Biķernieki atgriežas sporta apritē jaunā kvalitātē

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz ar Eiropas un pasaules standarta rallijkrosa trases izbūvi Biķernieku sporta bāze atdzimusi jaunā, nesalīdzināmi augstākā kvalitātē, šodien atklājot rallijkrosa trasi, uzsvēra amatpersonas.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) sacīja, ka savulaik trasei bijušas finansiālas problēmas, bet, atrodot īsto saimnieku - Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) -, situācija būtiski mainījusies. «Šī ir atdzimšana jaunā nesalīdzināmi augstākā kvalitātē. Labas, perspektīvas lietas ir iespējamas, satiekoties daudzām labām enerģijām.

No draudiem, ka te varētu būt daudzstāvu ēkas, esam nonākuši līdz trases atjaunošanai.

Paldies CSDD un visiem tiem par to, ka šodien varam atklāt šādu trasi. Mūsu atpazīstamība plašajā pasaulē būs arvien lielāka, jo zinās ne tikai Latviju un Rīgu, bet arī Biķernieku trasi,» uzsvēra Kučinskis. Premjers nešauboties, ka radot labus apstākļus Latvija var būt labākā jebkurā sfērā.

CSDD vadītājs Andris Lukstiņš norādīja, ka viegli ar rallijkrosa trases būvniecību nav gājis, jo tā bija jāizbūvē rekordīsā laikā - četros ar pusi mēnešos, kas kopā ar būvniecības kompāniju «Binders» arī izdarīts.

«Tajā brīdī, kad valdība piešķīra naudu licencei, CSDD vajadzēja parakstīt dokumentu, ka apņemas šo trasi uzbūvēt, pretējā gadījumā šie līdzekļi būtu zaudēti. Jebkurā gadījumā gandarījums, ka Latvijā notiks pasaules čempionāta posms rallijkrosā, deva mums šo spēku. Trase tika uzbūvēta 4,5 mēnešos, rekordlielā ātrumā. Biķernieki ar šo trasi atguvuši savu bijušo spozmi, kas pēdējā laikā bija sākusi izplēnēt. Latvijā ieradīsies apmēram 7500 ārzemnieki, kopā apmēram 15 000 skatītāju. TV ekrānos rallijkrosa sacensības varēs vērot apmēram 100 000 000 skatītāju, kas ir reklāma Latvijai un Rīgai,» norādīja Lukstiņš.

Vairākas amatpersonas atzīmēja, ka

jaunā trase ļaus piesaistīt pasaules sporta interesentu uzmanību Latvijai, kā arī attīstīt tūrismu.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) video novēlējumā slavēja jauno trasi kā «jaunu un unikālu», kas sagaida pasaules līmeņa autosportistus. Tas būšot jauns impulss Biķernieku trases attīstībā, kas panākts ar valsts un valdības atbalstu.

«Binders» pārstāvis Normunds Luste savukārt uzsvēra, ka projekta veiksme bijusi atkarīga no sadarbības ar visām projektā iesaistītajām pusēm, gan pasūtītāju, gan projektētāju, gan izpildītāju. Viņš atgādina, ka

Biķernieku trases pirmais posms tika atklāts 1966.gada jūlijā, un līdz ar apaļu gadu jubileju tagad atklāta Eiropas un pasaules standartiem atbilstoša trase.

Tikmēr būvniecības kompānijas «Binders» valdes loceklis norādīja, ka trases celtniecībā tika iesaistīti ļoti daudzi cilvēki. «Vēlos pateikties visiem, kuri strādāja ar ļoti lielu iniciatīvu, neskaitot darba stundas. Paldies arī autosportistiem, kuri būvniecības procesā iesaistījās ar padomiem. Jau pagājušajā gadā veicām Biķernieku trases seguma un aprīkojuma atjaunošanu,» sacīja celtnieku pārstāvis.

Rallijkrosa trases garums ir 1294 metri, un tās seguma proporcija atbilst Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) pasaules rallijkrosa čempionāta prasībām - 60% trases garums būs ar asfalta segumu, bet atlikušie 40% - «netīrā» seguma posms. Trasē kopumā izveidoti trīs tramplīni - lielākais no tiem atradīsies trases grunts sekcijā, bet atlikušie divi izvietoti paralēli viens otram - viens trases pamata aplī, bet otrs - «joker» aplī, rodot unikālu risinājumu arī starp citām pasaules rallijkrosa čempionāta trasēm. Braukšanas virziens pa jauno CSDD Biķernieku rallijkrosa trasi būs pretēji pulksteņrādītāja virzienam - šādi astoņi no 12 līkumiem vedīs pa kreisi, bet četri - pa labi. Atbilstoši datorsimulāciju datiem paredzams, ka jaudīgākās «Supercar» klases braucēji apli veiks aptuveni 60 sekundēs.

Tā sauktais netīrais segums sastāv no minerālmateriāla un cementa maisījuma, un šai trases daļai ir jāput un jābūt abrazīvai, lai mazinātu riepu saķeri ar segumu. Atbilstoši FIA prasībām jaunā rallijkrosa trase būs pagaidām vienīgā Latvijā, kuras sporta veidam raksturīgā «netīrā seguma» posms ieklāts līdzīgi kā asfalts - ar ieklājēju.

Biķernieku kompleksajā sporta bāzē ir uzstādīts pasaulē labākais motorsporta trašu drošības aprīkojums

- dzelzsbetona barjeras, drošības sētas un dalībnieku parka nobrauktuvju (pitlīniju) dubultās dzelzsbetona sienas. Daļa no tā ir pasaulē vadošā drošības aprīkojuma ražotāja - Šveices uzņēmuma «Geobrugg» - dāvinājums Biķernieku trasei. Līdz ar šī dāvinājuma saņemšanu starptautiskie drošības eksperti atzīst, ka Biķernieku trase un jaunbūvētā rallijkrosa trase tiek plānota un veidota, pievēršot pastiprinātu uzmanību sportistu un skatītāju drošībai.

Oktobra sākumā Biķerniekos notiks pasaules rallijkrosa čempionāta posms, bet vēl pirms tam, 24.jūlijā, Biķerniekos notiks trases iebraukšanas sacensības - NEZ rallijkrosa čempionāta 2.posms, kurā startēs Latvijas sportisti Jānis Baumanis un Reinis Nitišs.

CSDD atklātajā konkursā par Biķernieku kompleksās sporta bāzes sacīkšu trases posma būvniecību uzvarēja ceļu būves firma SIA «Binders». Kopējā līgumcena - 1 822 278 eiro.

Foto: Ingars, TVNET
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu