Lai mazinātu negadījumu skaitu stāvvietās, aicina šoferus uz bezmaksas apmācībām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ziemas mēnešos pieaug negadījumu skaits autostāvvietās, liecina apdrošināšanas sabiedrības ERGO apkopotie dati. Gada griezumā gandrīz 20% no visiem KASKO apdrošināšanas atlīdzību pieteikumiem ir par šāda veida negadījumiem, bet ziemā to ir salīdzinoši vairāk nekā gada siltajos mēnešos. Kā būtiskākos iemeslus šai tendencei speciālisti min autovadītāju prakses trūkumu un neuzmanību, kā arī ceļu stāvokli un apledojuma neievērošanu.

Lai autovadītājiem būtu iespēja pilnveidot savas prasmes un iemaņas, kā arī samazinātu negadījumu skaitu autostāvvietās, «EuroPark Latvia», Drošas Braukšanas Skola (DBS) un ERGO kopīgi īsteno sociālu projektu «ParkoSkola», kura ietvaros

ikvienam ir iespējams saņemt bezmaksas auto novietošanas apmācības.

«Visbiežāk negadījumi autostāvvietās notiek, braucot atpakaļgaitā un mēģinot novietot auto paralēli ielas malai starp diviem citiem auto. Ziemā šādu negadījumu skaitam ir tendence pieaugt, jo ceļu satiksmi būtiski ietekmē laikapstākļi un situācija uz auto ceļiem, proti,

sašaurinās auto novietošanai paredzētās vietas, nereti iebrauktās un iesalušās rises veicina saslīdēšanu u.tml.

Tādēļ šoferiem jāievēro maksimāla piesardzība. Laiku pa laikam noteikti ir vērts atsvaidzināt savas autovadīšanas prasmes – tieši tāds ir «ParkoSkolas» mērķis,» norāda apdrošināšanas sabiedrības ERGO Riska parakstīšanas departamenta direktors Ritvars Heniņš.

«Neskatoties uz to, ka pastāv mīts, ka pazemes autostāvvietas vienmēr ir šauras un tajās ir ļoti viegli apskādēt automašīnu, ziemā klientu skaits tiešām pieaug, kas tomēr liecina, ka patiesība ir nedaudz atšķirīga. Protams, autostāvvietas mēdz būt ļoti dažādas, taču ļoti bieži, kad klienti ir šos aizspriedumus pārvarējuši un vienu reizi iebraukuši pazemes autostāvvietā, viņu domas mainās un viņi tās labprāt tur novieto, jo ir mazāka iespēja saskarties ar satiksmes negadījumu riskiem un laikapstākļu negatīvo ietekmi, tai skaitā nav jātīra sniegs no automašīnas, nav jāpatērē vairāk laika, gaidot, kamēr automašīnas motors uzsils,» uzsver «EuroPark Latvia» valdes loceklis Mārtiņš Meisītis.

Drošas Braukšanas Skolas direktora Jāņa Vanka būtiskākās atziņas un ieteikumi par auto novietošanu stāvvietā ziemas apstākļos

Automašīna no sniega ir jāattīra rūpīgi

Aukstā laikā ir objektīva vēlme pēc iespējas ātrāk tikt siltumā automašīnas salonā, bet nereti tiek aizmirsts, ka ziemā automašīnas sagatavošanai braukšanai vajadzīgs vairāk laika. Šā iemesla dēļ šoferi nereti pavirši notīra sniegu un ledu no priekšējā stikla, bet par sānu un auto aizmugurējiem stikliem piemirst. Savukārt tieši labas redzamības trūkums ļoti bieži ir vainojams negadījumos, iebraucot un izbraucot no stāvvietām.

Tāpat

no sniega jāattīra ne tikai visi automašīnas logi, bet obligāti arī tās jumts,

jo, automašīnai uzsilstot vai braucot ar lielāku ātrumu, sniegs no auto jumta vienmēr kādā brīdī krīt, radot bīstamas situācijas. Vai nu tas gāžas uz aizmuguri, apdraudot aizmugurē braucošos, vai straujas bremzēšanas apstākļos – uz priekšu. Strauja bremzēšana parasti notiek bīstamās situācijās. Ja šādā brīdī uz priekšējā stikla uzgāžas sniega kaudze, sekas var būt neprognozējamas.

Izvēlēties atbilstošāko vietu, kur «parkoties»

Lai novietotu automašīnu stāvēšanai vai izbrauktu no stāvvietas, ziemas apstākļos ir nepieciešams vairāk vietas nekā parasti, tāpēc ieteicams parkoties vietās, no kurām iespējams droši un ērti izbraukt. Jāņem vērā, ka ziemas apstākļos auto ir grūtāk vadāms, var saslīdēt un tādējādi uzslīdēt priekšā vai aizmugurē stāvošai automašīnai.

Laikus sagatavoties izbraukšanai no stāvvietas

Pirms atstājat auto stāvēšanai sniegā, ieteicams jau laikus padomāt arī par vieglāku izbraukšanu – automašīnas sakarsušais motors kausē sniegu, kas pēc tam atkal sasalst, veidojot ledus klātas rises. Lai atvieglotu izbraukšanu, ieteicams pieļaujamajā amplitūdā dažas reizes pabraukt uz priekšu un atpakaļ, lai veidotu labi iebrauktas sliedes sniegā.

Par projektu «ParkoSkola»

«EuroPark Latvia», Drošas Braukšanas Skola un «ERGO» kopīgi īstenotā sociālā projekta ietvaros notiek regulāras bezmaksas auto novietošanas apmācības – pusstundu ilgs individuāls treniņš DBS instruktora vadībā.

Pieteikties bezmaksas nodarbībai var aizpildot pieteikšanās anketu «ParkoSkolas» lapā vietnē «Facebook» vai rakstot uz e-pastu: piesakos@parkoskola.lv.

Piesakoties jānorāda savs vārds, uzvārds, auto numurs un braukšanas pieredzes ilgums, kā arī jāmin, kurš parkošanās veids sagādā vislielākās grūtības. Individuālās apmācības DBS autoskolas instruktoru vadībā notiek ar savu personīgo transportlīdzekli. Tuvākie «ParkoSkola» norises datumi ir 10.marts un 24.marts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu