Rīgā plāno par € 8,7 miljoniem izstrādāt aplikāciju brīvo autostāvvietu atrašanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle / LETA

Lai izstrādātu viedo autostāvvietu sistēmu un samazinātu sastrēgumus un gaisa piesārņojumu galvaspilsētā, Rīgas pašvaldības aģentūra «Rīgas gaisma» plāno iesaistīties teju 8,7 miljonu eiro vērtā Eiropas Savienības (ES) vides un klimata pasākumu programmas «LIF» finansētajā projektā «Viedo pilsētu tehnoloģiju resursu efektīvai izmantošanai un vides kvalitātes uzlabošanai», šodien Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejā pastāstīja «Rīgas gaismas» vadītājs Jānis Drulle.

Drulle skaidroja, ka Rīgas pilsētas centrā nozīmīga problēma ir satiksmes sastrēgumi un to radītais gaisa piesārņojums. Viens no būtiskiem sastrēgumu radītājiem ir autostāvvietu meklēšana. Autostāvvietu meklēšana rada mobilu automašīnu rindu, kura meklē stāvvietas, bet tajā pašā laikā atrodas kopējā satiksmes plūsmā.

Projekta iesniedzējs un plānotais koordinējošais saņēmējs ir pašvaldības SIA «Rīgas satiksme». Projekta partneri ir Rīgas Tehniskā universitāte, Energoefektīva apgaismojuma asociācija, biedrība «Baltijas vides forums», SIA «Citintelly», Tallinas Tehnoloģiju universitāte un «Rīgas gaisma».

Kopējais projekta budžets plānots 8 682 045 eiro. To veidos ES vides un klimata pasākumu programmas «LIFE» līdzekļi 5 209 227 eiro apmērā, valsts budžeta finansējums 2 483 364 eiro apmērā un projekta partneru pašu līdzekļi 989 454 eiro apmērā.

«Rīgas gaismai» projektā paredzēto aktivitāšu veikšanai nepieciešami 67 470 eiro.

Projekta ietvaros plānots ieviest viedo autostāvvietu sistēmu Rīgas pilsētas centrā, kas ļaus gan autovadītājiem mobilajā aplikācijā atrast tuvāko brīvo stāvvietu, gan veikt satiksmes plūsmas uzskaiti, gan veiks CO2 piesārņojuma uzskaiti, kas būs pamats turpmākiem lēmumiem satiksmes organizācijas uzlabošanā. Lai palielinātu uzticamību mobilajai aplikācijai, plānots radīt, pašapmācošu sistēmu, kas izmantojot uzkrātos datus, analizētu automašīnu aprites koeficientu, un informētu autovadītājus par iespējamību, cik ilgi konkrētā autostāvvietu zonā saglabāsies brīvas vietas.

Pašlaik pieejamie viedo autostāvvietu risinājumi balstīti galvenokārt uz asfaltā integrētiem sensoriem. Projekta ietvaros viedo autostāvvietu un satiksmes uzskaites sensori tiks integrēti Rīgas pilsētas ielu apgaismojuma gaismekļos. Šāds tehniskais risinājums ne tikai samazina sensoru uzstādīšanas izmaksas, bet arī būtiski atvieglo to apkopi. Gaismekļos integrētos sensorus neietekmē klimatiskie apstākļi, piemēram, ziemā asfaltā integrēto sensoru darbību apgrūtina sniegs un ledus. Gaismekļos integrētie sensori ir mazāk pakļauti vandālismam, jo tie nav redzami un viegli sasniedzami vandāļiem.

«Rīgas gaisma» projekta laikā sagatavos un nodrošinās ielu apgaismojuma infrastruktūru un veikt sensoru uzstādīšanu, nodrošinās apgaismojuma un sensoru sistēmai elektropiegādi, kā arī nodrošinās apgaismojuma un sensoru sistēmas monitoringu.

Rīgas domes «Vienotības» frakcijas priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis pauda neizpratni, kāpēc sēdē nepiedalās «Rīgas satiksmes» pārstāvji, ja tā ir projekta realizētāja. Viņš jautāja, vai aplikācija būs bezmaksas un cik lielas būs tās uzturēšanas izmaksas gadā.

Drulle atbildēja, ka, viņaprāt, aplikācija būs bezmaksas, bet tā kā nav projekta realizētājs, tad nevar droši atbildēt, tāpat viņš norādīja, ka nevar atbildēt par aplikācijas uzturēšanas izmaksām.

Ķirsis aicināja jautājuma izskatīšanu atlikt un nākamajā sēdē aicināt par to ziņot «Rīgas satiksmes» pārstāvi, lai saprastu projekta lietderīgumu. Drulle norādīja, ka «Rīgas gaismai» līdz 7.septembrim nepieciešams apliecinājums, ka komiteja atbalsta tās dalību projektā.

Uz komitejas vadītāja Vadima Baraņņika (S) jautājumu, vai naudu varēs atgūt, ja projekts tomēr netiks atbilstoši realizēts, Drulle atbildēja apstiprinoši.

Ķirsis debatēs pauda, ka, nezinot, vai projekts ir pamatots, to var atbalstīt, piebilstot, ka būtu tikai loģiski pirms astoņus miljonus eiro vērta projekta atbalstīšanas saprast, vai tas ir vajadzīgs.

Opozīcijas deputātiem balsojumā atturoties, «Rīgas gaismas» dalība projekta tika atbalstīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu