Ford tehnoloģija pasargās no ātruma limitu pārsniegšanas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ford

Atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana var izmaksāt dārgi gan piespriesto naudas sodu, gan automobiļa vadīšanas liegumu ziņā, turklāt tai ir būtiska nozīme arī daudzu ceļu satiksmes negadījumu izraisīšanā. Ford Motor Company laiž klajā jaunu tehnoloģiju jeb inteliģento ātruma ierobežotāju, kas varētu palīdzēt pasargāt autovadītājus no atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanas, braucot gan pa savas valsts ceļiem, gan ārzemēs.

Autovadītājiem jau kādu laiku ir bijusi iespēja iestatīt sava braucamrīka pārvietošanās ātrumu. Tagad jaunais S-MAX, kas aprīkots ar inteliģento ātruma ierobežotāju, var palīdzēt nodrošināt, ka maksimālais braukšanas ātrums tiek pielāgots automātiski, lai nepārkāptu mainīgos ātruma ierobežojumus.

«Autovadītāji ne vienmēr apzinās, ka pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu, un dažreiz par pārāk ātru braukšanu uzzina vien tad, kad pa pastu saņem soda kvīti vai kad viņus aptur policijas darbinieki,» stāsta Ford of Europe Aktīvās drošības nodaļas vadītājs Štefans Kapess.

«Inteliģentais ātruma ierobežotājs var novērst vienu ar autovadīšanu saistītu uztraukumu,

palīdzot braucējiem ievērot noteiktās atļautā ātruma robežas.»

Autovadītāji inteliģento ātruma ierobežotāju aktivizē, ar stūres rata pogām iestatot maksimālo automobiļa ātrumu. Sistēmā tiek izmantota vējstiklā iemontēta kamera, kas uztver ceļa zīmes, un, kad ātruma ierobežojums ir zemāks nekā iestatītais maksimālais ātrums, programma attiecīgi palēnina transportlīdzekļa gaitu. Kad pieļaujamā ātruma ierobežojums paaugstinās, sistēma ļauj autovadītājam palielināt ātrumu līdz iestatītajam, ja vien tas nepārsniedz jauno ātruma ierobežojumu.

Pēdējo gadu laikā Ford savos automobiļos ieviesis daudzas tehnoloģijas, kas palīdz autovadītājiem novietot automobili stāvvietā, palikt savā braukšanas joslā un izvairīties no negadījumiem, braucot nelielā ātrumā.

Inteliģentais ātruma ierobežotājs pirmo reizi apvieno pašreizējās Ford tehnoloģijas – regulējamo ātruma ierobežotāju un ceļa zīmju atpazīšanas sistēmu, kas jau ir pieejamas vairākos modeļos, tostarp Focus, jaunajā Mondeo un apvidus automobilī Kuga.

Inteliģentais ātruma ierobežotājs darbojas braukšanas ātruma intervālā no 30 līdz 200 km/h.

Tas nodrošina mierīgu ātruma samazināšanu, drīzāk ierobežojot dzinējam pievadīto degvielas daudzumu, nekā izmantojot bremzes. Ja, braucot lejup no kalna, transportlīdzeklis pārsniedz noteikto ātruma ierobežojumu, atskan skaņas signāls.

Inteliģentais ātruma ierobežotājs arī «sazinās» ar automobiļa navigācijas sistēmu, lai palīdzētu precīzi uzturēt atbilstošu maksimālo ātrumu, kad attālumi starp ātrumu ierobežojošajām zīmēm ir lielāki, piemēram, uz gariem lauku ceļiem. Autovadītāji var uz mirkli neievērot sistēmas iestatījumus, spēcīgi nospiežot gāzes pedāli.

Jaunais Ford S-MAX piedāvā uzlabotas iepriekš izmantotās tehnoloģijas, tostarp pirmssadursmes bremzēšanas palīgsistēmu ar gājēju uztveršanas funkciju. Tā spēj pamanīt cilvēkus, kuri atrodas priekšā uz ceļa vai varētu šķērsot transportlīdzekļa ceļu, un, ja autovadītājs uz brīdinājumiem nereaģē, sistēma automātiski aktivizē bremzes.

«Mēs Ford ne tikai izstrādājam automobiļus, bet arī jaunas tehnoloģijas, lai padarītu braukšanu ērtāku, drošāku un galu galā palīdzētu uzlabot mobilitāti visā pasaulē,» sacīja Ford Pētniecības un progresīvās inženierijas nodaļas tehniskais izpilddirektors Pims van der Jagts. «Inovatīvas sistēmas, piemēram, inteliģentais ātruma ierobežotājs, pirmssadursmes bremzēšanas palīgsistēma ar gājēju uztveršanas funkciju un aktīvā parkošanās palīgsistēma padara autonomās tehnoloģijas priekšrocības pieejamas ikvienam.»

Tāpat S-MAX ir aprīkots ar adaptīvajām tālajām gaismām, kas palīdz izvairīties no priekšā braucošo autovadītāju apžilbināšanas, vienlaikus saglabājot maksimālu apgaismojumu pārējās zonās. Savukārt priekšējā kamera ar dalīto skatu, kas piestiprināta pie radiatora režģa, atvieglo slikti pārredzamu krustojumu šķērsošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu