Edgars Meņģelis – Eiropas čempions motokrosā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no Edgara Meņģeļa personīgā arhīva

Aizvadītā nedēļas nogale ieies Latvijas motosporta vēsturē ar zīmīgu notikumu - pirmo reizi Latvijas sportists kļuvis par Eiropas čempionu motokrosā kvadraciklu klasē. Jaunā čempiona vārds - Edgars Meņģelis.

Seriālā, kurā startē teju visi spēcīgākie Eiropas kvadraciklu klases braucēji, šajā sezonā Eiropas čempions tiek noskaidrots sešu posmu kopvērtējumā, taču Meņģeļa sniegums sezonas laikā bija tik pārliecinošs, ka tituls ir izcīnīts pēc aizvadītiem pieciem posmiem un uz pēdējo posmu, kurš nedēļas nogalē norisināsies Latvijā - «Zelta zirga» motokompleksā Ķegumā, Edgars dosies kā Eiropas čempions!

Aizvadītajos četros posmos Meņģelis bija iekrājis 45 punktu pārsvaru pār tuvāko sekotāju, holandieti Maiku van Grinsvenu un šāds pārsvars ļāva cerēt uz to, ka titula īpašnieks varētu tikt noskaidrots jau piektajā posmā - Kivoli trasē Igaunijā. Atgādināsim, ka Meņģelis Eiropas čempionātu iesāka ļoti pārliecinoši - uzvarot pirmo divu posmu visos braucienos, kuri norisinājās Francijā un Itālijā. Trešajā posmā Dānijā Edgaram abos braucienos otrā vieta - ātrāks par talantīgo Latvijas sportistu bija jau pieminētais vicelīderis no Nīderlandes. Ceturtais posms jūnija sākumā norisinājās pašmāju trasē Stelpē un tas Latvijas sportistiem deva teorētiskas priekšrocības pār konkurentiem. Pirmajā secensību braucienā Meņģelis to apliecināja un izcīnīja uzvaru, taču otrajā piemeklēja tehniska problēma un pārtrūkušas ķēdes dēļ Edgars bija spiests izstāties.

Iekrātais pārsvars pēc četriem posmiem bija visai iespaidīgs, taču iesāktais bija jānoved līdz galam. Šis process izrādījās sarežģītāks un nervozāks kā cerēts. Kā pastāstīja sportists, tad jau sestdien, pēc pirmā brīvā treniņbrauciena, tika konstatēts motora defekts un nācās veikt visai apjomīgus darbus, lai to labotu. Līdz kvalifikācijas sesijai mehāniķi darbu paveica un Edgars apliecināja savu favorīta statusu, izcīnot «pole position».

Edgars Meņģelis: «Svētdiena Igaunijā iesākās ar siltu, saulainu laiku un trase, pēc sestdienas lietusgāzēm bija savesta kartībā un labā kondīcijā. Taču brīvajā treniņbraucienā radās tehniskas problēmas - motociklam sāka zust jauda un pirmais starts tika sagaidīts ar pamatotām bažām. Tajā no starta aizbraucu kā ceturtais, tad kļūdījos un mani apsteidza vairāki konkurenti. Nācas patērēt daudz spēka, lai izcīnītos līdz top3, taču to paveicu un vienā brīdī jau biju aizcīnījies līdz otrajai vietai - priekšā tikai sīvakais konkurents no Holandes. Turēju stabilu tempu, īpaši neriskēju, jo bija zināmas bažas par tehniku - motocikls brīžiem uzkarsa un traucēja braukt ar pilnu jaudu. Kad brauciens tuvojās noslēgumam, tehnisku neveiksmi piedzīvoja brauciena līderis, kas noveda pie viņa izstāšanās. Pateicoties tam kļuvu par līderi un pozīciju noturēju līdz finišam. Šāds pavērsiens mani vēl vairāk pietuvināja čempiontitulam un otrajā braucienā, lai to iegūtu, bija jāizcīna vien 6 punkti. Starp braucieniem veicām nelielus uzlabojumus motociklam un biju gatavs otrajam startam. No starta aizbraucu kā otrais un centos turēt vienmerīgu tempu, īpaši netrakojot. Taču tad mani apsteidza kāds no konkurentiem, sāku braukt vairāk riskējot un nedaudz pazaudēju ritmu.Sapratu, ka pieļauju kļūdas, brauciena laikā mazliet nomierinājos un finišu sasniedzu kā otrais, ar ko bija pietiekami, lai izcīnītu Eiropas čempiona titulu. Pēc finiša - neaprakstāmas sajūtas un gandarījums par labi paveiktu darbu.»

Edgars izsaka milzīgu pateicību visiem, kuri daudzu gadu garumā atbalstījuši viņu ceļā uz nozīmīgo titulu. Ģimenei, sponsoriem, trenerim Arnim Kalniņam un komandai «Ghetto MX Team». Jaunais Eiropas čempions aicina visus savus atbalstītājus nedēļas nogalē uz noslēdzošo posmu Ķegumā, lai klātienē noraudzītos seriāla noslēdzošo posmu!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu