Ziemassvētku dāvana, kuru negaidām, jeb sods par iebraukšanu Jūrmalā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Vasara tepat aiz durvīm, un arvien lielāks autovadītāju skaits met skatus mūsu kūrorta pērles Jūrmalas virzienā. Mums patiešām ir paveicies, jo 24 km gara pludmale, kas segta ar kvarca smiltīm, nav atrodama ne tikai citur Baltijā, bet arī Eiropā kopumā. Lai kūrorta pilsētas apmeklējums sagādātu tikai pozitīvas emocijas un ap Ziemassvētkiem autovadītājs nesaņemtu nepatīkamu vēstuli no Jūrmalas pašvaldības, par iebraukšanu pilsētā siltajā sezonā ir jāmaksā.

Būsim gudri un izmantosim elektroniskās caurlaižu iegādes iespējas,

lai karstās vasaras dienās nestāvētu garās rindās pirms iebraukšanas, gaidot, kad varēs nopirkt caurlaidi automātā.

Bieži šīs auto rindas izveidojas visās trijās joslās, un tie autovadītāji, kuriem caurlaidi nevajag vai kuri to tālredzīgi ir iegādājušies pilsētas mājaslapā vai ar aplikāciju Mobilly un Riga card palīdzību, ir spiesti drūzmēties trešajā joslā.

Turklāt jaunie noteikumi atļauj caurlaidi nopirkt arī pēc iebraukšanas Jūrmalā, bet ir svarīgi, lai tas būtu noticis tajā pašā dienā. Piemēram, autovadītājs vēlas aizbraukt uz Jūrmalu uz vienu dienu un vakarā atgriezties. Nu nav nepieciešams stāvēt rindā vairākas stundas, tērēt laiku uz zaudēt pludmales saules starus, bet

drīkst droši iebraukt pilsētā un caurlaidi elektroniski nopirkt kaut vakarā pēc atgriešanās mājās.

Ja ir atvaļinājums un Jūrmalu plānots apmeklēt bieži, var iegādāties nedēļas caurlaidi, kas maksā 10 eiro un derīga septiņas dienas neierobežotam iebraukšanas reižu skaitam. Ja autovadītājs ir deklarējies pilsētā vai ir nekustamais īpašums, iebraukšana ir bez maksas, turklāt nav nepieciešams kā agrāk izņemt īpašu sezonas caurlaidi.

Vislielākie kreņķi var būt autovadītājiem, kuriem par iebraukšanu būtu jāmaksā, bet kuri aizmāršības, neuzmanības vai neziņas dēļ caurlaidi neiegādājas. Tādā gadījumā sākotnēji var nodomāt, ka izdevies izvairīties no soda, jo nekādas ziņas no pašvaldības autovadītājs pirmos mēnešus nesaņem, tomēr ap Ziemassvētkiem var tikt saņemta soda kvīts «pēc pilnas programmas» – 50 eiro sods par katru neatļautu iebraukšanas reizi. Piemēram, pagājušajā sezonā kāds rekordists

iebraucis pilsētā bez vienreizējās caurlaides pat 200 reizes, tātad viņam soda nauda varēja būt 10 tūkstoši eiro.

Tomēr nepamet sajūta, ka šāds sodīšanas veids, kurā informāciju par pārkāpumu vasaras sezonā var saņemt, ne tikai gatavojoties Jaungada svinībām, bet pat nākamā gada pirmajos mēnešos, ir arī naudas pelnīšanas triks. Aizvadītā gada ilgstošā administratīvo lietu izskatīšana tajos autovadītājos, kuri, iespējams, ne tikai ļaunprātīgi, bet arī kādas kļūdas vai neziņas dēļ iebrauca Jūrmalā bez nopirktas caurlaides, bieži izraisīja apmulsumu vai nepamatotas cerības, ka no soda ir izdevies izvairīties. Šādas cerības var arī rosināt kādu autovadītāju turpināt tādā pašā veidā. Savukārt Jūrmalas pašvaldība

nevis laikus informēja konkrēto personu, ka iebraukšanas fakts ir konstatēts un par katru reizi būs jāmaksā 50 eiro, bet viltīgi klusēja,

it kā gaidot, lai soda naudas apjoms pieaugtu pēc iespējas straujāk. Šo situāciju var salīdzināt ar fotoradaru fiksētajiem ātruma pārkāpumiem, par kuriem informāciju autovadītājs saņem savlaicīgi, kas noteikti samazina vēlmi «skriet» gar radaru nākamreiz.

Izmantosim gudri piedāvātās caurlaižu iegādes iespējas, lai nezaudētu tik dārgo brīvdienu vai atvaļinājuma laiku, bet ziemā nebūtu jāmaksā prāva soda nauda. Savukārt Jūrmalas pašvaldību aicinām pēc iespējās ātrāk informēt autovadītājus par pārkāpumiem, nekrāt sodus un negaidīt ziemu, kad pasniegt nepatīkamu Ziemassvētku dāvanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu