Ko der zināt par vējstikla slotiņu kopšanu starpsezonā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Pretēji izplatītajam pieņēmumam, ka slotiņas var sabojāt tikai stiprā salā, to «veselība» jāuzmana arī vēla rudens un pirmsziemas apstākļos.

Vējstikla slotiņas ir automašīnas regulārās apkopes elements un tās ir periodiski jāpārbauda un ja nepieciešams, jānomaina. Slotiņas jānomaina, ja tās nespēj vienmērīgi noslaucīt slapju stiklu ar vienu kustības ciklu, ir redzami mehāniski slotiņas bojājumi vai slotiņas stiprinājuma elements ir bojāts. Visspilgtāk šie bojājumi izpaužas tieši vēlā rudenī, kad ar automašīnu bieži jāpārvietojas tumšajā diennakts laikā un sliktos laika apstākļos.

Atrodi savu īsto slotiņu

Pārlieku īsas vai, gluži otrādi, pārlieku garas slotiņas pielāgošana ievērojami pasliktinās tīrīšanas kvalitāti. Izvēloties slotiņas ieteicams izmantot slotiņu ražotāja katalogu vai norādes par atbilstību konkrētam automašīnas modelim uz slotiņu iepakojuma. Tādējādi tiks nodrošināts gan atbilstošais slotiņu garums, gan stiprinājuma veids. Šādi katalogi parasti atrodami pie tirdzniecības stenda vai pārdošanas konsultanta. Ja automobiļa modelis nav atrodams uz iepakojuma, var iepriekš izmērīt vecās slotiņas garumu, taču tad vēl jāpārbauda stiprinājuma tips.

Lētāk beigās iznāks dārgāk

Budžeta klases un augstas kvalitātes slotiņas galvenokārt atšķiras ar to elementos pielietotajiem materiāliem. Vadošo vējstiklu slotiņu ražotāju, piemēram, Trico produktos sastopamas dažādas gumijas sastāva tehnoloģijas, kā piemēram teflona piemaisījums, kas samazina berzi starp slotiņu un vējstiklu, kā arī slotiņu tīrošās gumijas nodilumu.

Papildus kopšana ārpus instrukcijām

Lai paildzinātu logu slotiņu mūžu un uzlabotu to veiktspēju, periodiski ieteicams notīrīt slotiņu tīrošās gumijas virsmu izmantojot vējstiklu tīrīšanas līdzekli vai auto šampūnu un salveti vai sūkli. Slotiņas ieteicams apslaucīt arī pēc izbraukšanas no automātiskās automazgātavas.

Pirms sniega

Lai slotiņas nenolietotos priekšlaicīgi, ziemas apstākļos pirms braukšanas sniegs un apledojums no vējstikla jānotīra ar šim nolūkam paredzētu skrāpi vai kausējošu aerosolu. Šis noteikums attiecas arī uz pirmajiem apledojuma rītiem rudenī, jo tieši tad gaisa mitrums ir paaugstināts, un slotiņas pie stikla «pieķer» īpaši stingri. Tīrot apledojušu stiklu ar automašīnas logu tīrītāju palīdzību arī augstas kvalitātes slotiņu mūžs būs īss.

Nečīksti – nomaini!

Slotiņu čīkstēšanu vai lēkāšanu var izsaukt gan pašas slaukošās gumijas profila paliekošas deformācijas gumijai zaudējot elastību, gan deformācijas logu slotiņu sviras elementā. Logu tīrītāja sviras tiek deformētas ieslēdzot logu tīrītājus, kad slotiņas ir piesalušas pie vējstikla vai kad automašīnai stāvot, uz vējstikla sakrājusies bieza sniega kārta. Šādu deformāciju rezultātā slotiņu svira tiek savērpta un slotiņu tīrošas gumijas profils neatrodas perpendikulārā leņķī pret vējstiklu, bet ir noliekts uz vienu pusi. Taču visdrīzāk slotiņas ir gluži vienkārši nolietotas, un laiks tās nomainīt pret jaunām.

Vējstikla slotiņu kopšanas padomus sniedz Trico oficiālais pārstāvis Getz Nordic.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu