Eksperts skaidro: vai ir nepieciešams sildīt mašīnas motoru pirms braukšanas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Ne viens vien autovadītājs uzskata, ka automobiļa dzinējs pirms braukšanas ir nedaudz jāpasilda, lai tam nenodarītu kaitējumu. Tomēr izrādās, ka motoriem ar degvielas iesmidzināšanas sistēmu, kas nebūt nav pēdējo gadu inovācija, pārāk ilga sildīšana pat var kaitēt. Par kārtīgu uzgāzēšanu, kamēr motors un eļļa tajā ir auksta, nemaz nerunājot.

Kā skaidro YouTube kanāla Engineering Explained uzturētājs Džeisons Fenske (Jason Fenske), degvielas iesmidzināšanas sistēmas prot kompensēt temperatūras izmaiņas. Gadījumā, ja auto iedarbināts pēc ilgākas stāvēšanas, degviela degkamerā neiztvaiko pilnībā un degšanas process nav pilnīgs.

Šā iemesla dēļ degkamerā tiek padots vairāk degvielas, lai kompensētu šo trūkumu. Taču,

tā kā benzīns pēc savām īpašībām ir šķīdinātājs, tas sašķidrina motoreļļu un to aizskalo, bet jauna uz cilindru sienām un virzuļiem nenonāk,

jo ir auksta un pārāk viskoza. Tāpat būtiski ņemt vērā, ka, eļļai tiekot atšķaidītai ar benzīnu, saīsinās tās darba mūžs.

Tādēļ eksperts skaidro, ka

darbināt automobili tukšgaitā ilgtermiņā ir kaitīgāk nekā iedarbināt dzinēju, pārdesmit sekundes pagaidīt un mierīgā gaitā sākt ceļu.

Turpretī, ja nu tomēr ir ziema, pietiks ar laiku, kas nepieciešams ledus notīrīšanai no logiem, lai motorā notiktu eļļas cirkulācija un varētu sākt braukt.

Motoriem ar karburatoru pirms braukšanas turpretī ir nepieciešams nedaudz uzsilt, jo tie neprot atkarībā no temperatūras regulēt gaisa un degvielas maisījumu. Un te talkā nāk karburatora sastāvdaļa, ko dēvē par čoku. Mūsdienu automobiļos tādu neatrast, taču senāk gandrīz pie katras dzinēja iedarbināšanas bija jāpavelk čoka slēdzis, lai samazinātu gaisa un palielinātu degvielas padevi dzinējā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu