Mīti un patiesības par ziemas vējstiklu šķidrumiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ūdens, spirts un krāsviela – tik vienkārša šķiet ziemas «logūdeņa» recepte. Vai tiešām?

Krāsai nav nozīmes

Pareizi. Patērētāju sabiedrībā un reklāmas presinga vidē dzīvojoši ļaudis viegli noticēs, ka krāsainākam logu škidrumam ir labākas pretsasalšnas, mazgāšanas un aizsardzības īpašības. Patiesībā vējstiklu šķidruma krāsai nav ne mazākās ietekmes uz tā mazgājošajām, pretsasalšanas un pat smaržas īpašībām. Tā ir gluži parasta sintētiskas izcelsmes krāsviela, kas parasti tiek pievienota mārketinga apsvērumu dēļ.

Cenai ir nozīme

Pareizi. Lai arī daudzi autovadītāji apgalvo pretējo, tomēr logu mazgāšanas šķidruma cenai ir nozīme, jo tā norāda produkta kvalitāti. Lētākiem šķidrumiem ir tikai viena funkcija – nomazgāt stiklu. Kvalitatīvs logu mazgāšanas šķidrums mazāk iedarbojas vai vispār neiedarbojas uz virsbūves lakas kārtu, krāsojumu, stiklu, polikarbonāta detaļām un gumiju. Papildus kvalitatīva logu mazgāšanas šķidruma cenu veido videi draudzīgs iepakojums – pēdējā laikā tādi ir pouch jeb mīkstās pakas.

Šķidrums nedrīkst sasalt līdz norādītājai gaisa temperatūrai

Nepareizi. Tā ir izplatīta sūdzība: «Uz kannas rakstīts «līdz -21 grādam», bet man jau pie mīnus 17 logs «aizvilcies». Vējstiklu šķidruma sasalšanas temperatūra, to izsmidzinot uz vējstikla, mainās atkarībā no spirta koncentrācijas vējstiklu šķidrumā. Problēma rodas, spirtam nokļūstot uz stikla - tas ātri iztvaiko, līdz ar to ūdens kristalizējas. Lai palēlinātu spirta iztvaikošanu uz stikla, šķidrumam tiek pievienota īpaša viela, savukārt tas pasliktina caurredzamību - uz stikla veidojas t.s. «plēve». Lai atrastu labāko vidusceļu, piemēram, vējstiklu šķidrumiem «Pitstop» un «Turtle Wax» šī īpašā viela tiek pievienota mazākā daudzumā, lai plēve neveidotos, tajā pašā laikā, lai spirts neiztvaikotu tik strauji. Kannā vai mazgātāja tvertnē šķidrums nesasals pat pie zemākas temperatūras nekā norādīts uz etiķetes. Uz ziemas vējstiklu šķidruma iepakojuma norādītā sasalšanas temperatūra ir laboratoriski noteikta un attiecināma uz šķidruma sasalšanu, kamēr tas atrodas slēgtā tvertnē Ja gaisa temperatūra noslīdz zem -25 grādiem, vējstiklu šķidrumu izplatītājs uzņēmums Getz Nordic iesaka šķidrumam pievienot nedaudz koncentrāta.

Jo mazāk smaržas – jo labāk

Pilnīgi pareizi. Pārlieku spēcīga smaržvielu klātbūtne ziemas vējstiklu šķidrumā var liecināt par nepieciešamību nomaskēt nekvalitatīva spirta radīto nepatīkamo aromātu. Labāk izvairīties no produktiem, kuru sastāvā ir metanols (metilspirts), jo tas ir toksisks, ne tikai norijot, bet arī ieelpojot. Tāpat produktam vajadzētu nodrošināt pilnīgu bioloģisku noārdīšanos.

Lielā salā slotiņu stāvoklim nav nozīmes.

Nepareizi. Ja vējstikla slotiņas ir labā darba kārtībā, tās jau ar pirmo vēzienu lielāko daļu uzsmidzinātā šķidruma kopā ar netīrumiem noslaucīs nost no stikla tādējādi samazinot laiku, kurā šķīdumā esošais spirts var iztvaikot. Ja slotiņām ir jāveic vairāki vēzienu cikli, lai notīrītu šķidrumu no stikla, vai tās atstāj nenotīrītus apgabalus, apledošanas risks palielinās.

Ziemas šķidrumam nekas nav jāmazgā

Nepareizi. Virsmaktīvās jeb mazgājošās piedevas ir tikpat nepieciešamas kā vasarā. Jā, ziemā, nav kukaiņu, toties ir sāls un reaģenti, kurus ar tīru ūdeni no stikla nenomazgāsi. Atkušņos kas seko ilgstošai snigšanai, dažādu savienojumu plēvīte, kas nokļūst uz stikla no priekšā braucošiem automobiļiem, ir ļoti nepatīkama un eventuāli bīstama parādība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu