Fotoradari OCTA un TA kontrolēs no oktobra (92)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Auto tehnisko apskati un apdrošināšanu ar policijas rīcībā esošajiem četriem fotoradariem plānots sākt kontrolēt oktobra beigās, turklāt nākotnē ar radariem varētu kontrolēt arī to, vai krustojums netiek šķērsots pie aizliedzošā signāla.

Patlaban jau noslēgts līgums par fotoradaru programmatūras pilnveidošanu, kas ļaus radariem uz ceļiem fiksēt to satiksmes noteikumu pārkāpējus, kas brauc bez apdrošināšanas un apskates.

Analizējot ar fotoradariem fiksētos atļautā ātruma pārkāpumus, secināts, ka vidēji četri no 100 pārkāpējiem ceļu satiksmē piedalījušies arī bez obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) un vidēji trīs no 100 bez tehniskās apskates, aģentūru BNS informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja pārstāve Inese Ozoliņa.

Radars vispirms fiksēs automašīnas numuru, un tad speciāla fotoradaru programmatūra apdrošināšanas un tehniskās apskates esamību transportlīdzekļiem pārbaudīs Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja un Ceļu satiksmes drošības direkcijas datubāzēs. Ja radars konstatēs pārkāpumu, transportlīdzekļu īpašniekiem informācija par pārkāpumu tiks nosūtīta pa pastu, piespriežot minimālo naudas sodu: par braukšanu bez apdrošināšanas - 60 latu, bet par braukšanu bez tehniskās apskates - 40 latu.

Sods tikai par lielāko pārkāpumu

Ja fotoradars vienam transportlīdzeklim fiksēs vairākus pārkāpumus, sods tiks noteikts tikai par lielāko pārkāpumu.

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics norādīja, ka saskaņā ar viņa pārstāvētā biroja aprēķiniem pašlaik ceļu satiksmē piedalās apmēram 3% neapdrošinātu transportlīdzekļu.

"Saskaņā ar speciālistu novērojumiem starp autovadītājiem ar agresīvu braukšanas stilu un ieradumu transportlīdzekli vadīt alkohola reibumā biežāk ir tādi, kas brauc arī bez apdrošināšanas. To pamato jau fiksētie rādītāji par pārkāpējiem, kuri pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu. Šie autovadītāji, neskatoties uz sabiedrības izglītošanu, joprojām neapzinās patiesos riskus, kuriem sevi pakļauj, - zaudējumi būs jāatlīdzina cietušajiem no saviem līdzekļiem," norādīja Stengrevics.

Ar laiku augs fotoradaru fiksēto pārkāpumu skaits

Šogad astoņos mēnešos Satiksmes uzraudzības birojs administratīvi sodījis 8006 transportlīdzekļu vadītājus par piedalīšanos ceļu satiksmē bez OCTA. Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš uzskata, ka pārkāpumu fiksēšana ar fotoradariem prasīs mazākus administratīvos resursus.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas direktors Andris Lukstiņš pastāstīja, ka nākotnē, palielinoties fotoradaru skaitam, varētu palielināt arī to pārkāpumu skaitu, kas tiek fiksēti ar fotoradariem, piemēram, krustojumu šķērsošana pie aizliedzošā signāla.

Policijas rīcībā patlaban ir četri pārvietojamie fotoradari, kas kontrolē atļauto braukšanas ātrumu. Nepieciešamos uzlabojumus fotoradaru programmnodrošinājumā plānots veikt no Ceļu satiksmes drošības profilakses konta līdzekļiem, kurā iemaksas veido 2% no iegādātajām OCTA polisēm.

Jau ziņots, ka nākamgad plānots iegādāties vēl 160 fotoradaru.

Komentāri (92)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu