Džona Lenona Rolls-Royce atgriezīsies Londonā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

27.jūlijā Rolls-Royce plāno prezentēt jauno, astotās paaudzes Phantom. Tas notiks ļoti svinīgos apstākļos Lielbritānijas galvaspilsētā, un viena no papildu atrakcijām būs īpašu iepriekšējo septiņu paaudžu limuzīnu izstāde. Nupat kļuvis zināms, ka viens no leģendārajiem auto, kas būs apskatāms šajā izstādē, būs Rolls-Royce Phantom V, kas savulaik piederējis The Beetles mūziķim Džonam Lenonam.

Kopš Rolls-Royce izlaida pirmo limuzīnu ar nosaukumu Phantom, ir pagājuši 92 gadi. Modelis nesvin apaļu jubileju, taču tiks godināts vērienīgi, jo 27.jūlijā Londonā dienas gaismu ieraudzīs Phantom jaunākā, astotā paaudze. Par godu notikumam Rolls-Royce uz metropoli Temzas krastos vedīs visu iepriekšējo septiņu paaudžu Phantom eksemplārus, kam bijis kāds sakars ar kādu vēsturiski nozīmīgu personāžu.

Viens no šiem Phantom būs limuzīns, kas savulaik piederējis Džonam Lenonam, piedevām tā ierašanās Londonā sakritīs ne tikai ar Phantom VIII prezentāciju, bet arī ar Bītlu albuma Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band iznākšanas 50 gadu jubileju.

Džona Lenona Phantom V

Lenons savu melno Phantom saņēma 1965.gada 3.jūnijā - dienā, kad no Gemini 4 kapsulas izrāpās Edvards Vaits, tā kļūstot par pirmo amerikāņu astronautu, kurš uzturējies atklātā kosmosā.

Melnais limuzīns ilgi nesaglabāja oriģinālo izskatu, tas tika pielāgots atbilstoši mūziķa gaumei; aizmugurējais sēdeklis tika pārvērsts par divguļamu gultu, salonā uzstādīts televizors, telefons, ledusskapis un «peldošs» ierakstu atskaņotājs. Papildus tam Rolls-Royce tika apgādāts arī ar ārējo skaļruni. Starp citu, kad krāšņuma bija par daudz, Džons varēja izmantot savu otru Phantom V, kurš bija baltā krāsā.

Foto: Rolls-Royce

1967.gada aprīlī, kad Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ierakstīšana tuvojās noslēgumam, Lenons vērsās pie Sarejā, Lielbritānijā bāzētā uzņēmuma JP Fallon, lai tā meistari viņa Phantom pārkrāso. Kas no tā bija sanācis, sabiedrībai tika prezentēts dažas dienas pirms jaunā albuma iznākšanas 1.jūnijā. Psihedēliskais noformējums un dzeltenā dominējošā krāsa šķita veidojam saikni starp mašīnu un albuma noformējumu. Patiesībā ziedu ornamentiem ir čigāniska izcelsme.

Šo auto Lenons regulāri izmantoja tikai līdz 1969.gadam, tostarp, lai 1965.gadā kopā ar grupas biedriem dotos uz Bekingemas pili saņemt Britu impērijas izcilības ordeni (Most Excellent Order of the British Empire) un 1969.gadā dotos to atdot atpakaļ, tā protestējot pret Vjetnamas karu.

Foto: Rolls-Royce

1970.gadā krāšņais Phantom tika pārvests uz Savienotajām Valstīm, kur to dažādās situācijās izmantoja citas slavenības, tai skaitā The Rolling Stones un Bobs Dilans.

Kādu periodu auto netika lietots vispār, līdz miljardieris Džims Patisons to novēlēja Karaliskajam Britu Kolumbijas Muzejam Viktorijā, Kanādā. No turienes tas tagad tiks vests uz Londonu.

Foto: Rolls-Royce
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu