Nāciju kauss Ķegumā tiek gaidīts ar lielām cerībām (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas motokrosa izlase, kas septembra beigās Ķegumā uzņems prestižo Nāciju kausa izcīņu, sacensības sagaida ar lielām cerībām un ambīcijām, tomēr vienlaicīgi izceļ arī šī sporta veida neprognozējamību, kas plānos var ieviest savas korekcijas.

Latvijas izlasi Nāciju kausa izcīņā 27. un 28.septembrī Ķeguma trasē «Zelta zirgs» pārstāvēs Matīss Karro, Pauls Jonass un Roberts Justs. Sacensībās startēs sportisti no 34 valstīm, bet notikumus trasē atspoguļos 170 pasaules valstīs.

«Pēdējos gados komanda sevi ir attaisnojusi. Šogad uz to tiek liktas lielas cerības, taču rezultāts ir neprognozējams. Nāciju kauss nav individuālās sacensības. Komandas biedri nevar viens otram braukt virsū, tiem ir jāpalīdz viens otram, jo ir jādomā par kopējo rezultātu,» ceturtdien preses konferencē pauda izlases vadītājs Jānis Kempelis. «Sastāvu šogad nebija grūti izvēlēties, jo tikai trīs sportisti brauca pasaules čempionātā, kur viņi gūst nesalīdzināmi lielāku rūdījumu. Uz puišiem nedrīkst būt spiediena, lai tas lieki nepiesārņotu galvu.»

Lai Latvijas pārstāvji iekļūtu finālā, tiem kvalifikācijas sacensībās jārēķinās ar aptuveni 26 punktu izcīnīšanu. Tas nozīmē, ka sportistiem vismaz divreiz jāiebrauc labāko 12 braucēju vidū.

«Tas ir reāli, tomēr neprognozējama ir izloze, jo pērn kvalifikācijā mums bija 42.starta pozīcija. Tai Ķegumā ir liela nozīme, jo tur uzreiz pēc starta ir 180 grādu pagrieziens,» izcēla Kempelis.

«Nāciju kauss man būs jauna pieredze, tomēr nav lielas atšķirības no pasaules čempionāta, jo arī šeit būs visi labākie sportisti. Trase man nav no mīļākajām. Tā ir ļoti fiziska trase, kas prasa ļoti labu fizisko sagatavotību,» pauda izlases debitants Jonass, kurš nesen kā noslēdzis piecu gadu līgumu ar augsti attīstītās KTM rūpnīcas pasaules čempionāta MX2 klases komandu «Red Bull Factory».

«Nāciju kauss īpaši neatšķiras no pasaules čempionāta. Vienīgi atbildība ir lielāka. Jāparāda stabils rezultāts,» izteicās Justs. «Mums kā mājiniekiem noteikti būs priekšrocības, jo citām komandām pirms kvalifikācijas trasē būs tikai viens treniņš. Trase ir pazīstama, taču ātri izdangājas. Kopumā gan man šeit ir labi gājis.»

Justs pirms četrām nedēļām lauzis roku, taču pats saka, ka tas pat bijis pluss, jo viņš varējis trīs nedēļas uzlabot savu fizisko sagatavotību. Pašlaik sportists ir atgriezies trasē un rāda labus laika rezultātus.

Abi sportisti līdzjutējus aicināja īpaši atbalstīt braucienu pēdējos apļos, jo, kad iestājies nogurums, tas var ļoti palīdzēt.

Karro sacensībās startēs prestižākajā MX1 klasē, kamēr Jonass spēkosies starp MX2 klases braucējiem, bet Justs cīnīsies «Open» klasē.

«Šis ir vēsturisks un unikāls pasākums. Nav iespējams prognozēt, kad Latvijā vēl notiks kāds tik augsta līmeņa pasākums. Tas ir ne tikai pēdējo gadu, bet gan pēdējo 20 gadu darba rezultāts,» izcēla Latvijas Motosporta federācijas ģenerālsekretārs Kaspars Kuļikovs, kurš cer, ka sacensības klātienē apmeklēs ap 15 000 ārvalstu skatītāju. Viņš gan izcēla, ka ārvalstu viesu skaitu ietekmējusi pašlaik Ukrainā valdošā krīze.

Sacensību organizatori daudz braukājuši apkārt pa pasaules čempionāta posmiem, kur nācies vietējiem līdzjutējiem skaidrot, kas ir Latvija, kur tā atrodas un vai atbalsta karu Ukrainā.

Notikuma lielo nozīmi izcēla arī Baltijas Kausa fonda pārstāvis Ģirts Avotiņš, sakot, ka par Nāciju kausu motokrosā pasaules sportā nozīmīgāki ir vien daži pasākumi. «Trasē ir nelielas izmaiņas, jo ir pārnesta finiša zona. Ieguldīts liels darbs, lai skatītājiem būtu vairāk vietas.»

Sacensību laikā trasē tiks izvietota fanu telts, kurā būs iespējams satikt ne tikai pašreizējos, bet arī bijušos Latvijas motokrosa izlases sportistus.

Latvijas pārstāvis par Nāciju kausa izcīņas čempionu vienīgo reizi kļuvis 1968.gadā, kad to PSRS izlases sastāvā spēja Arnis Angers. Neatkarības gados Latvija labāko rezultātu sasniedza 1992.gadā, kad salīdzinoši mazā konkurencē izcīnīja 11.vietu, bet pēc tam sekmīgākais bijis 2012.gads, kad izcīnīta 14.vieta.

Pērn Latviju Nāciju kausā pārstāvēja Karro («Open»), Dāvis Ivanovs (MX2) un Augusts Justs (MX1), kuri izcīnīja 16.vietu.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu