Fetels uzvar dramatiskā Ungārijas «Grand Prix» izcīņā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Četrkārtējais pasaules čempions Sebastjans Fetels no «Ferrari» svētdien uzvarēja Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta desmitajā posmā, kas risinājās Ungārijā.

Ļoti daudziem dramatiskiem notikumiem bagātā sacīkstē «Mercedes» piloti Lūiss Hamiltons un Niko Rosbergs ierindojās vien attiecīgi sestajā un astotajā vietā. Līdz šim šosezon pilnīgi visos etapos viņi abi bija kāpuši uz goda pjedestāla, bet vismaz viens no viņiem to bija paveicis 28 etapos pēc kārtas. Uzvaru kāds cits pilots izcīnīja vien otro reizi šosezon, jo iepriekš Fetels to bija paveicis arī sezonas otrajā posmā.

Fetels guva 41. uzvaru karjerā, panākot Airtonu Sennu trešajā vietā starp visu laiku titulētākajiem pilotiem. Viņš tagad zaudē vienīgi Alēnam Prostam (51) un Mihaelam Šūmaheram (91).

Kārtējo reizi sacīksti no pirmajām divām vietām iesāka abi «Mercedes» piloti, tomēr šoreiz šīs komandas braucējiem starts izdevās ļoti neveiksmīgs un vadību pārņēma abi «Ferrari» braucēji - Fetels un Kimi Reikenens. Turklāt Hamiltons pirmajā aplī arī izbrauca no trases un to noslēdza vien desmitajā vietā.

Kaut pirmos apļus Hamiltons veica lēni, vēlāk viņš pakāpās līdz piektajai, bet tad arī ceturtajai vietai. «Mercedes» pilotiem potenciāli par labu nospēlēja Niko Hilkenberga («Force India») izlidošana no trases, kas lika izbraukt drošības mašīnai un visi piloti atkal brauca blakus. Atkārtotajā startā 20 apļus pirms finiša Rosbergs pirmajā līkumā apdzina Reikenenu, bet Hamiltons sadūrās ar «Red Bull» austrāliešu braucēju Danielu Rikjardo. Vairākus līkumus aizvadot ļoti interesantu cīņu, vēlāk pasaules čempionam tomēr nācās doties boksos mainīt antispārnu un viņš izkrita ārpus pirmā desmitnieka, turklāt par sadursmi ar Rikjardo britam tika piespriests sods un vēlreiz bija jābrauc boksos. Savukārt Reikenenu pa to laiku bija apsteidzis arī Rikjardo, bet vēl brīdi vēlāk somu piemeklēja tehniskas problēmas un viņš izstājās.

Savukārt vēl viens straujš pavērsiens notika piecus apļus pirms finiša, kad Rikjardo nenovaldīja formulu un ietriecās Rosberga mašīnā, pārplēšot tās riepu. Līdz ar to uz otro vietu sensacionāli pakāpās krievu braucējs Daniils Kvjats («Red Bull»), kurš uz goda pjedestāla kāpa pirmoreiz karjerā, bet Rikjardo pat pēc boksu apmeklējuma saglabāja trešo pozīciju.

Tāpat augstāko rezultātu karjerā sasniedza talantīgais «Toro Rosso» braucējs Makss Verstapens no Nīderlandes, kurš guva ceturto vietu, bet viņam piektajā vietā ar augstāko rezultātu šosezon sekoja pieredzējušais «McLaren» komandas spāņu braucējs Fernando Alonso.

Uz sesto vietu sacīkstes beigās pakāpās Hamiltons, kuram sekoja «Lotus» braucējs Romēns Grožāns no Francijas un Rosbergs. Devītais bija otrs neveiksmīgās «McLaren» vienības braucējs Džensons Batons, bet desmitnieku noslēdza «Sauber» komandas zviedrs Markuss Ēriksons.

Pirms sacensībām visi piloti ar klusuma brīdi pieminēja franču braucēju Žilu Bjanki, kurš nomira pirms nedēļas, kad tā arī nebija nācis pie samaņas pēc iepriekšējā sezonā sacīkšu laikā piedzīvotas avārijas.

Čempionāta kopvērtējumā pēc desmit posmiem līderis ar 202 punktiem joprojām ir Hamiltons, kuram ar attiecīgi 181 un 160 punktiem seko Rosbergs un Fetels. Ceturtais ar 77 punktiem ir soms Valteri Botass («Williams»), pie 76 punktiem ticis viņa tautietis Reikenens, bet vēl par diviem punktiem mazāk ir pieredzējušajam brazīlietim Felipem Masam («Williams»).

Konstruktoru kausā ļoti pārliecinoša līdere ar 383 punktiem ir «Mercedes» komanda, bet «Ferrari» un «Williams» guvušas attiecīgi 346 un 151 punktu.

Šosezon F-1 piloti sacentīsies 19 posmu garumā. Sākotnēji bija plānoti 20 posmi, tomēr jau sezonas gaitā tika atceltas vasarā gaidāmās sacīkstes Vācijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu