Jaunais gads jāsagaida ar pilnu tvertni, jo degviela kļūs jūtami dārgāka

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saistībā ar Ministru kabineta pieņemtajiem grozījumiem likumā «Par akcīzes nodokli», kas paredz akcīzes nodokļa celšanu naftas produktiem 2018.gadā, jau no nākamā gada 1.janvāra autobraucēji jutīs izmaiņas degvielas cenās. Tās pieaugs, taču jāpiebilst, ka savulaik tās ir bijušas vēl krietni augstākas, par ko liecina ilustratīvais attēls no 2014.gada 1.janvāra, kad Latvija pievienojās Eirozonai.

(Pievienota 4.rindkopa)

Pašlaik aptuveni 34% no degvielas gala cenas veido akcīzes nodoklis, tādējādi

akcīzes nodokļa palielināšana tiešā veidā ietekmēs naftas produktu cenas Latvijā,

TVNET norāda degvielas tirgotājs Neste Latvija.

No 2018.gada 1.janvāra šo izmaiņu ietekmē benzīna akcīzes likme pieaugs par 4 centiem litrā, dīzeļdegvielas – par 3,1 centu litrā, savukārt šķidrās propāna gāzes – par 3,8 centiem litrā. Papildus akcīzes likme tiek aplikta ar PVN 21% apmērā, kā rezultātā no jaunā gada uz akcīzes pieauguma rēķina degvielas cena kāps

par 4,8 centiem benzīnam, par 3,8 centiem dīzeļdegvielai, bet šķidrajai propāna gāzei par 4,6 centiem litrā.

Savukārt no 2018.gada 1.jūlija akcīzes nodoklis tiks celts lauksaimnieku dīzeļdegvielai, tādēļ tās akcīzes likme pieaugs par 0,6 centiem litrā, bet ar PVN cena palielināsies par 0,7 centiem litrā.

Uzņēmuma «Latvijas propāna gāze» autogāzes uzpildes staciju tīkla vadītājs Aleksejs Šaripins aģentūrai LETA gan norādīja, ka «Neste Latvija» aprēķini uz šķidro propāna gāzi ir kļūdaini un gāzes litra cena pieaugs tikai par 2,5 centiem litrā. «Autogāzei akcīzi rēķina uz vienu tonnu, kurā ir 1852 litri šķidrās propāna gāzes, savukārt «Neste Latvija» ir rēķinājusi, pieņemot, ka tonnā ir aptuveni 1000 litri. Līdz ar to cenas kāpums kopā ar PVN būs uz pusi mazāks - 2,5 centi litrā,» sacīja Šaripins.

Neste Latvija mazumtirdzniecības vadītājs Armands Beiziķis uzskata, ka no 1.janvāra, kad akcīze jau veidos 38% no benzīna cenas un 32,3% no dīzeļdegvielas cenas, autobraucēji, visticamāk, mainīs savus braukšanas paradumus, un degvielas patēriņš samazināsies. Tāpat viņš prognozē, ka akcīzes nodokļa degvielai palielināšana ietekmēs ne vien autobraucējus un transporta nozari, bet arī daudzas citas nozares, veicinot cenu palielināšanu arī dažādiem pakalpojumiem un produktiem.

No 2018.gada degvielas cenas proporcionāli veidos akcīzes nodoklis (~35%), PVN (~17%), mazumtirdzniecības un degvielas uzpildes staciju uzturēšanas izmaksas (~7%), valsts obligāto rezervju glabāšanas nodeva (~1%), kā arī degvielas vērtība (~40%), kuru ietekmē naftas produktu biržas cenas svārstības. Naftas produktu cena biržā tiek noteikta ASV dolāros, tāpēc ļoti būtiska ir ASV dolāra un eiro valūtas kursa attiecība. Tādējādi netieši degvielas cenu ietekmē arī valūtas kursu svārstības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu