Astoņi ieteikumi, kas uzlabos velo un autobraucēju drošību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar īpašu konstrukciju, kas iezīmē velobraucējam satiksmē nepieciešamo intervālu, Rīgas ielās devās četri Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) velo eksperimenta dalībnieki. Viņu uzdevums bija skaidrot auto un velo vadītājiem drošas telpas ap sevi nepieciešamību, taču eksperimenta laikā radās arī citi ieteikumi cieņpilnai un draudzīgai satiksmei, TVNET informēja CSDD Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Ieva Bērziņa.

Kā novērots, tieši neapdomīga manevra veikšana, kas bez tam saistīta ar nepietiekama intervāla un distances ievērošanu, bieži noved pie ceļu satiksmes negadījumiem. Joprojām tas atspoguļojas arī ikdienas satiksmē: «Izvērtējot eksperimenta gaitu, mēs vēlamies uzsvērt un atgādināt par abu pušu atbildību, bet jo īpaši autovadītāju pienākumu droša intervāla ievērošanā attiecībā pret mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem,» akcentē CSDD Kvalifikācijas daļas priekšnieks Juris Teteris.

Pēc eksperimenta secinājumos dalās «Red Bull Mini Drome» čempions Toms Alsbergs, TV un Radio personība Baiba Sipeniece-Gavare, autosportiste Beate Klipa un sporta entuziasts Andris Epners.

1. Atstāj drošu telpu citiem! Autovadītāju atbildība ir ievērot viena metra intervālu un distanci, kas ir rekomendējošais minimālais attālums, lai neapdraudētu velobraucēja drošo telpu, gan apsteidzot, gan veicot pagriezienu. Braucot ārpus apdzīvotām vietām, drošajam attālumam jābūt vēl lielākam. Ja nav iespējas apbraukt riteņbraucēju ar drošu intervālu, šoferim jāpiebremzē un jāpagaida, līdz tāda situācija radīsies.

2. Nemitīgi skenē ceļu un esi kontaktā ar pārējiem satiksmes dalībniekiem! – norāda velosportists Toms Alsbergs, kurš sacensību sportā ir radis būt plecu pie pleca ar saviem cīņu biedriem, tādēļ spēj ātri reaģēt un pieņemt saprātīgus, bieži vien arī uzvaru nesošus lēmumus. Skatiens dod pareizo impulsu!

3. Neliec sprunguļus cita spieķos! Riteņbraucējiem paredzēto velo joslu šoferiem nevajadzētu izmantot ilgstošai stāvēšanai vai gaidīšanai. Tāpat jāpārliecinās pirms straujas durvju atvēršanas, vai netuvojas kāds velobraucējs.

4. Iekāp velobraucēja kurpēs! – iesaka TV un Radio personība Baiba Sipeniece-Gavare, kas velobraucējus uzskata par drosmīgiem satiksmes dalībniekiem un cīnītājiem par savām tiesībām. «Ikdienā pārvietojoties ar auto, es secinu, ka daudziem joprojām nav izpratnes par velobraucēju kā pilntiesīgu ceļabiedru. Tikai mainoties lomām, mēs spēsim izprast, kā darbojas elementāra ceļa etiķete!»

5. Skaņas signāls – nevis «zīmēšanās», bet gan elementāra nepieciešamība! Nodrošinies ar zvaniņu vai kādu citu skaņas signālu un laicīgi ziņo, kur tu atrodies, rekomendē sporta entuziasts Andris Epners.

6. Gudri plāno maršrutu! Tāpat kā braucot ar auto mēs izvēlamies sev ērtākās un izdevīgākās ielas, arī velobraucējiem ir jāplāno savs maršruts. Turklāt labāk ir izvēlēties veloceliņus, nevis «laipot» pa šaurām un automobiļu pieblīvētām Rīgas centra ielām - aicina autosportiste Beate Klipa.

7. Sacensības «no luksofora līdz luksoforam» ir bērnišķīgas! Iela nav īstā vieta, kur nevajadzīgi apdzīt un izrādīt attieksmi - atgādina Toms Alsbergs.

8. Ietvi atstāj gājējiem! Viņiem paredzēto ietvi izmanto tikai gadījumos, kad satiksmes intensitāte, ceļa vai laika apstākļi ir tev bīstami - iesaka Baiba Sipeniece-Gavare.

Visu iesaistīto eksperimenta dalībnieku velosipēdi tika aprīkoti gan ar īpaši spilgtu un uzskatāmu drošās telpas norādes zīmi, gan arī GoPro kamerām, kas fiksēja brauciena norisi un eksperimenta laikā piedzīvotās emocijas un ceļa biedru reakcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu