obligātajiem asistentiem. i30 Style tas viss un 17 collu diski jau ir standartā, tāpēc papildus var atļauties ventilējamus ādas sēdekļus par 795 eiro un panorāmas lūku ar gaismiņām kā vannasistabas spogulim par vēl 900 eiro. Kā vienas, tā otras opcijas lietderība ir apšaubāma, tāpēc iznāk, ka, nopērkot i30 Style, jūs pret-a-porter veidā saņemat visu, kas šajā automašīnā ir nepieciešams un vērtīgs.

 
Foto: Hyundai

Kā tas brauc?

Jaunā i30 dinamiskais raksturs ir stipri atkarīgs no motora un riepām. Pirmajā tuvinājumā mums palaimējās izbraukt ar abiem benzīna turbomotoriem – vienlitra trīscilindru GDI (120 ZS) un 1,4 litru GDI ar 140 ZS un DCT pārnesumkārbu (to var dabūt tikai šim dzinējam un vēl jaudīgākajam dīzelim). «Litrīgais komforts», kā pa fikso nokristījām pirmo testa auto, uzrunāja ar dinamiku, līganu gaitu un negaidīti labu skaņas izolāciju.

Prezentācijās reti pieejamie zemesceļi šoreiz izgaismoja automašīnu no labās puses, jo akmeņu sitienu slāpēšana arkās un vispārējais akustiskais komforts ir augstā līmenī. Cita lieta, ka sēdpozīcija un ergonomika joprojām paredzēta neliela auguma cilvēkiem, bet personas virs 1,80 m sēž pārāk augstu un nevar pietiekami ērti darboties ar pārnesumkārbas sviru. Lai notiek, pārkāpsim uz 1,4, tur ātrumi nav jāslēdz, bet, ja ir, tad tam domātas lāpstiņas uz stūres! Eleganti īsiņā DCT svira iegulst D pozīcijā, un motors rāda, ko spēj. 1,4 litru izpildījums ir mazliet jaudīgāks, taču ne daudz ātrāks, vismaz subjektīvi, taču apvienojumā ar divsajūgu kārbu piešķir automašīnai papildu vērtību ne tikai cenā, bet arī sajūtās.

Vienīgā darvas karote ir 225/45 R17 riepas, kas uz nevīžīgākajiem Zemgales ceļiem krata daudz vairāk nekā 205/55 R16, bet uz gludas šosejas Michelin Primacy 3 fonā ģenerē pastāvīgu rites troksni. Šīm riepām tas vispār nav raksturīgi, tāpēc sliecos domāt, ka varbūt vainojams nepareizs riepu spiediens. Otrs OEM riepu piegādātājs šim modelim ir Hankook - varbūt korejietis ar korejieti saprotas labāk, lai gan man ir aizdomas, ka riepas ražotas Ungārijā.

Kā daudzi Hyundai modeļi, i30 no vadāmības un temperamenta viedokļa ir automobilis bez īpašām pazīmēm – nekas nekaitina, bet nekas arī īpaši neuzrunā, tostarp arī Sport režīma ieslēgšana. Un ja tā, tad es neredzu jēgu maksāt par Style ar tā 17 collu riepām.

 
Foto: Hyundai

Kas to pirks?

Latvijā tie būs uzņēmumu autoparki, to uzturētāji un lielās autonomas, kamdēļ cenas/snieguma sadaļa kļūst vēl sensitīvāka. Hyundai i30 Comfort ar 1.0 T-GDI motoru maksā 18 990 eiro, kas ir laba cena. Attālums līdz tādam pašam Style modelim ir tieši 3000 eiro, kas ir gana daudz, lai apsvērtu iespēju pievienot tikai daļu no iepriekš uzskaitītā papildaprīkojuma, - nedrīkstam aizmirst arī metālisko krāsojumu par 295 eiro.

Vai 1,4 litru motors ir par to tūkstoti eiro labāks, atklās tikai individuāls testa brauciens, tomēr man ir aizdomas, ka topa motorizācija paliks reto privāto pircēju rokās. Uzņēmumiem, kam svarīga cena un pietiek, ka automašīnai vispār ir kaut kāds motors, Hyundai piedāvās i30 Classic ar veco, atmosfērisko 1,4 MPI motoru: 100 zirgspēku, 15 collu tērauda diski, kondicionieris un 14 990 eiro cena, - nekādu bēdu. Nežēlastībā kritušā dīzeļdzinēja sadaļā i30 piedāvā 1,6 litru CRDi ar trim dažādām jaudām, taču sākuma cena ir jau 17 590 eiro. Lai gan automobilis kļuvis sarežģītāks un tā standartaprīkojumā ir daudz vairāk elektronisku palīgrierīču nekā agrāk, Hyundai joprojām saglabā piecu gadu garantiju.

Hyundai i30 sākuma cena ir 14 990 eiro.

Vairāk par Hyundai i30

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu