Ilgstoša auto vadīšana negatīvi ietekmē smadzeņu darbību

Apollo TV
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tie, kas vairāk nekā divas stundas dienā atrodas pie auto stūres, pamatīgi riskē ar savu smadzeņu veselību un var saskarties ar sava intelekta līmeņa strauju sarukšanu, vēsta izdevums «The Sunday Times».

Pētnieki noskaidrojuši, ka iemesls, kāpēc auto ilgstoša vadīšana negatīvi ietekmē cilvēka smadzenes, ir tāds, ka garos pārbraucienos smadzenes kļūst mazāk aktīvas un ilgtermiņā ievērojami zaudē savas veiktspējas kvalitāti.

Piecu gadu laikā tika izanalizēti vairāk nekā pusmiljons Lielbritānijas iedzīvotāju vecuma kategorijā no 37 līdz 73 gadiem. 93 tūkstoši no tiem pie auto stūres dienā pavadīja divas vai trīs stundas.

Rezultātā atklājās, ka

indivīdiem, kas pie auto stūres pavada ilgāk par divām stundām, intelekta līmenis piecu gadu laikā pazeminājās

ievērojami ātrāk nekā tiem, kas auto vada retāk vai nevada vispār.

«Jau iepriekš bija zināms, ka ilgstoša auto vadīšana negatīvi ietekmē cilvēka sirds veselību, tomēr tagad ir pierādījies, ka no tās ievērojami cieš arī smadzenes,» intervijā skaidroja Lesteras universitātes profesore Kišana Bakranija.

Arī citi pētījumi liecina, ka ilgstoši periodi, kad smadzenes kļūst mazāk aktīvas, negatīvi ietekmē smadzeņu veiktspēju un profesores Bakranijas pētījums to tikai apstiprina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu