Pēdējais laiks sagatavot savu auto ziemai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sarkans, nosalis degungals, bieza šalle vairākās kārtās un karsta tējas tase rokā – Latvijas ziema mēdz būt īsts pārbaudījums gan pašam, gan arī auto. Ja vēlies ar prieku izbaudīt tās skaistumu, tad atceries, ka mašīna pirms ziemas prasa īpašu kopšanu.

Protams, par mašīnu ir jārūpējas visu gadu, taču, tuvojoties ziemai, tās apkopei ir jāpievērš pastiprināta uzmanība. Licencētu autodīleru serviss, tostarp «Inchcape Motors Latvia» parasti piedāvā īpašas ziemas programmas, kas nodrošinās drošu braukšanu rudens un ziemas sezonā. Taču, ja vēlies parūpēties par savu auto pats, tad, lūk, ko iesaka autoapkopes speciālisti.

Nomaini ziemas riepas, ja tās kļuvušas nedrošas

Rudenī un ziemā, kad laika apstākļi nelutina un braukšana mēdz būt sarežģīta, riepu stāvoklim ir jāpievērš īpaša uzmanība. Ar nodilušām riepām nekāda drošā braukšana nebūs. Lai novērtētu, vai nepieciešamas jaunas, jāizmēra protektoru dziļums. Tiem jābūt vismaz četrus milimetrus dziļiem. Latvijā no 1.decembra līdz 1.martam auto obligāti jābūt aprīkotam ar ziemas riepām.

«Labas ziemas riepas veicina labu auto saķeri ar ceļu, drošu braukšanu un līdz ar to arī braucējs ir laimīgs un vesels. Neatkarīgi no auto piedziņas un vecuma, ieguldījumi kvalitatīvās, braukšanas stilam piemērotās ziemas riepās atmaksājas vienmēr. Iespējams, šis ir īstais brīdis mainīt ne tikai riepas, bet arī pašus riteņus,» skaidro «Inchcape Motors Latvia» Pēcpārdošanas nodaļas vadītājs Leonīds Pavlovs.

Regulāri jāpārbauda gaisa spiediens riepās. Kādam tam jābūt, parasti var apskatīt automašīnas rokasgrāmatā. Pārāk augsts spiediens samazina saķeri ar ceļu, bet pārāk zems – palielina degvielas patēriņu un riepu nolietošanās tempu. Pirms ziemas ir jāpārbauda arī rezerves riteņa stāvoklis, lai nepieciešamības gadījumā tas būtu gatavs darbam.

Lai nebūtu steigšus jāpērk jauns, savlaicīgi pārbaudi akumulatora stāvokli

Auksts un mitrs laiks ir īsts akumulatoru «bende». Labs akumulators salā mašīnu iedarbinās lēnāk, bet slikts – vienkārši «nomirs». Ja ir pieejams multimetrs, tad pārbaudi vari veikt pats. Normālā stāvoklī, ja mašīna nav iedarbināta, spriegumam jābūt virs desmit voltiem, ja mašīna ir iedarbināta - virs 12 voltiem. Protams, «aizdomīgu» akumulatoru vienmēr var telpās uzlādēt, taču, ja auto regulāri ir grūti iedarbināt, tad ir liela varbūtība, ka ziemā akumulators kādā brīdī pievils.

Par akumulatora stāvokli ērtāk var pārliecināties autoservisā, kur vajadzības gadījumā uzreiz var nopirkt jaunu. Vien jāatceras, ka akumulatora raksturlielumiem jābūt precīzi piemērotiem tieši tavam auto.

Tāpat ir vērts padomāt par rezerves variantiem. Labākais risinājums ir moderna automātiskā startera ierīce, proti, pārnēsājams elektriskais ģenerators. Ar to nebūs jācer uz kāda palīdzību «piepīpēt». Turklāt, tām mēdz būt arī USB pieslēgvieta, kas ļaus uzlādēt arī mobilo telefonu.

Nomaini vējstiklu mazgāšanas šķidrumu un slotiņas

Pieredzējuši autobraucēji pat nakts vidū pateiks, ka pirms ziemas obligāti ir jānomaina vējstiklu slotiņas un logu mazgājamais šķidrums. «Ziemas» šķidruma sastāvā ir spirts, kas salā neļauj slotiņām piesalt pie stikla, turklāt tā sasalšanas temperatūra ir zemāka nekā ūdenim, tādēļ stikli būs tīri arī vieglos «mīnusos».

Savukārt nodilušas slotiņas nespēs notīrīt stiklu un var to arī saskrāpēt. Vēl viena iespēja ir pārklāt stiklus ar īpašu profesionālu nanopārklājumu, kas atgrūž sniegu, dubļus un lietus ūdeni. Tad stikli ir vieglāk notīrāmi, slotiņas jālieto retāk, bet ceļš ir labāk pārredzams jebkuros ziemai raksturīgos laika apstākļos.

Pārbaudi antifrīza līmeni

Antifrīzs neļauj sasalt motora dzesēšanas sistēmai. Tā kvalitāti var pārbaudīt servisā vai arī pats ar īpašu ierīci. Vien jāatceras, ka šī procedūra jāveic brīdī, kad motors ir auksts. Ja atnifrīza sasalšanas punkts nav apmierinošs, tad nomaini to.

Regulāri notīri lukturus!

Izklausās vienkārši, un tā tas arī ir. Ziemā dienas ir īsākas, laika apstākļi – bieži vien draņķīgi, tādēļ gaismām ir jāpievērš īpaša uzmanība. Regulāri pārbaudi, vai viss apgaismojums deg, un tikpat regulāri tīri lukturus. Sāls un netīrumi ātri vien padara tos netīrus. Iespējams, ir vērts auto glabāt rezerves lampiņu, lai vajadzības gadījumā būtu iespējams to ātri nomainīt.

Ja nejūties drošs, uztici auto pārbaudi profesionāļiem

Ja nav laika vai arī nav pārliecības, ka nekas netiks aizmirsts, tad ir vērts auto nogādāt servisā, kura darbinieki profesionāli sagatavos to ziemai un likvidēs visas nepilnības. Piemēram, BMW servisā tas nozīmē bremžu, akumulatora, apgaismojuma, vējstikla tīrītāju, apsildes un riepu pārbaudi, kā arī dzesēšanas šķidruma, antifrīza un eļļas līmeņa kontroli, tāpat arī atklāto defektu novēršanu.

Sakop auto un salonu

Lai mašīna labi «pārziemotu», ir vērts to ne tikai nomazgāt, bet arī apstrādāt virsbūvi ar īpašu pārklājumu, kas pasargās no apkārtējās vides negatīviem apstākļiem, tostarp sīkiem skrāpējumiem un šķembām, atvieglo turpmāku kopšanu un piešķir pārklājumam piesātinātāku toni. Rudens ir arī īstais brīdis atjaunot salona aprīkojumu, piemēram, nomainīt gumijas paklājiņus.

Turi mašīnā «ziemas» aprīkojumu

Ziemā laika apstākļi mēdz mainīties ļoti strauji. Ja tev patīk doties garākos izbraucienos, padomā par ziemas «neatliekamās palīdzības» stūrīti. Protams, mašīnā obligāti ir jāatrodas trīsstūrim, pirmās palīdzības aptieciņai un atstarojošajai vestei, taču ir vērts parūpēties par to, lai auto vienmēr būtu mobilā telefona lādētājs, skrāpis un ledus atkausētājs, maza lāpstiņa, virve, lukturītis, cimdi, kā arī, iespējams, kāda sausā uzkoda. Braucējiem, kas mīl izbaudīt ziemu, var ieteikt nedoties tālākā ceļā bez liekas segas un rezerves apaviem. Latvija nav pati bīstamākā vieta, taču ziemā labāk ir pārapdrošināties, nekā salt.

Materiāls tapis sadarbībā ar Inchcape Motors Latvia

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu