Sodīs arī par citviet ES izdarītiem satiksmes pārkāpumiem (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas autovadītājiem būs jāmaksā sods arī par citās Eiropas Savienības valstīs izdarītiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Līdz šim informācijas apmaiņa starp valstīm nenotika, tāpēc Latvijas autovadītāji, kuri pārkāpa noteikumus citās valstīs, palika nesodīti.

Jaunais regulējums attieksies uz transportlīdzekļu vadītājiem, kuri citā ES dalībvalstī būs pārkāpuši ceļu satiksmes noteikumus. Ja līdz šim par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, drošības jostas nelietošanu, runāšanu pa tālruni vai citiem pārkāpumiem, mūsu autovadītāji sodu nemaksāja, tad jaunais likumprojekts paredz, ka valstis apmainīsies ar informāciju un no soda nomaksas vairs neviens neizspruks.

Andris Lubāns - SM Sauszemes transporta departamenta direktors saka - mēs ļoti ceram, ka palielināsies ceļu satiksmes drošība, nepārprotami šie jauninājumi ir vērsti uz to, otrkārt samazināsies arī nihilisms, kas izveidojies Latvijā un citās valstīs, kad vadītājs iebrauc, tad ir nesodāmības sajūta attiecībā uz ātrumu, uz drošības jostām.

Autovadītājiem, kuri citās valstīs būs pārkāpuši ceļu satiksmes noteikumus, naudas sodi būs bargi. Piemēram, Ziemeļeiropas valstīs sodi par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu ir krietni bargāki.

Andris Lubāns norāda, ka valsts, kurā šis pārkāpums izdarīts sazinās ar to valsts institūciju, kurā reģistrēts transporta līdzeklis, iegūst informāciju, tad pieņem lēmumu vai vērsties pret īpašnieku.

Soda nemaksāšanas gadījumā attiecīgās valsts institūcijas varēs vērsties tiesā, vai pie parādu piedzinējiem. Par citās valstīs izdarītiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem soda punkti gan netiks piemēroti.

Jānis Golubevs , CSDD valdes loceklis stāsta: «Protams, tiks piemēroti tie sodi, kas ir attiecīgajā valstī par attiecīgu pārkāpumu paredzēti, proti, ja vācietis Latvijā izdara pārkāpumu, tad viņu pie atbildības sauc par Latvijā paredzētiem sodiem un otrādi. Soda punkti, protams, netiks piemēroti, jo pārkāpums izdarīts Vācijā un nevar piemērot Latvijas punktus par Vācijā izdarītu pārkāpumu.»

Nav zināms cik Latvijas iedzīvotāji līdz šim ir pārkāpuši noteikumus ārvalstīs, bet kopš Latvijā darbojas foto radari nepilna gada laikā tie ir safotografējuši 100 tūkstošus ārvalstīs reģistrētu automašīnu, kas pārsniedz ātrumu.

Šodien likumprojekta iecere atbalstīta Valsts sekretāru sanāksmē. Grozījumi Ceļu satiksmes likumā stāsies spēkā nākamā gada 7.novembrī. Līdz tam laikam tie vēl jāapstiprina valdībā un jāpieņem Saeimā.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu