Pirms V90 parādīšanas Volvo cildina savus labākos universāļus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Volvo

Volvo klāstā allaž liela nozīme bijusi universāļiem, un jau drīzumā, pēc nedaudz vairāk nekā nedēļas, īpaši praktisko modifikāciju iegūs arī zviedru autoražotāja jaunais flagmanis S90. Un šo auto dēvēs par V90.

Volvo klāstā universāļi ir jau vairāk nekā 60 gadus, un reti kurš autoražotājs var lepoties ar tik dziļām tradīcijām praktisko ģimenes auto izstrādē un ražošanā. Savu ģimenes autoražotāja statusu Volvo spēcinās ar jau pēc nedēļas plānoto sava flagmaņa S90 otras modifikācijas - V90 - prezentāciju.

Par šo auto nekādas informācijas nav, taču var droši prognozēt, ka V90 iegūs sedanam identisku priekšējās daļas dizainu un dzinēju paleti, ko veidos tikai četru cilindru benzīna un dīzeļmotori ar jaudu no 190 līdz 320 ZS. Gan jau V90 tiks arī pie T8 plug-in hibrīdversijas, kas attīsta 400 zirgspēkus.

Kamēr zviedru uzņēmums gatavojas svarīgajam notikumam un autobraucēju sabiedrības iepazīstināšanai ar savu jaunāko modeli, atskatīsimies Volvo universāļu vēsturē.

Tā sākās ar modeli Volvo Duett. Tas debitēja 1953.gadā un bija pirmais auto, kurš apvienoja vadītāja aktīvās atpūtas un praktiskās, profesionālās dzīves vajadzības. Kopš tā laika Volvo visā pasaulē pārdevis vairāk nekā 6 miljonus universāļu, kas atbilst apmēram trešdaļai no visiem kompānijas saražotajiem auto kopš 1927.gada.

Nozīmīgākie Volvo universāļi

Duett

Šis auto tirgū nonāca 1953.gadā. Praktiskums vairoja tā popularitāti pašu mājās un arī ārzemēs. Duett bija arīdzan viens no pirmajiem Volvo modeļiem, kas nonāca ASV tirgū. 1997.gadā šim modelim par godu tika izdota speciāla pastmarka.

Amazon

Modelim Duett 1962.gadā sekoja Amazon, kura otrs, oficiālais, apzīmējums ir 221. Amazon jau bija krietni vien elegantāks par Duett, kurš tomēr tika veidots, par bāzi ņemot preču piegādes automobili, turklāt jaunais modelis piedāvāja arī lielāku bagāžas nodalījumu. Volvo izlaida arī 221 S modeli ar 115 zirgspēkiem. Amazon kravas nodalījuma durvis bija pēc amerikāņu parauga dalītas divās daļās. Šo pašu koncepciju 40 gadus vēlāk Volvo izmantoja arī apvidniekā XC90.

1800 ES

1800 ES bija sportiskās kupejas Volvo 1800 modifikācija, kas britu salās ieguva apzīmējumu Shooting Brake, ar ko domāts sportisks universālis ar kravas nodalījumu medību vai golfa ekipējumam.

1800 ES debija notika 1971.gada augustā, un viena no tā interesantākajām dizaina iezīmēm bija milzīgais aizmugurējais logs bez rāmja; šā iemesla dēļ eņģes un rokturi stiprinājās tieši pie loga, kas tiem laikiem bija ļoti moderns risinājums.

Volvo atzīmē, ka 1800 ES, kas izlaists vien nedaudz vairāk kā 8000 eksemplāros, bija tiešais iedvesmas avots, izstrādājot 2014.gada Ženēvas autošovā prezentēto Volvo Concept Estate.

245

1974.gadā dzima īstais visu Volvo universāļu arhetips. Modelis 245 tika ražots gandrīz 20 gadus un no konveijera tika noņemts tikai 1993.gadā. Praktiskais auto bija pieejams arī ekskluzīvā versijā 265 ar V6 motoru zem pārsega. Turklāt astoņdesmitajos gados Volvo izlaida arī 245 Turbo, kas bija pasaulē pirmais universālis ar benzīna turbodzinēju.

960

960 bija pēdējais uz astoņdesmito gadu 700.sērijas automobiļu bāzes veidotais klasiskās piedziņas universālis, ko izlaida Volvo. Dienas gaismu tas ieraudzīja 1990.gadā. 1996.gadā Volvo šo modeli nodēvēja par V90.

850 T5-R

Ar 240 zirgspēku turbomotoru apgādātais Volvo 850 T5-R bija praktiski domājošo sportiskas braukšanas cienītāju sapnis. Paātrinājumu no 0 līdz 100 km/h auto spēja paveikt 6,9 sekundēs, un, būdams 1994.gada 850 īpašā modifikācija, tas ātri vien kļuva par kolekcionāru iekārotu auto. Tā vismaz apgalvo Volvo.

Jāpiezīmē, ka Volvo 850 universālis savulaik bijis redzams arī sacīkšu trasēs - 1994.gadā, startējot Lielbritānijas salonautomobiļu čempionātā (British Touring Car Championship (BTCC)), tas kļuva par pirmo rūpnīcas komandas pieteikto universāli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu