Līzings vai noma? 3 svarīgākie kritēriji uzņēmuma autoparka izveidei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Kā alternatīvu standarta finanšu līzingam sava autoparka izveidei uzņēmumi arvien biežāk izvēlas pilna servisa autolīzingu, kā arī ilgtermiņa auto nomu. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn Latvijā pilna servisa autolīzingā iegādāto automašīnu skaits pieaudzis vairāk nekā par pusi, savukārt uzņēmumiem ilgtermiņā iznomāto auto skaits pieaudzis par 30%, liecina autonomas uzņēmuma AVIS Latvia apkopotā informācija.

Par to, kam pievērst uzmanību, izvēloties uzņēmumam atbilstošāko transportlīdzekļu iegādes finansēšanas veidu, lai iespējami optimizētu autoparka izmaksas, stāsta autonomas uzņēmuma AVIS Latvia pārstāvis Edijs Vārpsalietis.

Plānotais transportlīdzekļa lietojums

Galvenais kritērijs, izvēloties starp automobiļa nomāšanu un līzingu, ir tas, kā plānots transportlīdzekli lietot. «Ja uzņēmuma automašīnas plānots izmantot ilgstoši – sākot no 2 gadiem, priekšroku ieteicams dot līzingam,» skaidro E. Vārpsalietis, piebilstot, ka standarta līzings jāizvēlas gadījumos, kad mērķis ir iegūt transportlīdzekli īpašumā. Savukārt, ja automašīnu paredzēts lietot ik dienas, uzticot tās apkopi pakalpojuma sniedzējam, lietderīgāk būtu izvēlēties pilna servisa autolīzingu vai ilgtermiņa nomu.

«Lai gan ierasts, ka, salīdzinot ar līzingu, nomātam automobilim ir īsāks lietojuma periods, lielākie autonomas uzņēmumi piedāvā arī ilgtermiņa automašīnu nomu, kas ietver lielāku brīvību auto lietošanā un atgriešanā ar vienkāršākiem līguma nosacījumiem,» stāsta AVIS Latvia pārstāvis.

Transportlīdzekļa īpašnieks

Beidzoties standarta līzinga periodam, nomnieks kļūst par transportlīdzekļa īpašnieku. «Kad pienāk perioda beigas pilna servisa autolīzinga gadījumā, turpinot maksājumus saskaņā ar tādiem pašiem vai mainītiem nosacījumiem, ir iespējams saņemt jaunu, uzņēmuma vajadzībām atbilstošu automobili,» skaidro E. Vārpsalietis, piebilstot: tā kā mūsu sabiedrībā arvien populārāki kļūst pakalpojumos balstīti piedāvājumi, īpašumā esošs transportlīdzeklis uzņēmumam nozīmē vien papildu saistības. Autonomas pārstāvis uzsver: ja klients vēlas, arī pilna servisa autolīzinga gadījumā automašīnu iespējams iegādāties uzņēmuma īpašumā. Nomāšanas gadījumā šādas iespējas nav un tiek maksāts tikai par lietošanas periodu.

Transportlīdzekļa izvēle

Standarta līzingā klients var izvēlēties jebkuru jaunu transportlīdzekli. Pilna servisa autolīzinga gadījumā pakalpojuma sniedzējs palīdz izvēlēties uzņēmuma vēlmēm un vajadzībām atbilstošu transportlīdzekli, ņemot vērā lietošanas mērķus. «Ja visi izvērtētie kritēriji atbilst uzņēmuma specifiskajām vajadzībām, izdevumi, kas saistīti ar uzņēmuma autoparku, neapšaubāmi tiek optimizēti, un pilna servisa autolīzinga laikā ir iespējams ietaupīt. Piemēram, uzņēmumā ar 25 transportlīdzekļu lielu autoparku samazinātu degvielas patēriņu vidēji par 1 litru uz 100 km, uzņēmums ietaupītu 8000 eiro gadā. Atrast piemērotu auto, lai samazinātu vidējo degvielas patēriņu par 1 litru degvielas uz 100 km, ir relatīvi viegli,» stāsta AVIS Latvia pārstāvis. «Turpretim nomas transportlīdzekļa izvēle ir atkarīga no pakalpojuma sniedzēja nomas autoparka – dažādos autonomas uzņēmumos pieejami gan nelieli, ekonomiski auto pilsētas satiksmei, gan luksusa klases automašīnas biznesa apspriedēm.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu