Ferrari testē inteliģentās riepas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ferrari

Riepu ražotājs Pirelli ir sācis testēt inteliģentos automobiļu «apavus», kas prot sazināties ar spēkrata elektroniku, tai nododot būtisku informāciju par savu stāvokli, kā arī situāciju uz ceļa. Riepu testēšanai Pirelli šobrīd izmanto tikai slēgtām trasēm paredzēto Ferrari LaFerrari FXX K.

Gudrajās riepās ir iemontēti apmēram 2,5 centimetrus lieli sensori, kuri spēj noteikt riepu un ceļa seguma saķeres koeficientu un attiecīgo informāciju reāla laika režīmā pārsūta elektroniskajam automobiļa vadības blokam, atsaucoties uz izdevumu Evo, vēsta Motor.ru. Vadības bloks tikmēr atkarībā no saņemtās informācijas maina aktīvās balstiekārtas regulējumus, stabilizācijas sistēmas iestatījumus un hibrīddzinēja parametrus, lai iegūtu maksimāli labāko saķeri un attiecīgi arī ātrumu. Protams, arī drošībai nav maza nozīme.

Pirelli apgalvo, ka ar datiem, ko iegūst riepas, supermašīnu adaptīvā piekare spēs nepārtraukti mainīt līkuma iekšējo un ārējo riteņu savērsumu, tā nodrošināt maksimālo iespējamo riepu kontakta virsmu ar ceļu. Savukārt, ja sensori manīs, ka iespējama nepietiekama automašīnas pagriežamība, tas ir, purngala izstumšana, vadības blokam tiks nosūtīts signāls, ka balstiekārtu nepieciešams padarīt nedaudz mīkstāku.

Riepu ražotāji arīdzan apgalvo, ka jaunās riepas var ievērojami paaugstināt auto drošības līmeni, jo plašākas kļūst ABS sistēmas iespējas. Proti, auto elektronika vienmēr zinās, kādi ABS sistēmas iestatījumi būs optimāli, jo allaž būs informēta par riepu un ceļa stāvokli.

Pirelli cer, ka viņu izstrādājums par sērijveida aprīkojumu ielas supermašīnās kļūs jau tuvāko gadu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu